Culture

Λίνα Τόνια: «ο καλλιτέχνης υποτάσσεται στην ανάγκη της έκφρασης της προσωπικής του αλήθειας»

Η πολυβραβευμένη ελληνίδα συνθέτρια Λίνα Τόνια, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρεμιέρας του έργου της Oceanus Procellarum (Ο Ωκεανός των Καταιγίδων) από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μίλησε στα έκτακτα νέα για το πως αισθάνεται γι’ αυτή τη συνεργασία, για το πως δημιούργησε και εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο έργο αλλά και για το πως οραματίζεται το μέλλον και ποια είναι τα όνειρα και οι προσδοκίες της γι’ αυτό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:  ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Μιλήστε μου για το έργο σας «Ωκεανός Καταιγίδων». Πως προέκυψε, ποια ήταν η έμπνευση σας για τη δημιουργία του;

Ο «Ωκεανός των Καταιγίδων» αποτελεί το μεγαλύτερο σκοτεινό σημείο στην επιφάνεια της σελήνης. Έχει ένα τεράστιο πλάτος μεγαλύτερο από 3.000χιλιόμετρα και βάθος πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων και η δημιουργία του, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, συνδέεται με κάποια γιγάντια πρόσκρουση που πιθανότατα συνέβη εκεί. Το έργο μου αντλεί την έμπνευση του από αυτό το σκοτεινό σημείο του φεγγαριού. Η βασική ιδέα του έργου είναι να δημιουργήσει ηχητικές μάζες σμιλεύοντας μία πληθώρα ηχοχρωμάτων. Τα ηχοχρώματα εναλλάσσονται και αναμειγνύονται μετά από ενορχηστρωτικές εκρήξεις δημιουργώντας διαφορετικές υφές μέσα σε έναν ωκεανό ηχοχρωμάτων το ίδιο σκοτεινό, μακρινό και άγνωστο μετον «Ωκεανό των Καταιγίδων». Το συνέθεσα το 2018 με αφορμή την επέτειο των 50 ετών από την πρώτη φορά που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι. 

Σε συνεργασία με την ΚΟΘ θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου σας «Ωκεανός Καταιγίδων». Πως συνέβη η συνεργασία με την ΚΟΘ; Και πως αισθάνεστε που η συγκεκριμένη ορχήστρα θα παρουσιάσει στο κοινό το έργο σας για πρώτη φορά; 

Η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ενός έργου έχει ιδιαίτερη αξία για τον συνθέτη διότι είναι η πρώτη φορά που το έργο αποδεσμεύεται από τα πλαίσια του φαντασιακού κόσμου και γίνεται ήχος αληθινός. Γίνεται ένα βίωμα το οποίο παρόλο που είναι πολύ προσωπικό για τον καλλιτέχνη, μπορεί και το μοιράζεται επικοινωνώντας όλο του τον εσωτερικό κόσμο με το κοινό. Αισθάνομαι την ιδιαίτερη αξία αυτής της στιγμής ως κάτι πολύσημαντικό για μένα και χαίρομαι ιδιαίτερα που το έργο μου θα ακουστεί από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου. 

Έχετε βραβευθεί για τη δουλειά σας με αρκετά βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας σας. Το 2020 σας απονεμήθηκε ο τίτλος της Συνθέτριας της Χρονιάς στα Διεθνή Μουσικά Βραβεία της Νέας Υόρκης. Τελικά τα βραβεία είναι ο στόχος του καλλιτεχνη; Τον επηρεάζουν στη δουλειά του; Του δίνουν μια ώθηση για να γίνει καλύτερος; Τι πιστεύετε εσείς μετά από τοσες σημαντικές διακρίσεις που έχετε λαβει;

Τα βραβεία δεν είναι ο στόχος του αληθινού καλλιτέχνη. Ο καλλιτέχνης βυθίζεται μέσα στο έργο του για να ανασύρει σκέψεις, αισθήματα και εκφράσεις τα οποία σμιλεύει με τη φαντασία και με τα εργαλεία της γνώσης του δημιουργώντας νέους κόσμους. Υποτάσσεται στην ανάγκη της έκφρασης της προσωπικής του αλήθειας και τελικά το ίδιο του το έργο, η ολοκλήρωση του, είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο βραβείο που καταθέτει στην ιστορία της τέχνης.  

Έχετε συνεργαστεί με εξαίρετους μουσικούς και ορχήστρες. Θα ξεχωρίζατε κάποια συνεργασία; ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ –  Μητσοτάκης για γεύμα με Ερντογάν: Βάλαμε θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Κάθε στιγμή έχει τόση ιδιαίτερη αξία για μένα που θεωρώ ότι αν αναφερθώ σε κάποιες συγκεκριμένες θα αδικήσω κάποιες άλλες. Από αυτές που έρχονται έντονα στη σκέψη μου είναι η συνεργασία μου με την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας όπου ηχογράφησε το έργο μου «Butterfly Effect» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Pierre André Valade τον Ιούνιο του 2017 στο Παρίσι και ταυτόχρονα την ίδια στιγμή η γνωριμία μου στο Ircam με τον Ιάπωνα συνθέτη Toshio Hosokawa ο οποίος ένα χρόνο αργότερα με κάλεσε στο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής στην Ιαπωνία Takefu InternationalFestival για να μιλήσω για τη μουσική μου και να παρουσιάσω δύο έργα μου «Mare Imbrium»και «Etudefor trumpet» τα οποία ήταν παραγγελία του ίδιου φεστιβάλ. Ταυτοχρόνως, ιδιαίτερα λαμπερή ήταν η συνεργασία μου με την Αμερική και τον μαέστρο Kevin Meidl η οποία ξεκίνησε το 2018 με την παρουσίαση του έργου «Morning Sea» από τη χορωδία Appleton Choir και  συνεχίστηκε με επόμενα έργα όπως το «55mmHg» και «There is a blossom sprung of a thorn» τα οποία επίσης παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση υπό τη διεύθυνση του ίδιου μαέστρου στην Αμερική.   

Τι άλλο σας «γεμίζει» στη ζωή εκτός από τη μουσική; Από που αντλείτε δύναμη και ενέργεια;

Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω! Όχι μόνο με το νου αλλά στην πραγματικότητα έχω κάποια αγαπημένα μέρη που μου αρέσει να τα επισκέπτομαι και να γεμίζω τις μπαταρίες μου όταν έχω αδειάσει! Αντλώ δύναμη από μία ηλιόλουστη μέρα και από το να έχω χαρούμενους ανθρώπους γύρω μου. 

Πως περάσατε τους μήνες σιωπής της καραντίνας; Ήταν δημιουργικοί για εσάς;

Ήταν ένα πολύ δύσκολο διάστημα, με απομόνωση και έντονο το συναίσθημα της μοναξιάς. Ταυτόχρονα είχα δημιουργικό χρόνο. Έγραψα πολλά έργα, μέσα σε αυτά εμπνεύστηκα ένα έργο (55mmHg) από τους ήχους θαλάμων εντατικής θεραπείας, είχα για πρώτη φορά διαδικτυακές πρεμιέρες, έκανα πρόβα με τους μουσικούς μέσω μιας οθόνης υπολογιστή, έκανα μία μεταδιδακτορική έρευνα στο πανεπιστήμιο Αθηνών σε ένα αντικείμενο που πάντα αγαπούσα συνδέοντας τη μουσική με το διάστημα, αύξησα κατά πολύ το χρόνο διδασκαλίας καθημερινά με τους μαθητές μου (διαδικτυακά), έγραψα ένα βιβλίο αρμονίας για την εισαγωγή υποψηφίων σπουδαστών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώραςκαι γενικότερα δε σταματούσα να σκέφτομαι! Αυτό στην αρχή ήταν μία έξαρση δημιουργικότητας που με γέμιζε αλλά σταδιακά όσο δεν υπήρχε τρόπος αποφόρτισης και χαλάρωσης έφερε μία ψυχική κόπωση. 

Ποια είναι τα όνειρα, οι προσδοκίες και τα σχέδια σας για το μέλλον. 

Θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ και να εκφράζομαι μέσα απ’ τη μουσική μουκαι να συνεχίσω να μοιράζομαι τη γνώση και την εμπειρία μου κινητοποιώντας θετικά τους μαθητές μου. Για το μέλλον έχω συνειδητοποιήσει ότι όλα είναι αβέβαια καθώς πολλά ουσιαστικά πράγματα δεν ορίζονται από εμάς όπως η υγεία και η ειρήνη στον κόσμο.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Ο Ωκεανός των Καταιγίδων» από την ΚΟΘ θα γίνει την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 και ώρα 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: