Cinema: Ζεντάγια, ελληνικές ταινίες και ένα Ζωντανό πνεύμα από την Πορτογαλία

Οχτώ πρεμιέρες έρχονται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες, απ’ τις οποίες ξεχωρίζουν «Οι Αντίπαλοι» του Λούκα Γκουαντανίνο, με την Ζεντάγια και «Ζωντανό Πνεύμα» από την Πορτογαλία, ενώ υπάρχει και η σλοβενική μαύρη κωμωδία «Ο Τελευταίος Ήρωας», με την Αγγελική Παπούλια.

Οι Αντίπαλοι (“ Challengers”) .Αισθηματικό δράμα, αμερικάνικης παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Λούκα Γκουαντανίνο, με τους Ζεντάγια, Τζος Ο’ Κόνορ, Μάικ Φάιστ, Φέιθ Φέι, Τιέρ Ντίαζ, Ίαν Ντίλαν Χαντ κα.

Η Τάσι, μία δυναμική κοπέλα, πρώην κορυφαία τενίστρια, που χτύπησε σοβαρά και έγινε προπονήτρια, είναι παντρεμένη με έναν κορυφαίο τενίστα, που έχει αρχίσει να ξεπέφτει, γνωρίζοντας απανωτές ήττες. Η επιλογή της να τον ρίξει σε αγώνες με σαφώς κατώτερους τενίστες, θα τον κουράσει, ενώ όταν συναντά τον παλιό του φίλο και πρώτο έρωτα της Τάσι, έναν ξοφλημένο πλέον τενίστα, όλα αλλάζουν.

Ο Γκουαντανίνο, σκηνοθετεί με στιλ, ξεφεύγοντας αρκετά από ένα συμβατικό αθλητικό δράμα, καθώς το βασικό του θέμα είναι η διεκδίκηση μιας γυναίκας, αλλά και ο ανταγωνισμός που υπάρχει στην ανθρώπινη φύση και τονώνεται υπέρμετρα, δυστυχώς και μέσα στους αθλητικούς χώρους.

Το ερωτικό τρίγωνο, απ’ την άλλη, αποκρούει κάθε ρομαντικό στοιχείο, ενώ οι εντάσεις, οι απιστίες και οι χαρακτήρες αποκαλύπτονται με μια σειρά συναρπαστικών φλας μπακ. Ο μάλλον υπερεκτιμημένος Ιταλός σκηνοθέτης, ωστόσο, τα πάει καλά και στα γυρίσματα των αγώνων στο τερέν, καθώς οι ήρωες φαίνονται να χτυπούν πραγματικά το μπαλάκι.

Το φιλμ, διαθέτοντας μία φροντισμένη αμερικάνικη παραγωγή, κυλάει με ενδιαφέρον, προσδίδοντας ταυτόχρονα ερωτισμό και χιούμορ αλλά και ίντριγκα, ενώ ο Γκουαντανίνο, κρατά το τελευταίο νικητήριο σερβίς για τον εαυτό του, καθώς καταφέρνει να μας βάλει στο κλίμα και στο στόρι, να μας πείσει για την αυθεντικότητα των χαρακτήρων και τα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τα τερέν.

Ζωντανό Πνεύμα (“ Alma Viva”). Δραματική ταινία, πορτογαλικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Κριστέλ Άλβες Μέιρα, με τους Λούα Μισέλ, Άννα Παντράο, Ζικελίν Κοράντο, Πέδρο Λασέρντα, Ντουάρτε Πίνα κα.

Τόσο οικείο αλλά πλέον και τόσο διαφορετικό, αυτό το μικρό κινηματογραφικό διαμαντάκι από την Πορτογαλία, που σκηνοθέτησε η πρωτοεμφανιζόμενη και πολλά υποσχόμενη Κριστέλ Άλβες Μέιρα. Οικείο, γιατί θυμίζει Ελλάδα των περασμένων χρόνων – ίσως και των τωρινών – για την ανθρωπιά του, τα πάθη του, τις γνωστές μικροπρέπειες που χαλάνε τη μεγάλη εικόνα, ενός κόσμου που επιμένει να ζει φυσιολογικά και τόσο διαφορετικό, γιατί μια ηθογραφία, ένα δράμα με καθαρά στοιχεία ενός κινηματογράφου που δεν μιμείται τις κυρίαρχες κινηματογραφικές βιομηχανίες, αλλά έχει τον δικό του λόγο, τη δική του μεσογειακή κινηματογραφική άποψη, έχει πλέον εκλείψει. Και ταυτόχρονα προσφέρει μια φεμινιστική ματιά, για τα όσα τραβούν οι αδέσμευτες γυναίκες, παρά τις αφ’ υψηλού οδηγίες και νόρμες. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση ενός χαρακτήρα της ταινίας «αργά ή γρήγορα, όλες οι ανεξάρτητες γυναίκες θα χαρακτηρίζονται ως μάγισσες».

Εξαιρετικές αυθεντικές και κεφάτες ερμηνείες, αλλά και μία αξιαγάπητη μικρούλα, η Λούα Μισέλ, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που είναι και η κόρη της δημιουργού.

H Σαλομέ επιστρέφει για διακοπές στο χωριό της οικογένειάς της, που βρίσκεται στα πορτογαλικά βουνά. Ξαφνικά πεθαίνει η γιαγιά της. Ενώ οι ενήλικες αλληλοκατηγορούνται στην κηδεία, η Σαλομέ στοιχειώνεται από το πνεύμα εκείνης που θεωρούνταν μάγισσα.

Ο Τελευταίος Ήρωας (“ Shooting Blanks”). Κωμωδία, σλοβένικης παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Ζίγκα Βιρτς, με τους Πρίμοζ Πίρνατ, Σπέλα Ρόζιν, Αγγελική Παπούλια, Γιάνεζ Σκοφ, Γιούρι Ντρέβενσεκ κα.

Ένας νοσταλγός του παρελθόντος προσπαθεί να αποτρέψει μία γερμανική πολυεθνική από το να ανοίξει σούπερμάρκετ στο σημείο που βρίσκεται το άγαλμα του πατέρα του, παρασημοφορημένου ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θέλοντας να διατηρήσει τη μνήμη του αντιστασιακού κινήματος, άθελά του καταστρέφει τη ζωή της κόρης του. Όταν η Ελληνίδα εκπρόσωπος της πολυεθνικής καταφθάνει στην περιοχή, η κατάσταση θα ξεφύγει…

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ελληνική κωμωδία, παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Βασίλη Ραΐση, με τους Μιχάλη Καλιότσο, Ελένη Γερασιμίδου, Μπέτυ Νικολέση, Μαρία Κεχαγιόγλου, Άριελ Κωνσταντινίδη, Γιάννη Στεφόπουλο, Κώστας Φλωκατούλα κα.

Κωμωδία που φλερτάρει με το πνεύμα των ιταλικών κωμωδιών της δεκαετίας του ‘80, όταν το λατρεμένο είδος είχε αρχίζει να παρακμάζει, αλλά και με ανεπαίσθητες δόσεις σουρεαλισμού.

Ο Βασίλης Ραΐσης («Η Τελευταία Φάρσα», «Ιστορίες Χωρίς Χρόνο»), που έχει αποκτήσει και αυτός το δικό του νεανικό κοινό, στην τελευταία τούτη ταινία του πέφτει και πάλι θύμα μιας προχειρότητας και του ιδιαιτέρως χαμηλού προϋπολογισμού, που είχε στη διάθεσή του.

Βασικός πρωταγωνιστής, είναι ο Άγγελος, που ανήκει σε μία παρέα αποτυχημένων μεσήλικων ποιητών και χαραμοφάηδων, που κάθε τόσο τραπεζώνονται για να λένε τις εξυπνάδες τους. Έπειτα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε ο Άγγελος, η φαρμακευτική αγωγή θα δράσει καταλυτικά στο υποσυνείδητό του, κάνοντάς τον να παραμιλά στον ύπνο του, λέγοντας εύστοχους χρησμούς για το μέλλον των ανθρώπων που βλέπει στα όνειρά του, μέσω στίχων και ποιημάτων, πολύ μακριά από τα δικά του, τα αποτυχημένα. Έτσι, η μητέρα του, βρίσκει την ευκαιρία να στήσει μια επικερδή επιχείρηση, παρουσιάζοντάς τον ως την Πυθία της γειτονιάς, ενώ οι εκδότες συνωθούνται για τα ποιήματά του. Μετά τον αρχικό θυμό του, ο Άγγελος αποφασίζει να πάρει στα χέρια του την επιχείρηση, μια απόφαση που τον οδηγεί στον πλήρη εκτροχιασμό.

Από το πολυπρόσωπο καστ, διασώζεται η πολύπειρη Ελένη Γερασιμίδου, η οποία είναι ίσως και η μόνη που πήρε στα σοβαρά τη δουλειά της.

Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες:

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Ταινία τρόμου, ελληνικής παραγωγής του 2024, με την υπογραφή των Unboxholics, οι οποίοι μετά από 12 χρόνια πετυχημένης παρουσίας στο διαδίκτυο, κάνουν το ντεμπούτο τους με μεγάλου μήκους ταινία. Οι αδελφοί Σάκης και Αλέξανδρος Κάρπας, έπειτα από τέσσερις μικρού μήκους ταινίες στο ιντερνέτ, μπαίνουν με όρεξη στο δύσκολο γήπεδο της αίθουσας, όπου έχουν εξασφαλισμένη την κινητοποίηση του νεανικού κοινού τους.

Μακριά από τον πολιτισμό, σε ένα παγωμένο δάσος στην αφιλόξενη πλαγιά ενός βουνού, μια ομάδα ερευνητών δέχεται επίθεση από μία απροσδιόριστη φιγούρα. Μοναδική διασωθείσα, μια νεαρή βιολόγος, η οποία βρίσκει καταφύγιο στην απομονωμένη καλύβα ενός μυστήριου άνδρα. Μαζί, θα ξεκινήσουν ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, για να ανακαλύψουν τι βρίσκεται στη σκοτεινή καρδιά του δάσους.

