Θερμή υποδοχή έλαβε η συλλογή υψηλής ραπτικής της Chanel υπό τη δημιουργική διεύθυνση του Matthieu Blazy στο Grand Palais και σε ένα ονειρικό σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού.
Το σόου άνοιξε με ένα boxy κοστούμι από εξαιρετικά λεπτή μουσελίνα, αντί για το παραδοσιακό τουίντ, έτσι ώστε η αλυσίδα που ράβεται χαρακτηριστικά στο στρίφωμα των ρούχων Chanel, για να «βαραίνει» σωστά το ύφασμα, να λαμπυρίζει κάτω από τα φώτα και να χορεύει στο αεράκι. Κάτω από ένα διάφανο σακάκι φαινόταν ένα slip dress με λουριά από πολύτιμες πέτρες αντί για τιράντες. Ένα σκουλαρίκι-κλουβί περικλείει ένα μικροσκοπικό μαργαριτάρι. Ένα απόλυτα λιτό μικρό μαύρο φόρεμα αποκάλυπτε στην πλάτη ένα racer back, πλαισιωμένο από κατακόκκινα φτερά στους ώμους. Τα ρούχα είναι κομψά και η δεξιοτεχνία ηρωική, όμως αυτό που ξεχωρίζει το Chanel του Blazy είναι η ζεστασιά απέναντι στις γυναίκες που τα φορούν, κάτι που αποτυπώθηκε στο πολυγενεακό και ποικιλόμορφο casting. «Οι πιο ώριμες γυναίκες προσδίδουν μια εντελώς διαφορετική διάσταση στα ρούχα μου», δήλωσε ο σχεδιαστής μετά το σόου.

«Δεν είναι απλώς όμορφες· έχουν ζήσει, είναι γειωμένες, έχουν δει τον κόσμο. Νομίζω ότι αυτό δίνει μια άλλη διάσταση και στις γυναίκες που θα αγοράσουν τα ρούχα — την ιδέα ότι μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε αυτό που βλέπουν στην πασαρέλα».Ο Blazy είπε ότι ήθελε η πρώτη του επίδειξη υψηλής ραπτικής να είναι ανάλαφρη και χαρούμενη («μια περιπέτεια… νομίζω ότι ο κόσμος είναι σκληρός») και να περιλαμβάνει τις ιστορίες των γυναικών που θα φορέσουν τα ρούχα. Ζήτησε από κάθε μοντέλο να επιλέξει κάτι προσωπικό, που θα ενσωματωνόταν στο σύνολό του. «Κάποιες διάλεξαν αρχικά, την ημερομηνία γέννησης ενός αγαπημένου προσώπου, άλλες έφεραν ένα ερωτικό γράμμα ή έναν στίχο ποίησης». Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες —«είναι προσωπικά!»— αλλά αποκάλυψε ότι ένα μοντέλο επέλεξε τη λέξη «καλοσύνη». Ο οίκος Lesage, κορυφαίος στο κέντημα στο Παρίσι, έραψε αυτά τα μηνύματα στο εσωτερικό των ενδυμάτων ή πάνω σε υφασμάτινα σημειώματα κρυμμένα στις τσέπες των καπιτονέ τσαντών.
Η επίδειξη έκλεισε με όρθιο χειροκρότημα, από ένα κοινό που περιλάμβανε την Άννα Γουίντουρ, τη Νικόλ Κίντμαν και την Dua Lipa. Στα παρασκήνια, βετεράνοι εργαζόμενοι του Chanel αντάλλασσαν high-fives —μια σπάνια έκρηξη ενθουσιασμού σε έναν κλάδο όπου η ψυχραιμία θεωρείται αρετή. Στον χώρο του Grand Palais, που είχε μεταμορφωθεί σε ένα ιτιόδασος με ζαχαρένια ροζ δέντρα και γιγαντιαία μανιτάρια βγαλμένα από παραμύθι, πελάτισσες πέταγαν στο πάτωμα παλτά από σάμπλ και μαζεύονταν για χαμογελαστά selfies. Με κάθε μέτρο, η αποδοχή του νέου Chanel βρίσκεται στα ύψη.
Δείτε το show:
Με πληροφορίες: theguardian.com
