Eννέα πρεμιέρες και μία επανέκδοση έρχονται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες σαν απάντηση στην εύκολη επικράτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά την πρώτη εβδομάδα διεξαγωγής του. Από τις εννέα πρεμιέρες ξεχωρίζουν το αστυνομικό θρίλερ «Η Νύχτα της 12ης» του ικανότατου Ντομινίκ Μολ, η κωμωδία «Μεγάλη Ρήξη»της Κατρίν Κορσινί, ενώ το δικό του ενδιαφέρον έχει το φιλμ για την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουάινστιν «Κάποια Μίλησε». Στα αξιοσημείωτα και η επανέκδοση της δεύτερης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μέρες του ’36».
Η Νύχτα της 12ης («The Night of the 12th»)
Αστυνομικό θρίλερ, γαλλοβελγικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Ντομινίκ Μολ, με τους Μπαστιάν Μπουγιόν, Μπουλί Λανέρ, Τεό Κολμπί, Λουλά Κοτόν-Φραπιέ κα.
Καλοδουλεμένο αστυνομικό θρίλερ που προβλήθηκε στο φετινό φεστιβάλ Καννών. Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Πολίν Γκενά «18.3: Une année à la PJ, και πάνω στα πρότυπα του «Zodiac», το φιλμ του αξιόλογου Ντομινίκ Μολ, που πριν από δυο χρόνια είχε παρουσιάσει το εξαιρετικό θρίλερ«Μόνο Αυτοί Είδαν το Δολοφόνο» έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται φρικτά δολοφονημένο σε μια ήσυχη κωμόπολη τη Γαλλίας. Ένα δίδυμο αστυνομικών αναλαμβάνουν την υπόθεσή, με την επίλυσή της σταδιακά να γίνεται εμμονή, με προσωπικό κόστος και για τους δύο.
Κάποια Μίλησε («She Said»)
Δραματική βιογραφία, αμερικάνικης παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Μαρία Σρέιντερ, με τους Ζόι Καζάν, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Άσλεϊ Τζουντ, Μάικ Χιούστον κα.
Δεν είναι ακριβώς μία ταινία για το MeToo και την σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών ή το σκάνδαλο του μεγαλοπαραγωγού Γουάινστιν, που συντάραξε τους λιμνάζοντες κύκλους της αμερικάνικης κινηματογραφίας, όσο ένας ύμνος στην ερευνητική δημοσιογραφία, αυτή η ταινία της Γερμανίδας ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Μαρία Σρέιντερ («Aimée & Jaguar») και τον Μπραντ Πιτ στην παραγωγή.
Δυο δημοσιογράφοι των New York Times επιχειρούν να φέρουν στη δημοσιότητα μια από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις αυτής της γενιάς, καταλήγοντας σε ένα ρεπορτάζ που γέννησε το κίνημα το Μetoo και που έσπασε δεκαετίες σιωπής γύρω από το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Χόλιγουντ.
Η Μεγάλη Ρήξη («La Fracture»)
Κωμωδία, γαλλικής παραγωγής του 2021. σε σκηνοθεσία Κατρίν Κορσινί, με τους Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Μαρίνα Φόις, Αΐσατού Ντιαλό, Πίο Μαρμάι κα.
Αν και το βαρύ θέμα της ταινίας θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε ένα κοινωνικό δράμα, η έμπειρη Κατρίν Κορσινί («Η Ομορφότερη Εποχή», «Φεύγω») προτίμησε να επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της κωμωδίας. Το φιλμ της Κορσινί, που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του περσινού φεστιβάλ των Καννών, όμως, είναι μία κατ’ εξοχήν πολιτική σάτιρα, για την κατάσταση στη Γαλλία, του υπό διάλυση δημοσίου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα, για τις ανθρώπινες σχέσεις που ολοένα επιβαρύνονται από κάθε μορφή εξουσίας.
Η Ραφ και η Ζουλί, ένα ζευγάρι στα πρόθυρα του χωρισμού, δοκιμάζουν τα όριά τους στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου που γεμίζει ασφυκτικά το βράδυ μιας μεγάλης διαδήλωσης στο Παρίσι. Το εξουθενωμένο προσωπικό και οι εξοργισμένοι και τραυματισμένοι διαδηλωτές θα κάμψουν τις βεβαιότητες και τις προκαταλήψεις του ζευγαριού. Καθώς η ένταση, έξω, κορυφώνεται, το νοσοκομείο βρίσκεται σε πολιορκία.
Λάιλ, ο Φίλος μου ο Κροκοδειλος(«Lyle, Lyle Crocodile»)
Μουσική κωμωδία, αμερικάνικης παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Γουίλ Σπεκ και Τζος Γκόρντον, με τους Χαβιέρ Μπαρδέμ, Κόνστανς Γου, Γουίνσλοου Φέγκλεϊ, Σον Μέντες κα.
Ευχάριστη μελωδική κωμωδία, με πρωταγωνιστές τον κεφάτο Χαβιέρ Μπαρδέμ και τον Γουίνσλοου Φέγκλεϊ αλλά και έναν ψηφιακό κροκόδειλο, τον Λάιλ. Ταινία που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και κυρίως στο εφηβικό κοινό, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ή κάποιο βαθύτερο νόημα, πέρα απ’ αυτό της συμβίωσης, σε έναν κόσμο που φοβάται το άγνωστο.
Όταν η Οικογένεια Πριμ μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, ο μικρός γιός Τζος δυσκολεύεται να βρει τα πατήματά του στο νέο σχολείο και τους νέους φίλους. Όλα όμως, αλλάζουν όταν ανακαλύψει στη σοφίτα του νέου σπιτιού, τον Λάιλ, έναν κροκόδειλο που αγαπά το τραγούδι, τα αφρόλουτρα, το χαβιάρι και την καλή μουσική…
Ο Τζογαδόρος («Poker Face»)
Θρίλερ, αμερικάνικης παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Ράσελ Κρόου, με τους Ράσελ Κρόου, Λίαμ Χέμσγουορθ, Λιν Τζιλμάρτιν, Ελσά Πατακί, Τζακ Τόμπσον κα.
Ο Ράσελ Κρόου έχει μια καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει να παίξει σε μία πραγματικά καλή ταινία από το «American Gangster» του Ρίντλεϊ Σκοτ πριν από 15 χρόνια. Εδώ, σε αυτό το θρίλερ και σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί. Ένα φιλμ, που αν και ξεκινά με κάποιο ενδιαφέρον πολύ γρήγορα ξεπέφτει στην αδιαφορία, με χαρακτήρες καρικατούρες και αδιανόητη εξέλιξη της υπόθεσης.
Ένας δισεκατομμυριούχος προσκαλεί παιδικούς του φίλους για μια βραδιά πόκερ. Μεταξύ τους υπάρχει μια σχέση αγάπης αλλά και ανταγωνισμού που πολλές φορές φτάνει σε οριακό σημείο ίσως αυτή τη φορά και επικίνδυνο.
Δεν Είσαι η Μητέρα Μου («You Are Not My Mother»)
Ταινία τρόμου, ιρλανδικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Κέιτ Ντόλαν, με τους Χέιζελ Ντούπε, Κάρολιν Μπράκεν, Τζόρνταν Τζόουνς, Πολ Ριντ κα.
Ακόμη μία ταινία ψυχολογικού τρόμου, αυτή τη φορά από την Ιρλανδία και την πρωτόβγαλτη Κέιτ Ντόλαν, που λατρεύει το Χάλογουιν και τον Στέφεν Κινγκ. Η ταινία της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως επανάληψη των προηγουμένων, αν η Ντόλαν δεν συνδύαζε τη φρίκη με τα λαογραφικά στοιχεία της χώρας της, που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας και των μύθων.
Η μητέρα της Σαρ, η Άντζελα, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Απομένει μόνο το εγκαταλελειμμένο αμάξι της στη μέση ενός χωραφιού. Όταν το επόμενο βράδυ επιστρέφει στο σπίτι χωρίς καμία εξήγηση, είναι ξεκάθαρο για τη Σαρ και τη γιαγιά της ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Η συμπεριφορά της είναι αλλοπρόσαλλη και τρομακτική. Καθώς πλησιάζει το Χάλογουιν, μια νύχτα διαποτισμένη με αρχαίους μύθους, η Σαρ πρέπει να ξεθάψει τα σκοτεινά μυστικά της οικογένειάς της και να σώσει τη μητέρα της.
Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες:
Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων («Devotion»)
Σχετικά καλογυρισμένη πολεμική ταινία (2022), για τον ηρωισμό δυο Αμερικάνων πιλότων στον πόλεμο της Κορέας – ο ένας αφροαμερικανός, ο πρώτος που έγινε πιλότος και που έφτασε να γίνει πτέραρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα στέλνει μιλιταριστικά μηνύματα, καλυμμένα από τη φιλική σχέση των δυο πιλότων, για την Αμερική που θέλει να ξαναβρεί τη συνοχή της, σε αυτές τις κρίσιμες εποχές Η σκηνοθεσία είναι του Τζ. Ντ. Ντίλαρντ και οι ικανοποιητικές ερμηνείες των Τζόναθαν Μέιτζορ και Γκλεν Πάουελ.
Σώσε το Δέντρο («Salvar el árbol»)
Όπως υπονοεί σαφώς ο τίτλος αυτής της ισπανικής παιδικής ταινίας κινουμένων σχεδίων των Ίκερ Αλβάρεζ και Χαλζέα Παστόρ, που ήταν υποψήφια για το Γκόγια του 2021, το θέμα της έχει να κάνει με τις αγωνίες για το περιβάλλον, σε έναν κόσμο που αδιαφορεί και κοιτά μόνο το κέρδος. Συμπαθές νηπιακό animation, που αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία μερικών καλικάντζαρων, που προσπαθούν να σώσουν το σπίτι τους, ένα γέρικο δέντρο, που κινδυνεύει. Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.
Μέρες του ’36
Πολιτικό δράμα που γύρισε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δυο χρόνια έπειτα από την «Αναπαράσταση» σε επανέκδοση 50 χρόνια από την πρεμιέρα της. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του Αγγελόπουλου, η οποία αναδεικνύει τα γεγονότα που οδήγησαν στην δικτατορία του Μεταξά και την παρακμή του αστικού πολιτικού συστήματος. Ο Αγγελόπουλος αποφεύγει όρους και λέξεις απαγορευμένες (δημοκρατία, ελευθερία, κομμουνισμός κλπ) για να ξεπεράσει τη λογοκρισία της χούντας, η οποία απ’ την πλευρά της δεν είδε άσχημα την επικριτική διάθεση του σκηνοθέτη προς το πολιτικό κατεστημένο και βεβαίως αδυνατώντας να αντιληφθεί συμβολισμούς και κρυμμένα μηνύματα κατά της δικτατορίας. Στην ταινία, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ιδιαίτερη είναι η συμβολή του Γιώργου Αρβανίτη, στη φωτογραφία, με τα συννεφιασμένα, γκρίζα πλάνα μιας μίζερης Ελλάδας. Παίζουν οι Βαγγέλης Καζάν, Κώστας Παύλου, Χρήστος Καλαβρούζος, Πέτρος Ζαρκάδης, Βασίλης Τσάγκλος, Χριστόφορος Νέζερ κα.
Η Παγίδα του Διαβόλου («The Devil’s Trap»)
Παρά τις ρυτίδες της, η αλληγορική δραματική ταινία που γύρισε ο Φράντισεκ Βλάτσιλ («Μαρκέτα Λαζάροβα»), πρόδρομος του νέου κύματος του τσέχικου κινηματογράφου, διαθέτει εξαιρετικής ομορφιάς σκηνές και πλάνα, αλλά και ένα διεισδυτικό μήνυμα για το ρόλο της εκκλησίας και κάθε εξουσίας απέναντι στους ανθρώπους, μεταφέροντας την ιστορία του στον Μεσαίωνα. Εξαιρετική η φωτογραφία του Μίροσλαβ Χάγιεκ, ενώ πρωταγωνιστούν οι Βίτεσλαβ Βεϊράζκα, Μίροσλαβ Μαχάτσεκ, Σεστμίρ Ράντα κα.