Γυρισμένο στην Μακεδονία, κοντά στην Αριδαία, το φιλμ διαθέτει την ένταση και ορισμένα καλά στοιχεία, αλλά η απόσταση μεταξύ ενός ολοκληρωμένου κινηματογραφικού έργου και των πειραματικών φιλμ στο ιντερνέτ είναι τεράστια.

Πρωταγωνιστούν οι Σάκης Κάρπας και Φωτεινή Λεβογιάννη, η μουσική είναι των Unboxholics και Κώστα Αγέρη, ενώ το κεντρικό θέμα συνέθεσε και ερμήνευσε η Kid Moxie.

Σούπερ Μάγκι (“ Combat Wombat: Double Trouble”)

Υπερηρωική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων από την Αυστραλία, σε σκηνοθεσία Ρικάρντ Κουσό και Τάνια Βίνσεντ. Έχει το ενδιαφέρον του αυτό το animation, που θέλει να μιλήσει για σοβαρά θέματα, αλλά με μία εικονογράφηση που απευθύνεται στο νηπιακό κοινό. Μια υπερηρωίδα που έχει βολευτεί με δουλειές ρουτίνας καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη της έχει σχεδόν εξαλειφθεί, καλείται να αναλάβει ξανά ζωηρά δράση όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα απειλεί να παγιδεύσει τους πάντες σε έναν εικονικό κόσμο.

Χωρίς Οξυγόνο (“ Breathe”)

Θριλεράκι επιστημονικής φαντασίας, αμερικάνικης παραγωγής του 2024, που θα μπορούσε να έχει κάποιο ενδιαφέρον, αφού διαθέτει και κάποια ονόματα στο καστ – Μίλα Γιόβοβιτς, Τζένιφερ Χάντσον, Σαμ Γουόρθινγκτον – και ένα ενδιαφέρον θέμα, για την πορεία καταστροφής του πλανήτη, με κυριότερο, όπως λέει και ο τίτλος, την έλλειψη οξυγόνου. Όμως, το πρόβλημα της ταινίας δεν είναι μόνο η έλλειψη οξυγόνου, αλλά και αυτό της έμπνευσης, ενώ το σενάριο ξεχειλίζει από υπερβολές και χρήσιμες επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις.

Η Γη είναι σχεδόν ακατοίκητη λόγω έλλειψης οξυγόνου και μια μητέρα με την κόρη της αναγκάζονται να ζουν υπόγεια, με σύντομα ταξίδια στην επιφάνεια, με μία στολή τελευταίας τεχνολογίας. Όταν ένα μυστηριώδες ζευγάρι φτάνει στο καταφύγιο θα πρέπει να δώσουν μία καταιγιστική μάχη επιβίωσης.

Ο Μύλος και ο Σταυρός (“ The Mill and the Cross”)

Το να γίνεται ένας πίνακας κινηματογραφικό έργο, δεν είναι και από τα πιο συνηθισμένα πράγματα και μάλλον θα αντιμετωπιζόταν από το κοινό με δυσπιστία. Εδώ, σε αυτή τη διεθνούς συμπαραγωγής ταινία (2011) του Πολωνού Λεχ Μαγιέφσκι, όμως, όχι μόνο σε απορροφά ο αριστουργηματικός πίνακας του Φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Μπρίγκελ «Πορεία προς τον Γολγοθά» (1564) , αλλά κατορθώνει να προκαλέσει και το τεράστιο ενδιαφέρον για τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και συγχρόνως για την εποχή και την αποτρόπαια ιστορία της.

Το 1564, ο Φλαμανδός ζωγράφος ετοιμάζεται να δημιουργήσει το νέο του πίνακα, που έχει οραματιστεί με 500 ανθρώπινες φιγούρες, να πλαισιώνουν τη διαδρομή του Χριστού προς τον Γολγοθά. Όμως, ο Μπρίγκελ δεν θέλει να κάνει έναν απλό θρησκευτικό πίνακα. Σκοπός του είναι να βάλει το κεντρικό του θέμα, το μαρτύριο του Χριστού, χαμένο κάπου ανάμεσα στο πλήθος. Ο δημιουργός φτιάχνει ένα πίνακα μέσα σε μια ταραχώδη εποχή, καθώς ο πόλεμος των θρησκειών βράζει στη Δυτική Ευρώπη, σκορπίζει το θάνατο, πολλές φορές μαρτυρικό, πυροδοτεί τη μισαλλοδοξία. Η Φλάνδρα βρίσκεται υπό ισπανική κατοχή. Ο αυστηρός βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος ο Β’, ένθερμος καθολικός, επιβάλλει τη θρησκεία. Ο Μπρίγκελ βλέπει γύρω του απλούς ανθρώπους να φυλακίζονται, να βασανίζονται και να θανατώνονται με φριχτό τρόπο, ως αιρετικοί και τους ενσωματώνει στα σκίτσα του.

Στην ταινία, που προβάλλεται σε επανέκδοση και ανανεωμένη κόπια, εμφανίζονται και οι Ρούντγκερ Χάουερ, Μάικλ Γιορκ και Σάρλοτ Ράμπλινγκ.

Σχολιάστε