Χωρίς κατηγορία

Άρης Στυλιανού για ΥΠΠΟ:«πραξικοπηματική πράξη από πλευράς πολιτικής η αντικατάσταση μας»

Για την θητεία του γενικότερα είπε: «Ζήσαμε ένα έργο του Σαίξπηρ εδώ στο Κρατικό, ενώ περίμενα να ζήσω μια τραγωδία. Δηλητήριο δεν ήπιαμε... όλα πήγαν καλά»

Την Δευτέρα το πρωί η διοίκηση του ΚΘΒΕ κάλεσε τους δημοσιογράφους της πόλης σε συνέντευξη Τύπου καθώς εντελώς απροσδόκητα έμαθαν μέσω μιας ανακοίνωσης που γνωστοποιήθηκε στα ΜΜΕ πως χάνουν την θέση τους και αντικαθίστανται από «νέο αίμα»!

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπήκε σε τυπικές διαδικασίες του τύπου να ενημερώσουν πρώτα το διοικητικό προσωπικό του θεάτρου ότι αποχωρεί αλλά  προτίμησαν με ένα ξερό δελτίο να ανακοινώσουν την απόφαση τους. Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Δηλαδή κάθε φορά που αλλάζουν οι κυβερνήσεις αλλάζουν και οι διοικήσεις σε καίριους οργανισμούς. Προσωπικά θεωρώ πως αυτή η κομματικοποίηση πρέπει να σταματήσει και να αφεθούν οι ικανοί στις θέσεις τους να συνεχίσουν τη δουλειά τους ανεξαρτήτους πολιτικού χρώματος.

Κάτι ανάλογο υποστήριξε και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους την Δευτέρα: «Είμαστε απερχόμενοι αλλά όχι απελθούσα διοίκηση. Είμαστε ακόμη εδώ αλλά και δεν είμαστε γιατί δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού . Δεν είχαμε καμία απάντηση από το Υπουργείο. Και αυτή η συμπεριφορά δεν είναι η πρέπουσα» δήλωσε και τόνισε πως αυτή η κίνηση ήταν μια «πραξικοπηματική πράξη από πλευράς πολιτικής».

Συμπλήρωσε ακόμη πως προσπάθησε να συναντηθεί με την διοίκηση του Υπουργείου χωρίς επιτυχία. «Έχω ζητήσει στο υπουργείο συνάντηση, τηλεφωνική επικοινωνία και δεν λάβαμε ποτέ απάντηση».
Και συνέχισε πως «πολιτικά και ως αστική ευγένεια είναι απαράδεκτη η ενέργεια αυτή. Εκθέτει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αλλά και όλο το Υπουργείο».
Όσον αφορά το πως ένιωσε που αποχωρεί έτσι ξαφνικά είπε:
“Νιώθω μια θλίψη που φεύγουμε. Πενήντα μήνες είμαστε εδώ. Το έχουμε αγαπήσει το θέατρο.Και σαφώς ελπίζουμε οι νέοι που θα έρθουν να τα πάνε καλύτερα και να προχωρήσουν στο δρόμο που χαράξαμε εμείς. Να σημειωθεί πως βρίσκουν το θέατρο σε καλύτερη κατάσταση από ότι το παραλάβαμε εμείς. Εννοείται πως θα ενημερώσουμε τη νέα διοίκηση σε οτιδήποτε χρειαστεί. Τώρα υπάρχουν δυο  εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες στα ταμεία του θεάτρου και περιμένουμε και άλλα πεντακόσια ευρώ από μια επιχορήγηση.
Παραλάβαμε τρεις χιλιάδες ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση και χρέη».

Επιπλέον ο κ. Στυλιανού αναφέρθηκε και στα χρέη του ΚΘΒΕ που ξεπληρώθηκαν από την δική του διοίκηση.

«Μας κατηγορούν ότι τα χρέη πληρώθηκαν από την κυβέρνηση. Φυσικά και πληρώθηκαν από την κυβέρνηση. Δεν είπα ποτέ ότι τα έβαλα από την τσέπη μου. Η την τσέπη του Αναστασάκη. Κάναμε οικονομία στα ταμεία μας και με τη βοήθεια της κυβέρνησης ξεχρεώσαμε». Και σε αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε στήριξε το θέατρο συμπληρώνοντας:

«Δεν είμαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί με έχουν κατηγορήσει και γι’ αυτό. Είμαι στον τομέα της Αριστεράς αλλά ποτέ δεν πολιτεύτηκα. Μιλούσα πάντα σαν διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου και όχι ως τίποτα άλλο. Δεν μας έδωσαν χρήματα γιατί ήμασταν μέλη του κόμματος αλλά λόγω του Θεάτρου γιατί έβλεπαν ότι κάναμε δουλειά» και πρόσθεσε: «Αρχίσαμε να πληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στην ώρα τους. Με αποτέλεσμα να γλυτώσουμε πρόστιμα και να κερδίσουμε κούρεμα. Σε υπηρεσίες, στο ΙΚΑ, στην εφορία κλπ.»
Αναφέρθηκε ακόμη και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού για πολλά χρόνια το θέατρο πλήρωνε 60.000 και με τη διοίκηση του πληρώνουν πλέον 1.500 ευρώ.
Μίλησε και για τον ίδιο λέγοντας:

«Όσες φορές πήγα στην Αθήνα για το θέατρο πήγα με δικά μου έσοδα και δε ζημίωσα το θέατρο. Δεν ζήτησα τίποτα. Και δεν το λέω για να το παίξω καλός αλλά το αναφέρω για να σας πω τι κάναμε.
Η θητεία μας λήγει τα Χριστούγεννα. Ούτως ή άλλως θα φεύγαμε. Αλλά είναι κρίμα για τον Αναστασάκη που έχει κάνει δουλειά» Πρόσθεσε ακόμη: «Τα μεγάλα κάστρα πέφτουν από μέσα λένε. Μας πολέμησαν πολύ. Τον Αναστασάκη κυρίως. Υπήρχε από μέσα μια δολιοφθορά. Αλλά υπερτέρησε η αγάπη. Και τους ευχαριστώ όλους».

Για την θητεία του γενικότερα είπε: «Ζήσαμε ένα έργο του Σαίξπηρ εδώ στο Κρατικό, ενώ περίμενα να ζήσω μια τραγωδία. Δηλητήριο δεν ήπιαμε… όλα πήγαν καλά» και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «οι δυο τελευταίοι πρόεδροι απεβίωσαν μετά την θητεία τους στο ΚΘΒΕ. Ελπίζω να μην ακολουθήσω!»

Από τη μεριά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης συμπλήρωσε:
«Δουλέψαμε πολύ και εργαστήκαμε έντιμα. Μαζέψαμε όμως πολλούς εχθρούς μέσα στο θέατρο» είπε και τόνισε πως συνέχισαν τη θητεία τους και δεν την αρνήθηκαν τον Μάιο για να ξεχρεώσουν το ΚΘΒΕ.

«Το είδαμε λίγο ιεραποστολικά. Δουλέψαμε και δεν βασιστήκαμε σε καμία κυβέρνηση.Τα χρήματα πήγαιναν σε συγκεκριμένο τόπο. Στην αρχή όταν πηγαίναμε στις δημόσιες υπηρεσίες δεν ήθελε το προσωπικό εκεί να μας βοηθήσει. Σίγουρα πριν από εμάς οι προηγούμενες διοικήσεις δεν ασχολήθηκαν με το θέατρο. Οι πρόεδροι, διευθυντάδες κλπ.»
Επιπλέον ζήτησε τη στήριξη των δημοσιογράφων προς τη νέα διοίκηση του ΚΘΒΕ λέγοντας πως «το θέατρο πρέπει να πάει μπροστά».

Η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια – ηθοποιός, Μαρία Τσιμά είπε από τη μεριά της πως διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έρχονταν κάθε χρόνο στο θέατρο. «Νέοι άνθρωποι ήρθαν στο θέατρο, άνθρωποι από το εξωτερικό, εμείς από τη μεριά μας πήγαμε στους πρόσφυγες, στα νοσοκομεία, παντού. Βρήκαν εδώ στο θέατρο όλοι ένα κομμάτι ελευθερίας και ελεύθερης σκέψης»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: