Editorial Travel

Περιπλανήσεις στη Μύκονο: Απόβαση στη Δήλο

Ήταν μια ηλιόλουστη μέρα πέρυσι σαν σήμερα τέλη Οκτώβρη, όταν αισίως η τουριστική σεζόν έδυε στο νησί όταν αποφάσισα να πάω στη Δήλο.

Ήταν μια ηλιόλουστη μέρα πέρυσι σαν σήμερα τέλη Οκτώβρη, όταν αισίως η τουριστική σεζόν έδυε στο νησί όταν αποφάσισα να πάω στη Δήλο.

Η Μύκονος γιόρταζε την εθνική επέτειο του Όχι και καθώς δεν είχα καμία διάθεση για πανηγυρισμούς σκέφτηκα να ηρεμήσω πνεύμα και σώμα παίρνοντας το καράβι της γραμμής για το ιερό νησί της Δήλου. 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

 Η Δήλος βρίσκεται δυτικά της Μυκόνου και αποτελεί μια μικρή νήσο των Κυκλάδων. Σήμερα δεν κατοικείται και αποτελεί αρχαιολογικό χώρο που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων που αποτελούν Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και προστατεύεται από την UΝESCO.

Η άποψη του νησιού από το καράβι

Η Δήλος (Μικρή Δήλος), ήταν κατά τη μυθική παράδοση ο τόπος γέννησης του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος, ένα από τα σπουδαιότερα ιερά στον ελληνικό κόσμο, και το μεγαλύτερο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Ιώνων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ κατέφυγε η Λητώ κυνηγημένη από τη ζηλόφθονη Ήρα, για να φέρει στο φως το γιο του Δία, τον πιο όμορφο από τους αθανάτους. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η ως τότε «άδηλος» Αστερία, όπως ονομαζόταν πριν το νησί, επέπλεε στη θάλασσα. Με τη γέννηση του θεού, η «άδηλος» έγινε Δήλος δηλ. φανερή και πλημμύρισε φως και άνθη και κατά το θρύλο δέθηκε στο βυθό με αδαμάντινες αλυσίδες.

Επιστρέφοντας στο σήμερα και μπαίνοντας στο καράβι με ένα φυσιολογικό αντίτιμο και καθώς η Μύκονος απομακρύνεται και χάνεται από το οπτικό μου πεδίο, της γυρίζω την πλάτη και αναμένω να δω τον αρχαιολογικό θησαυρό να φανεί μπροστά μου. 

Είναι ακριβώς όπως την φανταζόμουν. Κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού τα αρχαία ερείπια βρίσκονται παντού διάσπαρτα σε όλο το νησί λάμποντας και περιμένοντας τους τουρίστες να τα θαυμάσουν. 

Είναι απίστευτο το πόσο καλοδιατηρημένα είναι όλα παρόλο που βρίσκονται χειμώνα καλοκαίρι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. 

Η Δήλος είναι τόπος για περιπατητές. Πρέπει να έχεις μαζί σου νερό, καπέλο και αντηλιακό καθώς τα μέρη με σκιά είναι λίγα και οι διαδρομές πολλές. Παίρνεις τον χάρτη σου από το σημείο ελέγχου, από το οποίο  περνάς μόλις κατέβεις από το καράβι και οργανώνεσαι τι θέλεις να δεις. Έχει μονοπάτια συγκεκριμένα που σε καθοδηγούν επάνω στο χάρτη και διαλέγεις ανάλογα τον χρόνο σου προς τα που θα πορευτείς. Υπάρχουν βέβαια κάποια βασικά διάσημα σημεία στο νησί που πρέπει οπωσδήποτε να δεις οπότε βάλε πρόγραμμα από την αρχή.

Προσωπικά ήθελα να γυρίσω ολόκληρο το νησί και να κάτσω εκεί όσο πιο πολύ μπορούσα. Και έτσι ξεκίνησα με τα βασικά και προχώρησα έπειτα στα επόμενα…

Η βασική διαδρομή είναι αυτή που περνάει μέσα από την Αγορά και καταλήγει ψηλά στο μουσείο όπου φυλάσσονται οι διάσημοι λέοντες και άλλα σημαντικά ευρήματα. 

Είναι ακόμη πρωί και ο ήλιος στέκει ακριβώς επάνω από το κεφάλι μου που το έχω καλύψει με ένα μεταξωτό μαντήλι. Φοράω γυαλιά ηλίου καθώς δεν είναι δυνατόν να δεις χωρίς αυτά, (άσε που έχω καταντήσει να τα φοράω ακόμη και στον ύπνο μου πια! ) και προχωρώ μέσα στα ρημαγμένα αρχαία προσπαθώντας να ανακαλύψω που βρισκόταν το κάθε τι. Κρυφακούω μια ξεναγό που εξηγεί στα ισπανικά που ήταν κάποτε κάποιες κατοικίες και ναοί ανάμεσα στα ερείπια του σήμερα. Ανηφορίζω για το μουσείο καθώς τα εκθέματα που φυλάσσονται μέσα είναι σημαντικά και αξίζουν προσοχής. 

Η σημερινή έκθεση περιλαμβάνει εννέα αίθουσες: στις έξι από αυτές εκτίθενται τα γλυπτά και τα ανάγλυφα που βρέθηκαν στην Δήλο ενώ δύο αίθουσες περιλαμβάνουν αγγεία προϊστορικών έως και υστεροελληνιστικών χρόνων και σε μία άλλη εκτίθενται διάφορα μικροαντικείμενα που βρέθηκαν στις ιδιωτικές κατοικίες της Δήλου.  

 Κούροι, Λέοντες και ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό είναι ορισμένα μόνο από τα σημαντικά ευρήματα που μπορείτε να απολαύσετε στο μουσείο .

Τα σημαντικότερα εκθέματα είναι:

– πλακίδιο από ελεφαντόδοντο με ανάγλυφη παράσταση Μυκηναίου πολεμιστή που βρέθηκε στο Αρτεμίσιο,

– κορμός κούρου από το Ιερό του Απόλλωνα,

– μαρμάρινο σύμπλεγμα του Βορρέα που αρπάζει την πριγκίπισσα της Αττικής Ωρείθυια και βρέθηκε στο ναό των Αθηναίων,

– αγάλματα του Διοσκουρίδη και της συζύγου του Κλεοπάτρας – Αθηναίων που κατοικούσαν στη Δήλο – που βρέθηκαν στην οικία του ζεύγους, στη συνοικία του Θεάτρου,

– άγαλμα του Απόλλωνα στον τύπο του Λυκείου Απόλλωνος του Πραξιτέλους – ο θεός στηρίζεται στον κορμό ενός δένδρου και πατά πάνω σε γαλατικές ασπίδες – από τη συνοικία του Θεάτρου,

– χάλκινο προσωπείο γενειοφόρου Διονύσου που φορεί διάδημα και στεφάνι κισσού και βρέθηκε νότια της Αγοράς των Κομπεταλιαστών,

– Κορινθιακό αλάβαστρο – αγγείο για αρωματικό λάδι με παράσταση Ποτνίας Θηρών μεταξύ δύο κύκνων – βρέθηκε στο Ηραίο,

– ενεπίγραφο τριγωνικό βάθρο αγάλματος κούρου – με ανάγλυφη κεφαλή κριού στη μία γωνία και γοργόνεια στις άλλες δύο – από το Ιερό του Απόλλωνα,

– Αρχαϊκή κόρη – φορεί πέπλο ζωσμένο στη μέση, που κοσμείται στο μέσον της πρόσθιας όψης με κάθετη ταινία εγχάρακτου διπλού μαιάνδρου – βρέθηκε στο Ιερό του Απόλλωνα και θεωρείται από τα παλαιότερα σωζόμενα έργα μεγάλης πλαστικής,

– τοιχογραφία από τον εξωτερικό τοίχο ενός σπιτιού στη συνοικία Σκαρδανά, όπου παριστάνεται ο Ηρακλής, δύο πυγμάχοι και ανδρική μορφή που παίζει αυλό ή σάλπιγγα. 

Ημερολόγια των ανασκαφών του έτους 1881 του A. Hauvette-Besnault

Βγαίνοντας από το μουσείο και ανηφορίζοντας προς την επάνω μεριά του νησιού και αριστερά βγαίνουμε στο χώρο που βρίσκονται οι Λέοντες. Φυσικά αυτοί που εκτίθενται στον εξωτερικό χώρο είναι αντίγραφα (οι original είναι στο μουσείο) αλλά η αίσθηση που δίνουν είναι μοναδική. Για την ιστορία να σημειωθεί πως αποτελούν αφιέρωμα των Ναξίων (περί το 600 πχ.) προς τον Απόλλωνα. Βρίσκονταν στη μια πλευρά της λεωφόρου που ξεκινούσε από το αρχαϊκό λιμάνι του Σκαρδανά και οδηγούσε στο Ιερό. 

Από τους 16 αρχικούς λέοντες σώθηκαν ολόκληροι ή τμήματά τους εννέα, ενώ ένας από αυτούς ακέφαλος (και με ξένο κεφάλι πλέον), κοσμεί την είσοδο του Ναυστάθμου στην Βενετία, δίπλα στο λιοντάρι της Ιεράς Οδού. 

Φεύγοντας εντελώς από αυτή τη μεριά του νησιού κατευθύνομαι προς την αγορά και το θέατρο. Το τελευταίο αποτελεί ένα εντυπωσιακό έκθεμα καθώς σώζεται σε καλή κατάσταση με την πρώτη ματιά! Το μνημείο έχει την τριμερή διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων, δηλαδή αποτελείται από κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα. Στο χώρο του θεάτρου σώζονται σήμερα λείψανα βωμών και ιερών, αφιερωμένων στον Διόνυσο, στον Ερμή, στον Πάνα, στην Άρτεμη Εκάτη αλλά και στον Απόλλωνα. Αλλά μπορείς να το δεις μόνο από τη σκηνή καθώς η πρόσβαση στο κοίλο είναι αδύνατη επειδή είναι σχεδόν διαλυμένο. 

Ακριβώς επάνω από το θέατρο βρίσκεται η αρχαία αγορά. Ο εμπορικός δρόμος του νησιού. Ακόμη και σήμερα καταλαβαίνεις τη συμμετρία του χώρου. Το ένα κατάστημα δίπλα στο άλλο, τα σπίτια με τις κολώνες και τα ψηφιδωτά και ο πλακόστρωτος δρόμος που τα ενώνει όλα. 

Ανέβηκα και λίγο παραπάνω ανάμεσα από δρόμους που δεν ήταν μονοπάτια αλλά λαγκάδια και βουνό και βγήκα σε ένα ύψωμα που βλέπει απέναντι στον δωρικό ναό της Ίσιδος που βρίσκεται στο Ιερό των Ξένων Θεών, στους πρόποδες του Κύνθου.

Οικοδομήθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. και επισκευάσθηκε από τους Αθηναίους το 135 π.Χ. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται ακόμη το λατρευτικό άγαλμα της θεάς, που λατρευόταν με διάφορα ονόματα και ήταν η προστάτις των ναυτικών και αυτή που έδινε καλή υγεία και τύχη όπως αναφέρει το επίσημο site του δήμου Μυκόνου. Αργότερα έμαθα ότι απαγορεύεται η είσοδος στο συγκεκριμένο ύψωμα που ανέβηκα και προφανώς δεν σας το συνιστώ αλλά η θέα ήταν υπέροχη αν και ο αέρας ήταν λιγάκι επικίνδυνος έτσι όπως λυσσομανούσε…

Ανάμεσα στα ερείπια και με οδηγό τον χάρτη ανακαλύπτεις ομορφιές που τις αντιστοιχείς με το όνομα τους μόλις τις δεις. Όπως για παράδειγμα δίπλα στην αγορά που βρίσκεται το σπίτι του Διονύσου με το εκπληκτικής ομορφιάς ψηφιδωτό δαπέδου. Είναι τόσο εντυπωσιακό που η ανακάλυψη του μέσα στα δρομάκια της αγοράς αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Μόλις το αντίκρισα έσπευσα να του δώσω όνομα ψάχνοντας το στο χάρτη. 

Περπατήστε, χαλαρώστε, αναπνεύστε την ιερότητα του τόπου. Φεύγοντας από το νησί η διάθεση μου είχε αλλάξει εντελώς. Η Δήλος πέρασε μέσα μου σαν ένα κύμα ευφορίας και μου μετέδωσε την ηρεμία και την καθαρότητα στη σκέψη που χρειαζόμουν το διάστημα εκείνο. 

Με πληροφορίες από: mykonos.gr/ delostours.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: