Η τελευταία επική υπερπαραγωγή της «Επικίνδυνης Αποστολής», με τον Τομ Κρουζ έρχεται στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα με σκοπό να αρχίσουν τα σινεμά να κόβουν εισιτήρια. Επιπλέον υπάρχουν και τα ενδιαφέροντα φιλμ «Oh, Canada», του Πολ Σρέιντερ, «Νόρα» από τη Σαουδική Αραβία και «Δεν Είμαι Εγώ» του αντισυμβατικού Λεός Καράξ. Το παιδικό κοινό μπορεί να απολαύσει το ριμέικ της Disney «Λίλο και Στιτς», ενώ προβάλλεται σε επανέκδοση και «Το Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς.
Επικίνδυνη Αποστολή: Η Εσχάτη Τιμωρία (“ Mission Impossible: The Final Reckoning”) Περιπέτεια, αμερικάνικης παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ ΜακΚουόρι, με τους Τομ Κρουζ, Χέιλι Άτγουελ, Σάιμον Πεγκ, Βινγκ Ρέιμς, Άντζελα Μπάσετ, Εσάι Μοράλες κα.
Το τελευταίο κεφάλαιο του διάσημου κινηματογραφικού φραντσάιζ, που απλώθηκε στην τελευταία τριακονταετία, φτάνει στο τέλος του, έμπλεο νοσταλγικής διάθεσης και μελοδραματισμού, αλλά και με ένα ανεπανάληπτο θεαματικό γκρουπ σκηνών δράσης και φυσικά τον Τομ Κρουζ να πετά σαν αετός, να κολυμπά σαν δελφίνι, να τρέχει σαν κατοστάρης, να μάχεται για να σώσει τον κόσμο, από τη νέα απειλή, την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο πράκτορας Ίθαν Χαντ και η ομάδα του προσπαθούν να αποτρέψουν τον Γκάμπριελ από την απόκτηση του προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης, με την ονομασία «Οντότητα».
Oh, Canada. Δραματική ταινία, αμερικάνικης παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Πολ Σρέιντερ, με τους Ρίτσαρντ Γκιρ, Τζέικομπ Ελόρντι, Ούμα Θέρμαν, Βικτόρια Χιλ, Μάικλ Ιμπεριόλι κα.
Το σενάριο, που βασίζεται στο μυθιστόρημα «Foregone» του Ράσελ Μπανκς, θέλει έναν Αμερικάνο καταξιωμένο σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, που ζει για πολλά χρόνια στον Καναδά, να είναι ετοιμοθάνατος, χτυπημένος από καρκίνο και να δίνει την τελευταία του συνέντευξη σε δυο παλιούς μαθητές του. Ανερχόμενος συγγραφέας, παντρεμένος για δεύτερη φορά και με έγκυο τη νεαρή γυναίκα του, ο Λέναρντ Φάιφ, το 1968 αποφασίζει να μετακομίσει στον Καναδά, ως αντιρρησίας συνείδησης ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, για να καταστεί στη νέα του πατρίδα ως ένας μάχιμος ειρηνιστής, πολιτικοποιημένος άνθρωπος της τέχνης. Όμως, πίσω από τη δημόσια εικόνα του, που συντήρησε για χρόνια, θέλει τώρα να τη ξεσκεπάσει για χάρη της γυναίκας ( Ούμα Θέρμαν) που αγάπησε περισσότερο στη ζωή του.
Νόρα (“ Norah”) Δραματική ταινία, σαουδαραβικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Ταουφίκ Αλζαϊντί, με τους Γιακούμπ Αλφαρχάν, Αμπντουλάχ Αλσάνταν, Μαρία Μπαχράουι κα.
Δεν είναι απλώς μία ακόμη καλλιτεχνική ταινία, που πέρασε τις εξετάσεις σε κάποιο φεστιβάλ, αλλά η πρώτη σαουδαραβική παραγωγή, που πέρασε τα σύνορα της χώρας, φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου, στις Κάννες και τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα.
Η πλειονότητα πιστεύει ότι στη Σαουδική Αραβία, εκτός από τα τρισεκατομμύρια και τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου, όλα σχεδόν παραμένουν αναλλοίωτα εδώ και δεκαετίες. Λάθος, στην τεράστια αραβική χώρα, τα τελευταία χρόνια όλα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Ανοίγονται στον υπόλοιπο κόσμο και ποντάρουν στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο, ενώ εξελίσσεται ένα πρόγραμμα τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ για την ενδυνάμωση, την καλύτερη ψυχική και σωματική ευεξία των γυναικών. Μέσα σε όλα αυτά, έχει απ’ ότι φαίνεται αρχίσει να χωράει και ο κινηματογράφος και μάλιστα, όπως στη συγκεκριμένη ταινία, δίνοντας αρκετές ελευθερίες στον σκηνοθέτη – ακόμη και για κριτική των περασμένων δεκαετιών και των αγκυλώσεων που επικρατούσαν στη χώρα, για τις τέχνες, τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία – ως ένα σημείο, βεβαίως – της διακίνησης ιδεών.
Όλα αυτά με τα οποία καταπιάνεται ο Σαουδάραβας σκηνοθέτης Ταουφίκ Αλζαϊντί, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με φόντο τη Σαουδική Αραβία τη δεκαετία του ’90 και την ιστορία δύο αδελφών ψυχών που βρίσκουν η μία την άλλη και ανακαλύπτουν τις κινητήριες δημιουργικές δυνάμεις που κρύβονται μέσα τους. Ακόμη και το γυναικείο όνομα του τίτλου, έχει τη σημασία του για τη χώρα. Σαουδική Αραβία, δεκαετία του 1990, οπότε και η καλλιτεχνική έκφραση απαγορεύτηκε ρητά στη χώρα. Ο Ναντέρ, ένας νέος δάσκαλος και ένας κρυφός καλλιτέχνης, φτάνει στο χωριό και συναντά τη Νόρα, μια νεαρή γυναίκα που πυροδοτεί τη δημιουργικότητα μέσα του και τον εμπνέει να ζωγραφίσει ξανά.
Δεν Είμαι Εγώ(“ C’est Pas Moi”) Σινεφίλ, γαλλικής παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Λεός Καράξ, με τους Ντενίς Λαβάν, Νάστια Γκολούποβα, Λεός Καράξ κα.
Ο 64χρονος πια Λέος Καράξ των εξαίσιων «Οι Εραστές της Γέφυρας» και «Η Δική μας Νύχτα», φτιάχνει ένα χειροποίητο κινηματογραφικό κολάζ, καλοδεχούμενων πειραματισμών και εικαστικών πρωτοποριακών τεχνοτροπιών, ένα δοκίμιο για την εξουσία, την πολιτική και το σινεμά. Μια φιλμική αυτοπροσωπογραφία, χωρίς να έχει μπροστά του έναν καθρέφτη, αλλά ζωγραφίζοντας λοξά από την πίσω πλευρά των εικόνων, με αναφορές σε βιώματα, τις επιρροές στο κινηματογραφικό του έργο, αλλά και έναν φόρο τιμής στον ύστερο Ζαν Λικ Γκοντάρ, τον οποίο λατρεύει.
Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες:
Λίλο και Στιτς (“ Lilo and Stitch”)
Ριμέικ της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney του 2002, που γέννησε τρία σίκουελ, σε σκηνοθεσία του Ντιν Φλάισερ Καμπ. Η διάσημη ταινία επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη σε έναν συνδυασμό animation με ζωντανή δράση και σε ένα αντάμωμα της πρωτότυπης ζεστασιάς με το ρεαλιστικό οπτικό κόσμο. Με όλα τα συστατικά της επιτυχίας, το φιλμ προσφέρει διασκέδαση για όλη την οικογένεια και ειδικά για τους μικρότερους φίλους μας.
O σκανταλιάρης εξωγήινος Στιτς το σκάει από ένα πείραμα γενετικής σε έναν μακρινό πλανήτη και προσγειώνεται στη Χαβάη. Εκεί, τον υιοθετεί ένα μοναχικό κοριτσάκι, η Λίλο. Οι δυο τους θα μας μάθουν τι θα πει αφοσίωση, φιλία και «οχάνα» που στην παράδοση της Χαβάης σημαίνει οικογένεια. Στην ταινία, που προβάλλεται και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, παίζουν οι Σίντνεϊ Ελίζαμπεθ Αγκουντόγκ, Μπίλι Μάγκνουσεν, Τία Καρέρε κα.
Το Μίσος (“ La Haine”)
Το εξαιρετικό δραματικό φιλμ που γύρισε το 1995 Ματιέ Κασοβίτς, σε επανέκδοση. Η ταινία, που έκανε διάσημο τον Κασοβίτς, κερδίζοντας και το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες, δονείται από την κοινωνική αγανάκτηση και τον κοφτερό ρεαλισμό, δίνει φωνή στους πληβείους του Παρισιού και συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου καλλιτεχνικού ρεύματος στο ευρωπαϊκό σινεμά.
Σε μια φτωχογειτονιά της Γαλλίας ξεσπάει ακόμα μία ταραχή στους δρόμους. Ο νεαρός Αμπντέλ κακοποιείται από αστυνομικούς και βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο. Ένας φίλος του βρίσκει το όπλο που χάνει ένας από τους αστυνομικούς, κι ορκίζεται πως αν πεθάνει ο Αμπντέλ θα δολοφονήσει έναν αστυνομικό. Είχε προηγηθεί η πραγματική ιστορία ενός 17χρονου από το Ζαΐρ, που δολοφονήθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα του Παρισιού ενώ ανακρίνεται δεμένος με χειροπέδες σε ένα καλοριφέρ. Ένα γεγονός που γέννησε το σενάριο, που έγραψε άμεσα ο Κασοβίτς και με το οποίο αποτυπώνει, δίχως φίλτρα ή κινηματογραφικές ωραιοποιήσεις, το τεταμένο πνεύμα της εποχής, την κουλτούρα των κακόφημων δρόμων, το ψυχοφθόρο αβέβαιο μέλλον, την οργή για την άρχουσα τάξη και τα όργανά της. Παίζουν οι Βενσάν Κασέλ, Ουμπέρτ Κουντέ, Αμπντέλ Αχμέντ Γκιλί, Φρανσουά Λεβαντάλ, αλλά και πολλοί ερασιτέχνες που αναπαρέστησαν τα γεγονότα.
