Interviews

H ζωγράφος Δήμητρα Νατσκούλη εκθέτει στη Μύκονο: «Θέλω με τα έργα μου να θυμίζω στους ανθρώπους την όμορφη καταγωγή τους»

Η εικαστικός Δήμητρα Νατσκούλη με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής της στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου και στην αίθουσα Συριανος, μίλησε για τη δουλειά της και τις σκέψεις της σχετικά με την πηγή της εμπνευσης της στο notes from life. Μεταξύ άλλων μας έβαλε μέσα στον μαγικό της κόσμο και στα ονειρεμένα έργα της κάνοντας μας να πιστεύουμε πως μια επίσκεψη στην παρούσα έκθεση είναι απαραίτητη!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Μίλησε μας για εσένα Δήμητρα. Πως θα σύστηνες τον εαυτό σου;

Είμαι ζωγράφος, γράφω την ζωή. Και είμαι και χορoθεραπεύτρια.  Προσεγγίζω τα περιεχόμενα της ψυχής μέσα από την έκφραση. Όμως αυτές οι συστάσεις θεωρώ ότι αποτελούν ένα κρυφτούλι εφηβικό. Ρούχα που σκεπάζουν την υπαρξιακή ανασφάλεια της προσωπικότητας.  Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, είμαι αυτό που πάντα ήμουν και αυτό που μπορώ να γίνω. 

Άποψη της έκθεσης στη Μύκονο

Από πού αντλείς συνήθως έμπνευση για να ζωγραφίσεις; 

Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με εμπνέει. Είμαστε οι κασκαντέρ του σύμπαντος. Τολμάμε να βουτάμε στην ύλη και να ξεχάσουμε για να ξαναθυμηθούμε. Κάνουμε ένα ταξίδι με ρίσκα που μόνο οι θαρραλέοι τολμούν. Θέλω με τα έργα μου να θυμίζω στους ανθρώπους την όμορφη καταγωγή τους. Άλλωστε δεν είναι η Μνημοσύνη η μητέρα των μουσών;

Έργο της Δήμητρας Νατσκούλη

Τα έργα σου έχουν ταξιδέψει μεταξύ άλλων και στη Νέα Υόρκη. Τι συναισθήματα σου δημιουργεί αυτή η ανταπόκριση του κοινού στο έργο σου; 

Τα έργα μου, από την συλλογική ψυχή πηγάζουν και σε αυτήν καταλήγουν. Είναι αναμενόμενο η απήχηση τους να είναι αντίστοιχη. Δεν παύει όμως να μου δίνει βαθιά χαρά και ικανοποίηση η επικοινωνία μου με τους ανθρώπους μέσα από ένα κανάλι ουσιαστικό και αγνό. Μέσα από τον πυρήνα μας.

Τώρα εκθέτεις στη Μύκονο. Τι να αναμένει το κοινό να δει σε αυτή την έκθεση;

Η έκθεση φιλοξενεί επιλεγμένα έργα της τελευταίας τριετίας κυρίως φιγούρες και πορτραίτα φανταστικά. Είναι εικαστικά έργα σε καμβά και ξύλο, με  ακρυλικά, αυγοτέμπερα και φύλλα χρυσού. Τώρα τελευταία ζωγραφίζω και με το αίμα μου. Η διαδικασία της ζωγραφικής είναι ιεροτελεστική και με αυτήν την διάθεση προσκαλώ το κοινό. Κάθε πορτραίτο καθρεφτίζει και μια ποιότητα. Το κοινό καλείται να καθρεφτιστεί μέσα από αυτές τις ποιότητες και να αφεθεί στην αλλαγή που δύναται να φέρει η αλληλεπίδραση.

Έργο της Δήμητρας Νατσκούλη

Πηγή έμπνευσης σου η μυθολογία και οι θρησκείες του κόσμου. Πως προέκυψε αυτό το ενδιαφέρον και αποτέλεσε πηγή δημιουργίας για τα έργα σου. Ποια άλλα θέματα σ’ απασχολούν στη ζωγραφική σoυ;

Η τέχνη μου αποτελεί εργαλείο αυτογνωσίας και σύνδεσης με το ιερό. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της εικαστικής μου έρευνας. Οι δάσκαλοι μου πυροδοτούν το πνεύμα μου με την ελληνική φιλοσοφία, την Βυζαντινή παράδοση που είναι εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής και με εμπνέουν μέσα από την αφοσίωση και αγάπη τους για την τέχνη. Πειραματίζομαι με παραδοσιακά υλικά και τεχνικές και έτσι εμβαπτίζομαι στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, βιωματικά. Νιώθω την ευθύνη του να είμαι η ζωντανή σκυτάλη μιας πλούσιας και μακρόχρονης σκυταλοδρομίας, αλλά και την ανάγκη να την εξελίξω μέσα από το προσωπικό μου αποτύπωμα.

Η Εργασία μου ως ψυχοθεραπεύτρια μέσω των τεχνών, και η μελέτη μου στην Γιουγκιανή ανάλυση οδηγεί την τέχνη μου, στην αναζήτηση του υπέρλογου ως εμβάπτιση στο ασυνείδητο. Η ζωγραφική από μαθητεία στον δάσκαλο γίνεται μαθητεία στην εσωτερική φωνή. Γίνεται κοινωνία και αλληλεπίδραση με τις εικόνες της ψυχής που ξετυλίγει με φυσικότητα την διάσταση του υπερρεαλισμού στην έκφραση μου.

Η Οραματιστική ζωγραφική έχοντας τις ρίζες της στον Φανταστικό Ρεαλισμό της Βιέννης και στις επιρροές της ψυχανάλυσης, χαρακτηρίζει το πρόσφατο έργο μου.  Είναι ένα πάντρεμα της παράδοσης μου στον διαλογισμό, με την χρήση των συμβόλων έτσι όπως ερμηνεύονται από την Ψυχολογία του βάθους (C.J.Jung)  και την τεχνική της Βυζαντινής γραφής.

Άποψη της έκθεσης στη Μύκονο

Ποια είναι τα σχέδια σου σχετικά με τη ζωγραφική για το μέλλον;

Τα σχέδια μου τα κυοφορώ. Και μέχρι να επέλθει το κρίσιμο διάστημα της κυοφορίας, κατοικούν στο σκοτάδι. Το θρεπτικό σκοτάδι της (Δη)μήτρας. Αυτό που μπορώ τώρα να μοιραστώ για τα επερχόμενα πρότζεκτ μου είναι ότι, εξερευνούν πιο γειωμένα το πεδίο της διαίσθησης και της θεραπευτικής φαντασίας. Ενώ ένα από αυτά διαφεύγει τελείως του εικαστικού χώρου.

Και επειδή οι συνθήκες γύρω μας είναι πιο ρευστές από ποτέ, πού και πού φλερτάρω με την σκέψη ότι κάποιος εκεί «πάνω» μπορεί και να γελάει με αυτά!

Περρισότερες πληροφορίες για την Δήμητρα Νατσκούλη:

Website: www.ieripnoi.com

Fb: Ieri Pnoi

Insta: ieri.pnoi

Πληροφορίες έκθεσης:

Ieri Pnoi: Prosperity Prophecy- Soul art by sacred breath

Μέχρι της 10/09/22

Ωράριο: 19:00-01:00.

Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, αίθουσα Συριανός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: