Interviews

22οΦΝΘ:«Βαβέλ-Από τη σιωπή στην έκρηξη»-Συνομιλώντας με τον σκηνοθέτη Μελέτη Μοίρα για το κόμικ που άφησε εποχή

...ο δημιουργός Μελέτης Μοίρας μοιράστηκε μαζί μου ορισμένες σκέψεις του για τις όμορφες ιστορίες που μεταφέρει στο σινεμά, αλλά και το πως έπλασε την ιδέα της Βαβέλ, τι τον ώθησε να ασχοληθεί με το περιοδικό αλλά και τι προκλήσεις αντιμετώπησε στην πορεία.


Αθήνα, Φεβρουάριος 1981. Μια παρέα ανθρώπων μαθαίνουν στο ελληνικό κοινό ότι τα κόμικς δεν είναι μόνο για παιδιά, έχοντας για μοναδικό κίνητρο την αγάπη για την ένατη Τέχνη. Και κάπως έτσι δημιουργείται το θρυλικό περιοδικό κόμικς Βαβέλ. Την ιστορία του θέλησε να πει στο κοινό ο σκηνοθέτης Μελέτης Μοίρας μεταφέροντας την στο πανί της μεγάλης οθόνης με το τελευταίο του ντοκιμαντέρ «Βαβέλ-Από τη σιωπή στην έκρηξη».

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα που πραγματοποιείται στο διαδικτυακό για φέτος 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (www.filmfestival.gr) o Μελέτης Μοίρας μοιράστηκε μαζί μου ορισμένες σκέψεις για τις όμορφες ιστορίες που μεταφέρει στο σινεμά, αλλά και το πως έπλασε την ιδέα της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ για το κόμικ Βαβέλ, τι τον ώθησε να ασχοληθεί με το περιοδικό αλλά και τι προκλήσεις αντιμετώπησε στην πορεία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Ο σκηνοθέτης Μελέτης μοίρας

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το ντοκιμαντέρ; Πως καταφέρατε να συγκεντρώσετε τους ανθρώπους του περιοδικού αλλά και το υλικό σας για να πραγματοποιηθεί το «Βαβέλ-Από τη σιωπή στην έκρηξη»;

Η μεγαλύτερη πρόκληση -όπως και με οτιδήποτε καταπιάνομαι- είναι να καταφέρω να τελειώσω αυτό που έχω αρχίσει, να ζήσω δηλαδή το ταξίδι ολόκληρο. Πάντα με τους ανθρώπους χρειάζεται υπομονή, αλλά με βοήθησε πολύ η εκδότρια Νίκη Τζούδα που μου μετέφερε πολλά τηλέφωνα για να επικοινωνήσω με όσους χρειάζονταν για να πραγματοποιηθεί το ντοκιμαντέρ. Επειδή είμαι ένας μεγάλος συλλέκτης της Βαβέλ (πρέπει να  μου λείπουν κάπου 20 τεύχη από τα 247 που κυκλοφόρησαν), δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα…

Εγχρωμες λεπτομέρειες από ένα έργο του Γιώργου Μπότσου 

Ποια είναι η δική σας προσωπική σχέση με το περιοδικό; Πως ασχοληθήκατε με την ιστορία του;

 Η Βαβέλ μπήκε στη ζωή μου κάπου στα δεκαέξι με δεκαεπτά μου χρόνια και δεν έφυγε ποτέ. Μπορώ να πω πως με διαμόρφωσε σε πολλά θέματα και μου έδωσε τις βάσεις για πολλές μορφές τέχνης. Κατά κάποιο τρόπο ήμουν χρόνια μέσα στη Βαβέλ.  Έτσι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ευχαριστήσω με την σειρά και τον τρόπο μου, αυτό το «μικρό» περιοδικό.

Εξώφυλλο του Βαβέλ

Έχετε διηγηθεί την ιστορία του θρυλικού σταθμού Jazz fm μέσα από το ντοκιμαντέρ «Diamonds in the night sky» και τώρα επιστέφετε με την ιστορία του ιδιαίτερου περιοδικού Βαβέλ μέσα από την τελευταία σας δουλειά. Σας ελκύουν οι ιστορίες που περικλείουν μια μορφή τέχνης;

Θα σας το κάνω  πιο συγκεκριμένο, με ελκύει ο αστικός πολιτισμός. Πως δηλαδή ο άνθρωπος μέσα στις πόλεις βρίσκει τον τρόπο να επιβιώσει και να δημιουργήσει. Επίσης μου αρέσουν οι ιστορίες που φτιάχνονται από παρέες. Ειδικά στην εποχή μας, που προβάλλεται ο ατομικισμός.  

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ

Τι έχετε μάθει για το σινεμά και τη ζωή από την εμπειρία αυτών των ταινιών μέχρι στιγμής;

Ξέρετε ξεκίνησα να κάνω κινηματογράφο στα 46 μου (πριν από τρία χρόνια δηλαδή) και όλο αυτό είναι ακόμη πολύ νωπό! Μπορώ όμως να σας πω με σιγουριά για το σινεμά όπως και για τη ζωή, πως δεν έχουν σημασία τα μέσα, αλλά το πάθος και η πίστη στην ιδέα.

Aσπρόμαυρo σκίτσo του Sotos Anagnos

Γιατί να δει κάποιος το ντοκιμαντέρ «Βαβέλ-Από τη σιωπή στην έκρηξη»;

Για να κόψουμε εισιτήρια (γέλια). Γιατί κατά κάποιο τρόπο περιέχει την ιστορία της εναλλακτικής σύγχρονης Ελλάδος.

Μετά το 22οΦΝΘ που μπορούμε να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ;

Θέλω να πιστεύω σε ένα χαμό από αίθουσες και αργότερα θα προβληθεί στην αγαπημένη μου διαδικτυακή πλατφόρμα Cinobo, όπου μπορείτε προς το παρόν να δείτε το ‘Diamonds in the Night Sky’.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: