Cinema

Νύχτες Πρεμιέρας: έρχονται στα θερινά σινεμά της Αθήνας

Όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, αναμένουμε για νέο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Λίγη ώρα μετά από την επίσημη ανακοίνωση της αναστολής των προβολών σε κλειστά σινεμά μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, οι Νύχτες Πρεμιέρας που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τις προβολές τους την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν πως όλο το φεστιβάλ μεταφέρεται σε θερινά σινεμά, προσθέτοντας στα ήδη υπάρχοντα (Ριβιέρα, Λαΐς, Στέλλα και Τριανόν) ακόμη τρία θερινά, την Αίγλη Ζαππείου, το Ανεσις στους Αμπελόκηπους και το Cine Αθηναία.

Όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, αναμένουμε για νέο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Σας ανακοινώνουμε με χαρά ότι το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί στους φυσικούς τους χώρους και είναι έτοιμο για την πρώτη του διεξαγωγή σε 7 ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ!


Σε συνέχεια των νέων μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας την Παρασκευή, 18.9 και την αναστολή της λειτουργίας των κλειστών κινηματογράφων (12μηνης λειτουργίας), οι Νύχτες Πρεμιέρας προσαρμόστηκαν άμεσα και αντικατέστησαν τα τρία κλειστά σινεμά με τρία επιπλέον θερινά.


Οι κινηματογράφοι που θα φιλοξενήσουν τις προβολές του Φεστιβάλ είναι οι εξής: ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, CINE ΑΝΕΣΙΣ, CINE ΑΘΗΝΑΙΑ, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΛΑΪΣ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΣΤΕΛΛΑ.
Σας ενημερώνουμε ότι η ομάδα του Φεστιβάλ εργάζεται πυρετωδώς για την κυκλοφορία του ΝΕΟΥ ωρολογίου προγράμματος.
To Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί: 23 Σεπτεμβρίου με 4 Οκτωβρίου σε 7 θερινά σινεμά.
Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά από το viva.gr οποιαδήποτε στιγμή έως και 15’ πριν την έναρξη της προβολής που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε, από τα συνεργαζόμενα φυσικά σημεία πώλησης viva και στα ταμεία των συνεργαζόμενων κινηματογράφων.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Έκδοση εισιτηρίων στους κινηματογράφους: – Το ταμείο κάθε κινηματογράφου εκδίδει εισιτήρια μόνο για τις προβολές του. – Τα ταμεία των κινηματογράφων λειτουργούν: 60′ πριν την έναρξη της πρώτης προβολής τους – 30′ μετά την έναρξη της τελευταίας.
Εισιτήρια που έχουν εκδοθεί έως το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου:
Τα εισιτήρια των προβολών που ΔΕΝ έχουν υποστεί καμία μεταβολή σε ώρα, ημέρα και σινεμά (54 προβολές) παραμένουν διαθέσιμα στο κοινό για προαγορά μέσω του viva.gr, στα φυσικά σημεία πώλησης Viva και στα ταμεία των αντίστοιχων κινηματογράφων.
Τα εισιτήρια των προβολών στις οποίες έχει ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ η μέρα, η ώρα ή ο χώρος προβολής ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ και επιστρέφονται τα χρήματα στους θεατές (η διαδικασία επιστροφής χρημάτων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 21/9).
Το σύνολο των προβολών του Φεστιβάλ, όπως θα έχει διαμορφωθεί με το ΝΕΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, θα είναι διαθέσιμο προς πώληση εισιτηρίων από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στις 12:00.

ΚΑΡΤΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Μηδενικά εισιτήρια που εξαργυρώθηκαν από κάρτες διαρκείας και αφορούν σε προβολές που δεν έχουν υποστεί κάποια μεταβολή, εξακολουθούν να ισχύουν. 

Μηδενικά εισιτήρια που εξαργυρώθηκαν από κάρτες διαρκείας και αφορούν σε προβολές που έχουν μετακινηθεί επιστρέφονται στις κάρτες και είναι ξανά διαθέσιμα προς εξαργύρωση από την Τρίτη 22/9 και ώρα 12.00 (επανέναρξη προπώλησης) για όποια προβολή επιθυμούν οι κάτοχοί τους.

ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ | ΚΑΡΤΕΣ ΑΜΕΑ & ΑΝΕΡΓΩΝ

Οι διαπιστεύσεις, κάρτες διαρκείας ΑΜΕΑ και οι κάρτες Ανέργων μπορούν να εξαργυρώνουν τα μηδενικά τους εισιτήρια από την Τετάρτη 23/9 στις 21:00.

ΤΑΜΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ

Όσοι/-ες θεατές πραγματοποίησαν αγορά από ταμείο κινηματογράφου 12μηνης λειτουργίας (κλειστά σινεμά) μπορούν με την προσκόμιση του εισιτηρίου τους στον αντίστοιχο κιν/φο να ζητήσουν την επιστροφή της αξίας του εισιτηρίου / των εισιτηρίων που αγόρασαν και πλέον θεωρούνται άκυρα. (καθώς η λειτουργία των παραπάνω κινηματογράφων έχει ανασταλεί μέχρι τις 4/10 η επιστροφή χρημάτων θα γίνει με την επαναλειτουργία τους).

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ | ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Σε περίπτωση που, μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος, επιθυμείτε να ακυρώσετε κάποιο από τα εισιτήριά σας (ακόμη κι αν η συγκεκριμένη προβολή δεν έχει μεταβληθεί) είτε ακόμη και την κάρτα διαρκείας σας μπορείτε:
να καλέσετε στο τμήμα έκδοσης / ακύρωσης εισιτηρίων viva στο 11876: 0,96€/ λεπτό (Σταθερό), 1,09€/ λεπτό (Κινητό) είτε
να πραγματοποιήσετε την ακύρωση ηλεκτρονικά μέσω του live chat της viva.gr, οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και μία ώρα πριν την προβολή για την οποία έχει εκδοθεί το εισιτήριο.
Μεταβολές εισιτηρίων ΔΕΝ πραγματοποιούνται.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλεφωνικό κέντρο του Φεστιβάλ στο τηλ: 210-3389455 | Δευτέρα 21.9 έως Σάββατο 3.10 | 11:00 – 18:00 (Κυριακές κλειστά)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Για πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια μπορείτε να επικοινωνείτε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών Viva: 

http://www.viva.gr/tickets/contact/
Live Chat στην ίδια σελίδα
support@viva.gr
Για τηλεφωνική κράτηση, έκδοση ή ακύρωση εισιτηρίου καλείτε στο 11876: 0,96€/ λεπτό (Σταθερό), 1,09€/ λεπτό (Κινητό)

ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 

ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ (θερινός) Κήπος Ζαππείου, Αθήνα
CINE ΑΘΗΝΑΙΑ (θερινός) Χάρητος 50, Κολωνάκι
CINE ΑΝΕΣΙΣ (θερινός) Λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι
ΡΙΒΙΕΡΑ (θερινός) Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια – ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο
ΣΤΕΛΛΑ (θερινός) Τενέδου 34, Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη 
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – Λαΐς (θερινός) Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου – ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός 
ΤΡΙΑΝΟΝ (θερινός) Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 – ΜΕΤΡΟ Βικτώρια 

Στους θερινούς κινηματογράφους Cine Αθηναία, Αίγλη Ζαππείου, Cine Άνεσις, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ριβιέρα και Στέλλα οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες. Στον κινηματογράφο Τριανόν οι θέσεις είναι αριθμημένες και η επιλογή των εισιτηρίων θα γίνεται βάσει κάτοψης που θα διατίθεται στο viva.gr

ΤΑΙΝΙΕΣ

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης ανοίγει με την ταινία «Νοmadland» της Κλόι Ζάο, που κέρδισε και τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία με την Φράνσις Μακντόρμαντ, να υποδύεται μια γυναίκα που έχει καταστραφεί από την οικονομική κρίση και ταξιδεύει ως νομάδα στην καρδιά της Αμερικής.

Στην τελετή λήξης, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, στο Ιντεάλθα προβληθεί η βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνο ταινία «Η νύμφη του νερού» του Κριστιάν Πέτζολντ, που αφηγείται μια παθιασμένη ιστορία ανάμεσα σε μια γυναίκα ιστορικό και τον άντρα που την πλήγωσε.

Τον απαγορευμένο έρωτα δυο γυναικών αποθεώνει και ο «Αμμωνίτης», του Φράνσις Λι , που ως φαίνεται έχει βάλει πλώρη για τα Όσκαρ, έχοντας στο καστ του την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ και την ανερχομένη Σέρσια Ρόναν. Η υπόθεση τοποθετείται στην Αγγλία του 19ου αιώνα, όπου μια παλαιοντολόγος αναλαμβάνει απρόθυμα να διδάξει την τέχνη της σε μια πλούσια νεαρή γυναίκα, όταν ένας μεγάλος γεννιέται.

Παράλληλα σε πανελλήνια πρώτη θα προβληθεί η βραβευμένη με τη φετινή Χρυσή Άρκτο ταινία «Δεν υπάρχει κακό» του διωκόμενου από το καθεστώς της χώρας του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, που τη γύρισε κρυφά αντιμετωπίζοντας την ποινή φυλάκισης, μιας και στο στόχαστρό του μπήκε το σωφρονιστικό σύστημα και η θανατική ποινή.

Ενδιαφέρον έχει και η «Σίρλεϊ» της ιδιοσυγκρασιακής Τζόζεφιν Ντέκερ με την Ελίζαμπεθ Μος, μιας από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του ανεξάρτητου σινεμά, γνωστή από τις εμφανίσεις της σε βραβευμένες τηλεοπτικές σειρές. Η Μος υποδύεται τη συγγραφέα τρόμου Σίρλεϊ Τζάκσον σε μια ανατρεπτική βιογραφία με στοιχεία θρίλερ.

Το «Σε Κουβαλώ Πάντα Μέσα μου», η πρώτη ταινία μυθοπλασίας της υποψήφιας για Όσκαρ Χάιντι Γιούιν, ακολουθεί τη σχέση ενός φιλόδοξου σεφ κι ενός καθηγητή πανεπιστημίου, από τη στιγμή της γνωριμίας τους στο Μεξικό των 80s μέχρι τη στιγμή που διαλύονται απροσδόκητα τα πάντα, ενώ σε ρομαντικό κλίμα κινείται και η Σουζάν Λιντόν, κόρης του διάσημου Γάλλου ηθοποιού Βενσάν Λιντόν, με την ταινία «16 Φορές Άνοιξη».

Μια από τις ταινίες που ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Καννών, το «Gagarine» των Φανί Λιατάρ και Τζερεμί Τρουί, έρχεται στην Αθήνα και μας μεταφέρει το εκρηκτικό κλίμα μιας παρισινής προαστιακής συνοικίας που φέρει το όνομα του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Στην «Μιναμάτα» του Άντριου Λέβιτας, ο Τζόνι Ντεπ ενσαρκώνει τον θρυλικό φωτογράφο Γουίλιαμ Γιουτζίν Σμιθ, ο οποίος ξεσκέπασε ένα τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο, που έγινε στην πόλη Μιναμάτα της Ιαπωνίας, αφυπνίζοντας την κοινή γνώμη.

Αφιερώματα

Το κεντρικό αφιέρωμα φέτος έχει τίτλο «Α dream with a dream: Το σινεμά ονειρεύεται», και είναι εμπνευσμένο από το περίφημο ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Σε αυτή την κατηγορία θα προβληθούν ταινίες που έγιναν βασισμένες σε όνειρα ή χαρακτηρίζονται από την ονειρική τους ατμόσφαιρα, όπως η «Η ώρα του Λύκου» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, «Το ιερό βουνό» του Αλεχάνδρο Χοδροκόφσκι ή το «Καρδιά από γυαλί» του Βέρνερ Χέρτσογκ, αλλά και το πολύκροτο «Crash» του Κρόνενμπεργκ ψηφιακά αποκατεστημένο.

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Φελίνι, θα προβληθεί το «Σατιρικόν» (27.9) στην αποκατεστημένη κόπια του, αλλά και το ντοκιμαντέρ «Ο Φελίνι των Πνευμάτων». Παράλληλα σε παγκόσμια πρώτη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν προσευχή» με συζητήσεις του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αλλά και το «Χόπερ – Γουέλς», που καταγράφει μια απρόσμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ντένις Χόπερ και τον Όρσον Γουέλς, σκηνοθετημένο από τον δεύτερο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στη «Βαβέλ» των κόμικς. Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» του Μελέτη Μοίρα, η συνεκδότρια Νίκη Τζούδα και οι συνεργάτες του περιοδικού Αλέξης Καλοφωλιάς, Σταύρος Κούλας, Γιάννης Νένες, Χρήστος Ξανθάκης, Νίκος Ξυδάκης και Άγγελος Φρατζής επιλέγουν τις αγαπημένες τους ταινίες.

Από τα πιο αγαπημένα τμήματα της διοργάνωσης είναι το αυτό των μουσικών ντοκιμαντέρ που φέτος περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ «Μάρκος» του Νίκο Σκαρέντζου για τον Βαμβακάρη, το «American Rastar» του Τζάστιν Στέιπλ και το «Άλλος, όπως εγώ: Η ιστορία των Throbbing Gristle» των Mάρκους Βέρνερ Χεντ, Νταν Φοξ.

Τέλος, στην ενότητα «Στις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» διαγωνίζονται 47 μικρού μήκους ενώ σε πανελλήνια πρώτη προβάλλονται το «Τραγουδώ αν τραγουδά» του Νίκου Κορνήλιου, «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλλα, οι «Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ» της Εύας Στεφανή, το «Νο Ηeroes» του Γιώργου Βιτσαρόπουλου, και το «Επτά λεπτά ψυχής» του Πάνου Βλάχου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: