Travel

Πίνοντας καφέ σε 5 πόλεις του κόσμου. Πως είναι;

Συμμετέχοντας αυτή την εβδομάδα σε ένα σεμινάριο για την τουριστική δημοσιογραφία, η κουβέντα πήγε στο θέμα του καφέ και στις ατέλειωτες ώρες που καθόμαστε οι Έλληνες και συγκεκριμένα οι Θεσσαλονικείς και απολαμβάνουμε τον φραπέ μας.

21 Σεπτεμβρίου 2015

Συμμετέχοντας αυτή την εβδομάδα σε ένα σεμινάριο για την τουριστική δημοσιογραφία, η κουβέντα πήγε στο θέμα του καφέ και στις ατέλειωτες ώρες που καθόμαστε οι Έλληνες και συγκεκριμένα οι Θεσσαλονικείς και απολαμβάνουμε τον φραπέ μας.   Κάπου εκεί το μυαλό μου χάθηκε (day dreaming) και ξεκίνησα να αναρωτιέμαι για την κουλτούρα του καφέ σε διάφορες χώρες που έχω επισκεφτεί ανά τα χρόνια.


Παράδειγμα 1

Ταξιδεύοντας στη Ρώμη πριν κάποιους μήνες σαν ενδιάμεση στάση με τελικό προορισμό την Φλωρεντία και έχοντας ένα κενό μιας ώρας στο σταθμό των τραίνων Termini, σκέφτηκα να πιω ένα καπουτσίνο, που τόσο υπέροχα και διαφορετικά τον φτιάχνουν στη γειτονική μας χώρα.

Καφέ στη Ρώμη

Βρήκα ένα καφέ μέσα στον σταθμό με επώνυμη μάρκα καφέ και έκατσα στη μπάρα, καθώς δεν είχε τραπέζια, ούτε σκαμπό και παρήγγειλα τον καφέ μου. Τόσο υπέροχος και τόσο οικονομικός! Λατρεύω αυτή τη χώρα! 
Πόση ώρα θέλεις για να πιεις έναν καφέ; μεγάλο το ερώτημα, μικρό το φλιτζάνι. Το μισάωρο (ίσως και τέταρτο) που έκατσα στη μπάρα για να πιω τον καφέ μου, μπορεί να πέρασαν και καμιά πενηνταριά Ιταλοί να ήπιαν τον καφέ τους (καπουτσίνο, εσπρέσο….) στο δευτερόλεπτο και να έφυγαν! Ήταν απίστευτο! Άκουγες την καλησπέρα, την παραγγελία, 4 γουλιές, πλήρωναν και δρόμο!

Τόσο περίεργο για εμάς τους Έλληνες! Άσε που με κοιτούσαν και σαν UFO, καθώς καθόμουν με τις ώρες (γι ‘αυτούς) και έπινα έναν καφέ.(where are you from? -Greece! –aaaaaaa!). Επιπλέον πουθενά στην Ευρώπη δεν σερβίρουν νερό μαζί με τον καφέ και σαφώς ούτε συνοδευτικά τύπου κουλουράκια όπως στη χώρα μας.

Καφές στο Παρίσι

Παράδειγμα 2

Περιπλανώμενη ένα μεσημέρι με φίλες στο Παρίσι αποφασίσαμε να κάτσουμε κάπου να πιούμε έναν καφέ να ξεκουραστούμε.

Εδώ υπάρχει άλλη ιεροτελεστία. Βιτρίνες με γλυκά μέσα σε χαριτωμένα μπιστρό σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις. Ο καφές απλά είναι η δικαιολογία. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια κρεμ μπρουλέ που ο chef την έχει κάψει μόλις με μαύρη ζάχαρη και με το άγγιγμα του κουταλιού ακούγετε ένα μεθυστικό κρακ και με την πρώτη κουταλιά λιώνει στο στόμα; Για να μην ξεκινήσω με τα μακαρόν που μπορείς να τα απολαύσεις παντού σε ένα κουτάκι ή σακουλάκι στο δρόμο. Τα καλύτερα τα έχω απολαύσει στον Pierre Herme (λίγο ακριβά αλλά αξίζουν κάθε ευρώ) και στα Laduree. Θα τα βρείτε παντού. Είναι αλυσίδες καταστημάτων. 

Καφές στο Βερολίνο

Παράδειγμα 3

Βερολίνο. Κρύο, κασκόλ μέχρι τα αυτιά, σκουφί μέχρι τα μάτια. Χιόνι να φυσά αντίθετα και ευθεία μες το πρόσωπο. Τι σκέφτεσαι μετά από λίγη ώρα κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες; Θα μου πέσει η μύτη, πρέπει να πιω κάτι ζεστό οπωσδήποτε!Και κατευθύνεσαι στο κοντινότερο καφέ. Χαμός από κόσμο στην κεντρική πλατεία (σε μια από αυτές δεν θυμάμαι…) ένα καφέ με βιτρίνα από τζάμι που χάνετε το μάτι, γειτονιά με γραφεία. Κόσμος με κουστούμια και χαρτοφύλακες και το προσωπικό σοβαρό και έτοιμο να εξυπηρετήσει. 

 Self service, καπουτσίνο και από την βιτρίνα ένα μπράουνις. Κάτσαμε στο τζάμι και στην μπάρα με τα σταντ για να έχουμε θέα έξω την πόλη. Για καλή μας τύχη είχε και αντίγραφα έργα του Σ. Νταλί διάσπαρτα στην πλατεία που διαφήμιζαν μια περιοδική έκθεση του καλλιτέχνη. Το μπράουνις φρεσκότατο, ο καφές όπως έπρεπε να είναι με πλούσιο «πυκνό» αφρόγαλα και στη σωστή θερμοκρασία (ούτε παθαίνεις εγκαύματα αλλά ούτε και κρύος) και ο κόσμος τριγύρω βιαστικός, κοιτώντας τα ρολόγια και συζητώντας για δουλειές. Νορμάλ.

Παράδειγμα 4

Λονδίνο, εκπτώσεις, πολυκοσμία, κρύο και καλή παρέα.Μπροστά μου το National Geographic store. Πρώτη σκέψη να μπω επειγόντως μέσα καθώς είμαι τρελή φαν του περιοδικού. Μπαίνοντας, δεύτερη σκέψη στο μυαλό. «Έχει και καφετέέεεεερια!» και τρίτη σκέψη μια ζεστή σοκολάτα ένα τσάι ή ένα espresso. Καταπληκτική διακόσμηση, ένα καφέ διαφορετικό από τ΄ άλλα με μια αίσθηση φιλοξενίας να πλανιέται στην ατμόσφαιρα, το περιοδικό παντού, σπάνια συλλεκτικά βιβλία του περιοδικού, μπλούζες, t-shirt, καπέλα γενικότερα παράδεισος. Στο καφέ, ξύλινα τραπέζια, κόσμος, τσάι και μια μυρωδιά κόκκων καφέ στην ατμόσφαιρα. Ηρεμία παρά την πολυκοσμία. Η ατμόσφαιρα του χώρου εκπληκτική. Γι’ αυτό το συμπεριέλαβα στο συγκεκριμένο θέμα. Αν είστε λάτρεις του N.G. και αγαπάτε ζεστές ατμόσφαιρες και μικρά ψαγμένα καφέ, εδώ είναι το μέρος σας. 

Καφέ στη Θεσσαλονίκη

Παράδειγμα 5

Θεσσαλονίκη. Ζέστη. Κέντρο. Τηλέφωνο. Τα ακουστικά μόνιμο αξεσουάρ στο αυτί. Μιλάω με την κολλητή μου και αφού έχουμε αναλύσει λεπτομερώς τα πάντα ξαφνικά αποφασίζουμε να πιούμε και έναν καφέ.

Συναντιόμαστε στην Τσιμισκή και αποφασίζουμε να κάτσουμε στο καφέ της στοάς Ταχυδρομείου. Εκπληκτικό, όχι φλύαρο, με καφέ για όλα τα γούστα και normal τιμές. Κανένας δεν κάθετε επάνω από το κεφάλι σου και σε περιμένει να φύγεις, όλοι είναι χαλαροί και ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του. 

 Στοά παλιού ταχυδρομείου Θεσσαλονίκη

Ο παραδοσιακός θεσσαλονικιώτικος καφές μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 5 ώρες.   Στο ενδιάμεσο αυτών των ωρών πολλά μπορεί να συμβούν. Όπως το να προστεθούν στην παρέα κι άλλοι φίλοι και γνωστοί που είτε περνούσαν τυχαία από εκεί, είτε μας πήραν τηλέφωνο για κάτι άσχετο και κατέληξαν να πίνουν καφέ μαζί μας. 

Συζητώντας στο cafe de fleur στο Παρίσι

Μπορεί ο καφές να μετατραπεί σε φαγητό στο ίδιο μέρος και ακόμη να το προσφωνούμε καφέ. Μπορεί να αναλύσουμε τα πιο περίεργα θέματα συζήτησης και να μην καταλάβουμε πως πέρασε η ώρα. Μπορεί τώρα πια να πίνουμε φρεντο εσπρέσο και λιγότερο φραπέ αλλά και οι δυο παραμένουν περήφανες ελληνικές πατέντες. Μπορεί να βαρεθούμε τελικά μετά από  5 ώρες και να πάμε σπίτι για λίγη σιέστα αλλά πάλι το βράδυ θα ξαναβρεθούμε κάπου έξω για ποτό γιατί τελικά δεν αναλύσαμε όσο θα έπρεπε το τάδε θέμα. Πάντα όμως καταλήγουμε μαζί στη Θεσσαλονίκη επάνω από ένα ποτήρι ή φλιτζάνι μιλώντας για τα προβλήματα μας και λύνοντας τα με καλή παρέα και όμορφη ατμόσφαιρα.

Παρισιάνικες λιχουδιές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: