Cinema

Οι νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες

Τέσσερις πρεμιέρες και τρεις ελκυστικές επανεκδόσεις προβάλλονται στους κινηματογράφους της χώρας. Από τις νέες ταινίες ξεχωρίζει το δράμα «Η Χαμένη Σκηνή», του διάσημου Κινέζου σκηνοθέτη Ζανγκ Γιμού, ενώ αρκετά εισιτήρια αναμένεται να κόψουν η υπερηρωική περιπέτεια «Marvel Thor: Love and Thunder», με τους Κρις Χέμσγουορθ, Νάταλι Πόρτμαν, Κρίστιαν Μπέιλ και το τρίτο σίκουελ της γαλλικής εμπορικής κωμωδίας «Θεέ μου τι σου Κάναμε; 3», με τον Κριστιάν Κλαβιέ. Οι φίλοι του κλασικού σινεμά μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο γαλλικό φιλμ νουάρ «Ασανσέρ για Δολοφόνους» του Λουί Μαλ, το ψυχολογικό θρίλερ «Το Μαχαίρι στο Νερό» του Ρομάν Πολάνσκι και το θρίλερ «Υποψίες» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με πρωταγωνιστικό ζευγάρι Κάρι Γκραντ και Τζόαν Φοντέιν.
Η Χαμένη Σκηνή (One Second) Δραματική ταινία, κινεζικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Ζανγκ Γιμού, με τους Τσανγκ Γι, Φαν Γουέι, Χάοσουν Λιου, Λι Γιουνγκ κ.ά.

Η Χαμένη Σκηνή (One Second)

Δραματική ταινία, κινεζικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Ζανγκ Γιμού, με τους Τσανγκ Γι, Φαν Γουέι, Χάοσουν Λιου, Λι Γιουνγκ κ.ά.


Κίνα, Πολιτιστική Επανάσταση. Ένας κρατούμενος δραπετεύει από το στρατόπεδο εργασίας μόνο και μόνο για να παρακολουθήσει τα Επίκαιρα στον κινηματογράφο, αλλά δεν προλαβαίνει. Ένα ορφανό κορίτσι έχει κλέψει το καρούλι της ταινίας. Εντωμεταξύ, οι χωρικοί περιμένουν ανυπόμονα να αρχίσει η προβολή.


Το Μυστικό της Μαντλίν Κόλινς (Madeleine Collins)

Θρίλερ, γαλλοβελγικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Αντουάν Μπαρό, με τους Βιρζινί Εφιρά, Κιμ Γκουτιέρες, Μπρουνό Σαλομόν, Φρανσουά Ρονστάν, Ζακλίν Μπισέ κ.ά.


Μια μεταφράστρια, εκμεταλλευόμενη τη φύση τής δουλειάς της που της επιβάλλει να ταξιδεύει συχνά, ζει μια διπλή ζωή. Η ηρωίδα έχει δύο άντρες -και δύο οικογένειες: τον Αμπντέλ στην Ελβετία, και τον Μελβίλ στη Γαλλία. Καθώς είναι όμως εγκλωβισμένη στα μυστικά της και βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα ψέματα, η ζωή της, που ήδη είναι υπερβολικά περιπεπλεγμένη, αρχίζει να καταρρέει.


Θεέ μου τι σου Κάναμε; 3 (Qu’est-ce qu’on a tous fait au bon Dieu?)

Κωμωδία, γαλλικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Φιλίπ ντε Σοβερόν, με τους Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί, Εμιλί Καέν, Αλίς Νταβίντ, Αρί Αμπιτάν, Μεντί Σαντούν κ.ά.

Ακόμη ένα σίκουελ, το τρίτο, για την τεράστια εμπορική επιτυχία στη Γαλλία, με την αστική οικογένεια Βερνέιγ, της οποίας ηγείται ο Κριστιάν Κλαβιέ.
Ο Κλοντ και η Μαρί σύντομα θα συμπληρώσουν 40 χρόνια γάμου. Για να γιορτάσουν την περίσταση, οι τέσσερις κόρες τους οργανώνουν ένα πάρτι έκπληξη, προσκαλώντας η κάθε μια τα πεθερικά της.


Thor: Love and Thunder

Περιπέτεια φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Τάικα Γουαϊτίτι, με τους Κρις Χέμσγουορθ, Νάταλι Πόρτμαν, Κρις Πρατ, Κρίστιαν Μπέιλ, Τέσα Τόμσον, Ράσελ Κρόου, Σαμ Νιλ κ.ά.


Ο Θορ διανύει μια περίοδο πολύ διαφορετική σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν: αυτή τη φορά αναζητά την εσωτερική γαλήνη. Η απόσυρσή του διακόπτεται από έναν γαλαξιακό φονιά γνωστό ως Γκορ, ο οποίος επιδιώκει την εξαφάνιση των Θεών. Για να αντιμετωπίσει την απειλή, ο Θορ ζητά τη βοήθεια της Βαλκυρίας, του Κοργκ και της πρώην φίλης του, Τζέιν Φόστερ, η οποία – προς έκπληξη του Θορ – χειρίζεται ανεξήγητα καλά το μαγικό σφυρί του, Μγιόλνιρ, ως Mighty Thor. Μαζί, ξεκινούν μια κοσμική περιπέτεια για να αποκαλύψουν το μυστήριο πίσω από την εκδίκηση του Γκορ και να τον σταματήσουν πριν να είναι πολύ αργά.


Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες


Το Μαχαίρι στο Νερό (Knife in the Water)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, που γύρισε στην Πολωνία το 1962, σε σενάριο του σπουδαίου Γιέρζι Σκολιμόφσκι κι έχοντας στη διάθεσή του τη θαυμάσια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Γιέρζι Λίπμαν. Ψυχολογικό θρίλερ, που διαδραματίζεται μέσα σε ένα μικρό ιστιοφόρο, με τρία μόνο πρόσωπα. Ένα ζευγάρι ευκατάστατων Πολωνών θα πάρουν μαζί τους έναν άγνωστο νεαρό και οι σχέσεις τους θα οδηγηθούν στα άκρα. Εντυπωσιακό ντεμπούτο από τον 29χρονο Πολάνσκι, που παραδίδει ένα μάθημα λιτότητας και μινιμαλιστικής εκφραστικότητας, αξιοποιώντας με ακρίβεια τους κινηματογραφικούς κώδικες και παράλληλα κάνει ένα αιχμηρό και πολυεπίπεδο σχόλιο για τις ανθρώπινες σχέσεις, την ανταγωνιστική διάθεση των αρσενικών. Στην ταινία, η οποία προβάλλεται με αποκατεστημένη κόπια, πρωταγωνιστούν οι Λέον Νιέμτσικ, Γιολάντα Ουμέκα και Ζίγκμουντ Μελάνοβιτς.

Ασανσέρ Για Δολοφόνους (Ascenseur pour l’ Echafaud)

Κλασικό φιλμ νουάρ (1958) του Λουί Μαλ, ενός από τους βασικότερους εκπροσώπους της Nouvelle Vague. Περισσότερο, όμως, ένας συνδυασμός του γαλλικού «νέου κύματος», με την κινηματογραφική λιτότητα, την ελαφρότητα, την απόρριψη βαρύγδουπων νοημάτων, με ένα αστυνομικό θρίλερ, όπου το έγκλημα δεν είναι ευκαιρία για ποταμούς αίματος αλλά για την ανάδειξη χαρακτήρων και μηνυμάτων. Ο Μαλ κινηματογραφεί υπέροχα σε ασπρόμαυρο, εστιάζοντας στα πρόσωπα, σε κλειστούς χώρους, αλλά και στο γκρίζο μελαγχολικό Παρίσι. Ένας πρώην ήρωας του πολέμου, σκοπεύει να σκοτώσει το αφεντικό του, έναν έμπορο όπλων, σε συνεννόηση με την ερωμένη του και σύζυγο του αφεντικού του, αλλά εγκλωβίζεται σε ένα ασανσέρ για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Με τους νεαρότατους τότε και υπέροχους Μορίς Ρονέ, Ζαν Μορό, Λίνο Βεντούρα και Ζαν Κλοντ Μπριαλί και με τη εξαίσια μουσική του Μάιλς Ντέιβις.

Υποψίες (Suspicion)

Κλασικό θρίλερ του 1941 από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τον Κάρι Γκραντ και την Τζόαν Φοντέιν. Μια γυναίκα υποπτεύεται τον σύζυγό της ότι είναι δολοφόνος και θέλει να την σκοτώσει, αλλά το σενάριο θέλει διαφορετική κατάληξη από το μυθιστόρημα του Άντονι Μπέρκλι, χάνοντας σε μεγάλο βαθμό την αγωνία του ίσως και το πνεύμα του. Ο ίδιος ο Χιτς θα δηλώσει ανικανοποίητος από το αποτέλεσμα, παρά την καλή χημεία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού αν και η ταινία διαθέτει αρκετές δυνατές σκηνές, όπως αυτή με το ποτήρι γάλα, στο οποίο ο μετρ είχε τοποθετήσει ένα φως! Η ταινία προτάθηκε για τρία Όσκαρ, χάνοντας αυτό της Καλύτερης Ταινίας και δικαίως από το αριστουργηματικό δράμα του Τζον Φορντ «Η Κοιλάδα της Κατάρας» και κερδίζοντας εκείνο του Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου, με την Τζόαν Φοντέιν, τη μοναδική πρωταγωνίστρια του Χίτσκοκ, που βραβεύτηκε με το χρυσό αγαλματίδιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: