Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Twiggy κάνει πρεμιέρα στο 27ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ της Sadie Frost για τη ζωή της Twiggy θα κάνει πρεμιέρα στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. «Πάντα με εντυπωσίαζε ο κόσμος της μόδας και σαν σκηνοθέτιδα με ενδιέφερε πολύ η Twiggy και η εξαιρετική ιστορία της. Μετά το πρώτο μου ντοκιμαντέρ για την σχεδιάστρια μόδας των 50s και 60s Mary Quant, ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στην εποχή και τους ανθρώπους που άνοιξαν το δρόμο για την εξέλιξη της μόδας. Η Twiggy ήταν ένα κορίτσι της εργατικής τάξης στο Λονδίνο που αψηφώντας όλα τα εμπόδια, άλλαξε για πάντα την εμφάνιση των γυναικών, τόσο στην κοινωνία όσο και στη μόδα», είπε η δημιουργός λίγο πριν το ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών σημειώσει πανελλήνια πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ.

Γεννημένη το 1949 στους κόλπους της εργατικής τάξης του Λονδίνου με πατέρα ξυλουργό στο επάγγελμα και μητέρα εργαζόμενη σε εργοστάσιο, η Twiggy ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο σύμπαν του μόντελινγκ με τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καρμικός». Σε ηλικία 16 ετών, η Lesley επισκέφτηκε το κομμωτήριο του Leonard Lewis στο Mayfair, προκειμένου – αποκύημα της εφηβικής της κρίσης – να δοκιμάσει ένα νέο look στα μαλλιά της. Ο κομμωτής της έκανε μία πρόταση που καθόλου δεν της άρεσε, αλλά καθώς ήταν ιδιαίτερα ντροπάλή δίστασε να εκφράσει την αντίρρησή της. Ο φωτογράφος Barry Lategan, γοητευμένος από τη θηλυκή φιγούρα που αντίκρισε, τράβηξε μερικές λήψεις στην καρέκλα του κομμωτηρίου. Οι φωτογραφίες της έφτασαν μέχρι τη Daily Express, σε μία φάση της ζωής της που η ίδια δεν είχε ακόμα αποφασίσει με τι εμπρόκειτο να ασχοληθεί στο άμεσο ή μακρινό μέλλον.

Δεν χρειάστηκε να αποφασίσει. Στη Daily Express είδαν τις φωτογραφίες, εντυπωσιάστηκαν με το πρωτοποριακό, για τα δεδομένα της εποχής, pixie cut της, και δεν δίστασαν να την χαρακτηρίσουν «το πρόσωπο του 1966». Το look της έγινε σχετικά γρήγορα εκείνο που οι γυναίκες ζητούσαν από τον προσωπικό τους κομμωτή και η ομορφιά της Leonard Lewis το εφαλτήριο μίας εμβληματικής καριέρας, την οποία έζησε ως Twiggy.
Οι εμβληματικότεροι τίτλοι γυναικείων περιοδικών την αγκαλιάζουν, τοποθετώντας τη νεαρή ακόμα Twiggy στο εξώφυλλό τους. Η ικανότητα του διαπεραστικού της βλέμματος να αιχμαλωτίζει τον φακό σε συνδυασμό με την αδύνατη σιλουέτα της γρήγορα την αναδεικνύουν σε αγαπημένο παιδί των φωτογράφων της εποχής και πρότυπο ενός στιλ που συνδυάζει τη μόδα με την τέχνη σε υποδειγματική ισορροπία.

Η συνέχεια γνωστή και αποκρυσταλλωμένη σε διαφορετικά πεδία τέχνης. Το 1971, σε ηλικία μόλις 23 ετών, η Twiggy ασχολήθηκε με την υποκριτική. Φίλη του εκκεντρικού σκηνοθέτη Ken Russell, πρωταγωνίστησε στην ταινία του The Boyfriend, με την ερμηνεία της να αποσπά διθυραμβικές κριτικές και δύο βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες που ακολούθησαν. Οι προβολείς ήταν στραμμένοι πάνω της.
Το 1977 παντρεύτηκε τον Αμερικανό ηθοποιό Michael Witney με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Carly Witney (σήμερα 45 ετών). Ο γάμος διαλύθηκε γρήγορα λόγω της εξάρτησης του Whitney από το αλκοόλ. Η Twiggy έμεινε στο πλευρό του μέχρι και τον θάνατό του το 1983 σε ηλικία 52 ετών και λίγο αργότερα ντύθηκε ξανά νύφη, αυτή τη φορά στο πλευρό του του βρετανού ηθοποιού Leigh Lawson. Η δεκαετία αλλάζει και η Twiggy επαναδιεκδικεί τον τίτλο της ως it-girl, κάτι που καταφέρνει με ιδιαίτερη ευκολία μέχρι και σήμερα.

Η σκηνοθέτης Sadie Frost

Αυτή είναι η ιστορία, που αφηγείται η ίδια, στο ντοκιμαντέρ της Sadie Frost, με τον τίτλο Twiggy που θα προβληθεί στο τμήμα του Φεστιβάλ Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως και τις 16 Μαρτίου 2025.

Πληροφορίες: madamefigaro.gr

Σχολιάστε