Την έκπληξη στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου έκανε ο Jonathan Anderson δημιουργώντας ρούχα από πλαστελίνη!Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του brand JW Anderson, στα looks από πλαστελίνη «οι κλασικές μέθοδοι ντραπαρίσματος έχουν αντικατασταθεί από την πράξη της χειροκίνητης μορφοποίησης». Κοινώς, τα κομμάτια «πλάστηκαν» στο χέρι, και αν αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορούσαν να φορεθούν αυτά η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν μπορούν και ότι περισσότερο υπάρχουν εκεί, σ’ αυτή τη συλλογή, για να μας υπενθυμίσουν τα πρώιμα στάδια της δημιουργικότητας μας: όταν δηλαδή ως παιδιά παίζαμε με πλαστελίνες.

O Anderson μας έχει συνηθίσει σ’ αυτού του είδους τις οπτικές αυταπάτες που συχνά κρύβουν μία ανάμνηση ή μια παρατήρηση ή μια εμπειρία του ίδιου. Η φαντασία, η παιδικότητα και η εκκεντρικότητα είναι από τα στοιχεία που πάνε και έρχονται στις συλλογές με την υπογραφή του, με αξεσουάρ όπως τα frog Wellipets ή το Pigeon clutch, τις Balloon γόβες ή ακόμα και τα Grass Sneakers – που δημιούργησε σε συνεργασία με την eco-fashion σχεδιάστρια Paula Ulargui Escalona για τη Loewe- να αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Το γεγονός δε ότι κάποια από αυτά έγιναν ανάρπαστα φανερώνουν και το πόσο επιτυχημένα ο Anderson έχει καταφέρει να χωρέσει όλα αυτά τα στοιχεία, που μοιάζουν με ιδιοτροπίες, προσωπικές εμμονές ή κάτι εντελώς ανορθόδοξο, στο κάδρο της καθημερινότητας.

Για τη συλλογή JW Anderson για την Άνοιξη – Καλοκαίρι 2024 ο σχεδιαστής δήλωσε πως πήρε έμπνευση από τα ρούχα που φορούν οι νέοι στον δρόμο και ανάμεσα στις προτάσεις του ξεχωρίζουν: τα υβρίδια biker jacket + hoodie, τα oversized bombers από τα οποία μοιάζει να έχει ξεπηδήσει η εσωτερική επένδυση από πούπουλα αφού τα φτερά γίνονται μέρος της διακόσμησης, τα φουσκωτά cargos που μοιάζουν φτιαγμένα από τα ίδια υλικά με τα bombers, τα αφράτα nylon γυαλιστερά σετ από παντελόνι και τοπ, αλλά και εκείνα τα απαλά πλεκτά φορέματα που κάτι σαν χούλα χουπ ανασηκώνει τη φούστα τους από μέσα.

Τα έντονα χρώματα, και οι συνδυασμοί τους, συνυπάρχουν με γήινους και ουδέτερους τόνους στα ρούχα, ενώ στις συλλογές JW Anderson ξεχωρίζουν πάντα παπούτσια και τσάντες. Τα μοκασίνια με τακούνι, τα πλεκτά flats και τα raffia clogs βάζουν ήδη υποψηφιότητα για must – have της άνοιξης, ενώ η Corner Bag επανασυστήνεται σε νέα χρώματα, όπως το λάιμ και το κίτρινο, και με λεπτομέρεια τον κρίκο της αλυσίδας που δείχνει πλασμένος από πλαστελίνη!
