Interviews

Βασίλης Τσικάρας: «η ιστορία του κορωνοϊού έφερε στην κοινωνία μας κρίση των ανθρωπίνων σχέσεων»

"Υπηρετούμε το θέατρο μέσα από τις κωμωδίες μας (κατά κύριο λόγο) κι αυτό μας κρατά δεμένους και το κυριότερο ανανεωμένους"

Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης «‘Αδεια Πιάτα 2» στο θέατρο Άρατος, ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας μίλησε για την επιτυχία του έργου, καθώς και τι τον ώθησε να προχωρήσει σε μια συνέχεια, αλλά και τι τον ευχαριστεί προσωπικά να κάνει μέσα στην πολυδιάστατη καριέρα του, θέατρο ή σινεμά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Πως προέκυψε η συνέχεια της παράστασης «Άδεια Πιάτα 2» έξι χρόνια μετά;

Τα «Άδεια πιάτα» είναι ένα κείμενο που μου επιτρέπει να σχολιάζω την επικαιρότητα μέσα από τα μάτια του Δημήτρη, του ιδιοκτήτη μιας ταβέρνας. Το θέμα «ταβέρνα, μουσική, ποτό, φαγητό, διασκέδαση, παρέα» είναι το βασικό συστατικό για να πιάσεις το σφυγμό της κοινωνίας μας. Αυτή η λαϊκή κωμωδία που θυμίζει παλιό ελληνικό κινηματογράφο είναι τόσο άμεση και αφορά όλους μας. Είναι αντιπροσωπευτική όπως και οι διαφορετικές παρέες που συν-διασκεδάζουν σε ένα μαγαζί. Το έργο τόσο επίκαιρο καθώς εκτός από τις συνέπειες των lockdown στις ανθρώπινες σχέσεις, έχουμε και τον αγώνα της εστίασης. Που είναι ανάλογος με τον αγώνα που δίνουμε στα θέατρα. Έτσι λοιπόν έκρινα πως η ιστορία του κορωνοϊού έφερε στην κοινωνία μας κρίση των ανθρωπίνων σχέσεων. Τα «Άδεια πιάτα» είχαν ως επίκεντρο το περιβόητο δημοψήφισμα και τα «Άδεια πιάτα 2» έχουν επίκεντρο την κρίση των ανθρωπίνων σχέσεων. 

«Εμείς προσπαθούμε να έχουμε συνέχεια και συνέπεια. Ως προς τους εαυτούς μας κι ως προς το κοινό που μας ακολουθεί»

Τι καινούργιο θα δούμε σε αυτήν;

Σε αυτό το έργο, ο κάθε χαρακτήρας βγάζει έντονα το «θέλω» του που έχει μέσα πολύ από το «Εγώ» του. Αυτό από μόνο του είναι συγκρουσιακό. Αν βάλουμε και τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων και πως εξωτερικεύονται συναισθήματα, αντιδράσεις, σκέψεις, επιθυμίες κτλ. τότε έχουμε μια πετυχημένη λαϊκή κωμωδία. Σε αυτό το έργο βλέπουμε τη συνέχεια και την εξέλιξη μιας ολόκληρης κοινωνίας, μέσα στην πιο κατεστραμμένη δεκαετία (μνημονιο-κορωνοϊκή) της δικής μας γενιάς! 

Άδεια Πιάτα 2

Η θεατρική ομάδα «Άρατος» είναι μια από τις πιο ενεργές θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης. Πως καταφέρνετέ να κρατάτε το ενδιαφέρον της ομάδας αλλά και του κοινού και έχετε σημειώσει μια επιτυχημένη πορεία από το 2011;

Εμείς προσπαθούμε να έχουμε συνέχεια και συνέπεια. Ως προς τους εαυτούς μας κι ως προς το κοινό που μας ακολουθεί. Υπηρετούμε το θέατρο μέσα από τις κωμωδίες μας (κατά κύριο λόγο) κι αυτό μας κρατά δεμένους και το κυριότερο ανανεωμένους. Ο Άρατος είναι μια παρέα, μια οικογένεια με πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους. Ο Άρατος είναι η πιο ενεργή ομάδα της Θεσσαλονίκης. Σε θέατρο και κινηματογράφο. Αν αναλύσουμε το τι έχει προσφέρει την τελευταία 10ετία θα αρχίσουμε να θίγουμε θέματα που καίνε κι έτσι θα αναδείξουμε πάλι τις ευθύνες της Πολιτείας απέναντι στους οργανισμούς που προσφέρουν…

Έχετε διαπρέψει και στο σινεμά και στο θέατρο. Ποιο από τα δυο, σας «τραβάει» περισσότερο κοντά του;

Κάθε ένα είναι και μία διαφορετική μορφή έκφρασης. Ο κινηματογράφος πιο πειθαρχημένος και μέσα στα δικά του όρια, ενώ το θέατρο πιο ελεύθερο και απρόβλεπτο. Επειδή προέρχομαι από μια πολύ δύσκολη χρονιά με δύο ταινίες, το «Operation Star» και το «Πέντε», συνειδητοποιώ ΠΟΣΟ πολύ μου έλειψε το θέατρο. Είμαι σίγουρος πως κατά το καλοκαίρι θα μου λείπει ο κινηματογράφος. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: