Travel

Gozo: Ταξιδεύοντας στο νησί της Καλυψώς- tips και συμβουλές

Όταν φίλοι και γνωστοί έρχονται στη Μάλτα και με ρωτούν τι να δουν και τι να κάνουν τους προτείνω μεταξύ άλλων και το νησάκι Gozo.

Όταν φίλοι και γνωστοί έρχονται στη Μάλτα  και με ρωτούν τι να δουν και τι να κάνουν τους προτείνω μεταξύ άλλων και το νησάκι Gozo. 

Ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών της Μάλτας και είναι το δεύτερο κατοικήσιμο νησί της χώρας μετά από τη Μάλτα.

Το Gozo έχει ομορφιές που δεν τις συναντάς πουθενά αλλού. 
Όπως τους προϊστορικούς ναούς της Ggantija. Η λέξη προέρχεται από την μαλτέζικη λέξη γίγαντας.
Βρίσκονται στην περιοχή Xagħra και είναι ότι πιο σημαντικό έχουν να δείξουν τα Μαλτέζικα νησιά. Αποτελείται από δυο ναούς που χτίστηκαν σχεδόν από τους πρώτους ανθρώπους στη γη γύρω στο 3600 με 3200 π.Χ. Και είναι παλιότεροι και από τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Τεράστιοι ογκόλιθοι στέκονται όρθιοι μετά από τόσα χρόνια. Nα σημειωθεί πως όλη η οικοδόμηση του ναού σήμερα αποτελείται από τους γνήσιους λίθους και τίποτα σύγχρονο δεν έχει προστεθεί κατά την πάροδο των χρόνων.   

Οι ναοί χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες και οι άνθρωποι τότε λάτρευαν εκεί θεές της γονιμότητας. Ένας μεγάλος αριθμός αγαλμάτων που βρέθηκε στην περιοχή το αποδεικνύει περίτρανα.


Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν πως στους συγκεκριμένους ναούς πραγματοποιούνταν και θυσίες ζώων.

 

Επιπλέον υπάρχει και ένα μικρό μουσείο με ευρήματα (αγαλματίδια, σκεύη, θραύσματα των δυο ναών)  πριν την είσοδο και αξίζει της προσοχής. Προστατεύεται από την Unesco. 


Victoria/ Rabat

Η πρωτεύουσα λέγεται Victoria αλλά θα ακούσετε και τους Μαλτέζους να την αποκαλούν Rabat, δηλαδή με το αραβικό της όνομα. Είναι πανέμορφη, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, με όλα τα κτίρια της βαμμένα στο χρώμα της άμμου. Στη Victoria  θα βρείτε τα πάντα. Από ψώνια, φαγητό, θέατρο, σινεμά και … όπερα! 
Στην κορυφή στέκει η Cittadella, η ακρόπολη.  Βρίσκεται εκεί από την εποχή που Καρχηδόνιοι και Ρωμαίοι  κατοικούσαν στο νησί. 
Η ιστορία της δεν είναι ρόδινη και αποτελείται από πολέμους, κατακτητές, ιππότες, σφαγές και όλα αυτά τα τρομακτικά που βλέπουμε σε σειρές τύπου Game of Thrones. 

Σήμερα μέσα στα τείχη της μπορούμε να δούμε ακόμη ομορφιές μιας άλλης εποχής. 

Έχεις την εντύπωση πως μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο, πολύ μακριά από τον δικό μας. Στο κέντρο δεσπόζει ο καθεδρικός ναός, Cathedral of the Assumption, ενώ δίπλα μπορείς να δεις τις φυλακές μπουντρούμια, αλλά και μοναδικά σπίτια άλλων εποχών. 


Επιπλέον αξίζει μια βόλτα στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο. Στην τιμή του εισιτηρίου (5 ευρώ) που το παραλαμβάνεις με την είσοδο σου στη Cittadella περιλαμβάνεται η βόλτα μέσα στα τείχη, ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό βίντεο με την ιστορία της ακρόπολης, που θα το δείτε στο μικρό μουσειάκι της εισόδου, η επίσκεψη στις φυλακές, στο αρχαιολογικό και σε ένα παραδοσιακό σπίτι. Η είσοδος στον καθεδρικό είναι έξτρα. Αλλά πολλές φορές μπορείτε να μπείτε δωρεάν πριν ή μετά την λειτουργία.  

Η θέα από ψηλά στην ακρόπολη κόβει την ανάσα. Περιηγηθείτε στα στενά της Cittadella και ψωνίστε όμορφα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. περίτεχνα κοσμήματα, δαντέλες, λικέρ και μοναδικές ντόπιες λιχουδιές. 


Το παράθυρο που έπεσε

Το Gozo είναι διεθνώς γνωστό για το παράθυρο στη θάλασσα. Η φήμη του εξαπλώθηκε ανά τα χρόνια μέσω των ταινιών και σειρών που γυρίστηκαν εδώ.

Το Azure Window δυστυχώς πριν δυο χρόνια τον χειμώνα έπεσε στη θάλασσα λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. 


Πλέον δεσπόζει μόνο ο βράχος που κρατούσε το όλο οικοδόμημα. Τα βράχια που αποτελούσαν το παράθυρο είναι ευδιάκριτα πια μέσα στη θάλασσα. 


Αλλά ακόμη και σήμερα το τοπίο είναι εντυπωσιακό. Μπορεί να λείπει το παράθυρο αλλά το σύμπλεγμα βράχων στην περιοχή σε συνδυασμό με την άγρια θάλασσα έχει μια άγρια υπέροχη ομορφιά.

Στο σημείο θα βρείτε έναν υπαίθριο πάγκο με μια ντόπια κυρία που ζωγραφίζει υπέροχες πέτρες διάφορων μεγεθών και σχεδίων ξεκινώντας από ένα ευρώ. Πραγματικά άξιο σουβενίρ της περιοχής. Η συγκεκριμένη πολύ ευγενική γυναίκα μας διηγήθηκε και την άτυχη ιστορία του παραθύρου. 

Το Azure Window έπεσε ένα πρωί στη θάλασσα έπειτα από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που μάστιζαν την περιοχή. Ένας τρελός αέρας λυσσομανούσε όλη νύχτα σηκώνοντας γιγάντια κύματα που έφταναν μέχρι τις ακτές και δυστυχώς προκάλεσαν τη ρήξη του.
Απέναντι από το πρώην παράθυρο ένας ακόμη βράχος είναι διάσημος και οι ντόπιοι τον αποκαλούν μανιτάρι (Fungus Rock). Ναι βρίσκεται ακόμη όρθιος! Μπορείτε να τον δείτε!

Ακριβώς πίσω από το σημείο που στέκει το λειψό παράθυρο βρίσκεται και ένα κολπάκι με ήρεμα καθαρά νερά και με ένα πέρασμα ανάμεσα στους τεράστιους βράχους που είναι ιδανικό για βαρκάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αναζητήστε το! 



H Καλυψώ και ο … Οδυσσέας


Οι Μαλτέζοι υποστηρίζουν πως το νησί Ωγυγία που βρισκόταν η σπηλιά της Ομηρικής νύμφης  Καλυψώς  που κρατούσε στα δίχτυα της τον Οδυσσέα, στην Οδύσσεια, ήταν το Gozo και έχουν πλέξει τον μύθο του νησιού τους επάνω σε αυτή την Ελληνική ιστορία. Η διάσημη σπηλιά βρίσκεται στην περιοχή Xaghra και θεωρείται βασικό αξιοθέατο του νησιού. 


Ακόμη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραλίες είναι υπέροχες και αξίζουν μια βουτιά στα καταγάλανα νερά τους. Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, έχετε βρει το νησί σας! Επίσης μια επίσκεψη και στο κοντινό νησάκι Comino επιβάλλεται, αλλά όχι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Προτιμήστε Μάιο με Απρίλιο καθώς έπειτα οι τουρίστες είναι τόσοι πολλοί που δεν υπάρχει χώρος να σταθείς! 

Πρόσβαση
Η πρόσβαση στο νησί γίνεται από τη Μάλτα, στο λιμάνι της Cirkewwa και η διαδρομή με το πλοίο κρατάει 25 λεπτά. Το εισιτήριο πήγαινε- έλα είναι περίπου στα 5 ευρώ και πληρώνεις στην επιστροφή. 

Σχολιάστε