Editorial Travel

Ανθισμένη Αμυγδαλιά: ο πίνακας του Βαν Γκόγκ με την τρυφερή ιστορία

Το έργο έχει μια όμορφη ιστορία, καθημερινή και απλή, που δεν φαντάζεσαι πως έχουν καλλιτέχνες τέτοιου μεγέθους...

Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη 

Ένα δώρο ζωγραφισμένο στο χέρι, που προοριζόταν για να κοσμεί το παιδικό δωμάτιο του ανιψιού του, έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης στην ιστορία. 

Μιλάμε φυσικά για τον πίνακα Ανθισμένη Αμυγδαλιά του Βίνσεντ βαν Γκογκ.
Τον χειμώνα που μας πέρασε και πριν επιβληθεί το ολικό lockdown στη χώρα μας, επισκέφτηκα το Άμστερνταμ για λίγες μέρες και επί της ευκαιρίας το Μουσείο Βαν Γκογκ. Είναι υπέροχο και αξίζει την προσοχή του ταξιδευτή.

Μοντέρνο, γεμάτο με πασίγνωστα έργα του ζωγράφου, μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη δουλειά του καλλιτέχνη από κοντά.

Επιπλέον παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον βίο του ζωγράφου, την οικογένεια του και την εξέλιξη του ίδιου του μουσείου. Από τα πιο οργανωμένα μουσεία της Ευρώπης.

Ανθισμένη Αμυγδαλιά, ο πίνακας στη θέση του στο μουσείου Βαν Γκογκ, στο Άμστερνταμ. Φωτογραφία: Γεωργία Σκονδράνη

Ένα από τα πιο γνωστά και επίκαιρα (λόγω εποχής) έργα του βασανισμένου Βίνσεντ, είναι και το Ανθισμένη Αμυγδαλιά, που τραβά αμέσως την προσοχή του επισκέπτη. Το έργο έχει μια όμορφη ιστορία, καθημερινή και απλή, που δεν φαντάζεσαι πως έχουν καλλιτέχνες τέτοιου μεγέθους. Νομίζεις πως ζουν παράλληλες ζωές, χωρίς καθημερινά θέματα και προβλήματα. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι γεγονός πλέον ότι έζησε μια βασανισμένη ζωή λόγω της ψυχικής ασθένειας που τον βασάνιζε χρόνια.

Μέσα όμως από στιγμές καθημερινότητας που η ασθένεια του τον άφηνε ήσυχο, είχε και στιγμές χαράς, όπως αυτή η ιστορία που φέρει αυτός ο πίνακας και η δημιουργία του.

O πίνακας είναι ζωγραφισμένος με λάδι σε καμβά και το μέγεθος του είναι 73.3 cm x 92.4 cm. Ο ζωγράφος τον δημιούργησε τον Φεβρουάριο του 1890, για να τον προσφέρει σαν δώρο στον αδελφό του Τέο και την γυναίκα του Τζο, για την γέννηση του γιου τους, που θα έπαιρνε το όνομα Βίνσεντ προς τιμή του καλλιτέχνη. Η Ανθισμένη Αμυγδαλιά αποτέλεσε και το αγαπημένο έργο της οικογένειας από όλη τη δουλειά του Βίνσεντ. Το δώρο φαίνεται πως επηρέασε τελικά το νεογέννητο, καθώς αυτό ήταν (μαζί με τη μητέρα του, Τζο) που έμελλε να αναδείξει τη δουλειά του καλλιτέχνη καθώς ίδρυσε το μουσείο Βαν Γκόγκ στο Άμστερνταμ.

Στην αρχή η οικογένεια Βαν Γκογκ κρέμασε τον πίνακα στο σαλόνι του σπιτιού της, περήφανοι για το ιδιαίτερο απόκτημα. Έπειτα το έργο, μετά τον θάνατο του Τέο πέρασε στην κρεβατοκάμαρα της Τζο και έπειτα στου γιου της του μικρού Βίνσεντ.

Ο πίνακας είχε μεγάλη συναισθηματική αξία για την οικογένεια και δεν βγήκε ποτέ προς πώληση, απλώς πέρασε κατευθείαν από τον ανηψιό του καλλιτέχνη στο μουσείο.

Ο πίνακας εμπνεύστηκε από την Ιαπωνική κουλτούρα, από την οποία είχε επηρεαστεί αρκετά ο καλλιτέχνης και πολλά έργα του έχουν επιρροές από εκεί.
Στον πίνακα βλέπουμε κλαδιά αμυγδαλιάς ανθισμένα σε φόντο μπλε που φαντάζει ουρανός. Ο ζωγράφος δούλεψε πολύ επάνω στο μπλε χρώμα του πίνακα και κατάφερε να αποδώσει τα διάφορα αληθινά χρώματα που παίρνει ο ουρανός!
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αμυγδαλιά ανθίζει νωρίς την άνοιξη και αποτελεί σύμβολο μιας νέας ζωής και αρχής.

Να σημειωθεί πως τον συγκεκριμένο πίνακα ο Βαν Γκογκ τον ζωγράφισε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της ζωής του, όταν είχε νοσηλευτεί ήδη για 10 μήνες στο άσυλο του Saint- Remmy λόγω της κακής του ψυχολογικής κατάστασης και βγαίνοντας ήταν και πάλι έτοιμος να αρχίσει να δημιουργεί. Και κάπως έτσι έγινε αυτό το αριστούργημα. Αμέσως μετά όμως έπεσε σε μια τρομερή κρίση που κράτησε για δυο μήνες.

Δούλεψε τόσο έντονα και με φοβερή προσήλωση στον πίνακα, που το πλήρωσε στα τέλη του Φλεβάρη, με μια από τις χειρότερες επιθέσεις της ασθένειας του, που τον χτύπησε σκληρά και κράτησε δυο μήνες.

Ο Βαν Γκογκ λάτρευε τη φύση. Έχει ζωγραφίσει άλλωστε αρκετά τοπία σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία. Επίσης αγαπούσε πολύ και τις ανθισμένες αμυγδαλιές και ζωγράφισε μια σειρά από έργα σε διάφορα χρώματα και σκηνές που μπορούμε επίσης να απολαύσουμε στο μουσείο.

Άποψη του μουσείου. Φωτογραφία: Γεωργία Σκονδράνη

πληροφορίες: vangoghmuseum.nl

Πρώτη δημοσίευση κειμένου: speedynews.gr

Σχολιάστε