Books

Ποιοι είναι οι Όλγκα Τοκάρτσουκ & Πέτερ Χάντκε που τιμήθηκαν με τα Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019;

Το Νόμπελ μετά την πολυσυζητημένη απονομή στον Μπομπ Ντίλαν το 2016 και το Νόμπελ που απονεμήθηκε στον Καζούο Ισιγκούρο το 2017, ήρθε η σειρά, να απονεμηθεί για το 2018 στην Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ και για το 2019 στον Αυστριακό Πέτερ Χάντκε.

Το Νόμπελ μετά  την πολυσυζητημένη απονομή στον Μπομπ Ντίλαν το 2016 και το Νόμπελ που απονεμήθηκε στον  Καζούο Ισιγκούρο το 2017, ήρθε η σειρά, να απονεμηθεί για το 2018 στην Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ και για το 2019 στον Αυστριακό Πέτερ Χάντκε.

Ποιοί είναι οι νικητές των βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ γεννήθηκε το 1962 και σήμερα ζει στην πόλη Βρότσλαβ. Από το 1989, όταν δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά της, της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας, έχει αναδειχθεί σε μια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων. Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Έργα της έχουν αποτελέσει τη βάση για θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Βραβείο Nike, και έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων. Η γραφή της συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, αξιοποιεί αφηγηματικά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και αντανακλά την προσήλωσή της στον Καρλ Γιουνγκ. Ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και αντεθνικίστρια, έγινε στόχος ακραίων στοιχείων με αφορμή το τελευταίο της μυθιστόρημα Τα βιβλία του Ιακώβ (2014). Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί είναι το πρώτο έργο της που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Ο Πέτερ Χάντκε είναι Αυστριακός συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας και έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα, ενώ έχει καταγράψει και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες. Βραβευμένος με πολλές διακρίσεις, το έργο του χαρακτηρίζεται στην παρατήρηση, την αποτύπωση και τη λεπτομερειακή αναφορά. Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους ανά τον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ το 1999.

Φωτο: Reuters

Πηγή:thetoc.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: