Cinema

25οΦΝΘ: η ατζέντα της Κυριακής

Δυο ενδιαφέρουσες συζητήσεις, μια ομιλία και μια προβολή, μεταξύ άλλων φυσικά, του ντοκιμαντέρ «Η συμμαχία της Νέας Ορλεάνης» της πολυβραβευμένης δημιουργού Μπάρμπαρα Κοπλ έχει για σήμερα το πρόγραμμα του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και μας καλεί πέρα φυσικά από τις καθημερινές προβολές, να προβληματιστούμε για θέματα που μας αφορούν όλους.

Αναλυτικά:

Συζήτηση: Η ιστορία σε εικόνες: Δυνατότητες και Υπερβάσεις
Κυριακή 5 Μαρτίου, 11:00
Αίθουσα Παύλος Ζάννας

Η συζήτηση με τον Στάθη Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα προσπαθήσει να αναδείξει μια σειρά ζητημάτων γύρω από το θέμα της ιστορίας και του ντοκιμαντέρ με άξονα τη μεταφορά του βιβλίου του, Καταστροφές και Θρίαμβοι (2015), στην ομότιτλη σειρά ντοκιμαντέρ. Ενδεικτικά, θα συζητηθεί η σχέση ακαδημαϊκής και οπτικοακουστικής ιστορίας, οι δυνατότητες που προσφέρει η φόρμα του ντοκιμαντέρ για την παραγωγή και διαχείριση ιστορικής γνώσης αλλά και η δυσκολία μεταφοράς αφηρημένων εννοιών σε εικόνες και ήχους. Επιπλέον, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός θα μιλήσει για τη συγκεκριμένη εμπειρία της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, αποτιμώντας το τελικό αποτέλεσμα αλλά και εστιάζοντας στις σημαντικότερες αποφάσεις, τις καινοτομίες, τις δυσκολίες και τις υπερβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν για την υλοποίηση της οπτικοακουστικής εκδοχής του βιβλίου του. Τη συζήτηση συντονίζει η Ελευθερία Θανούλη (Καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

Fishing for Litter: Ανοιχτή συζήτηση  
Κυριακή 5 Μαρτίου, 13:00
Πράσινο Δωμάτιο 
Με αφορμή την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Fishing for Litter του Σωτήρη Δανέζη, θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση με θέμα τη θαλάσσια ρύπανση και το ρόλο της αλιείας με τους Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου (εκτελεστική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης), Σωτήρη Δανέζη (παραγωγό κα σκηνοθέτη), Ρωξάνη Ναασάν Άγα-Σπυριδοπούλου (υπεύθυνη προγραμμάτων, iSea) και Δημήτρη Σακάτη (αλιέα). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

Climate Hub: Κυκλική οικονομιά από κάτω προς τα πάνω, επιτρέποντας τη δημιουργία με αντίκτυπο  

Κυριακή 5 Μαρτίου, 17:00

Αποθήκη Γ

Οι SKG Makers αποτελούν μία πρωτοβουλία συνεργατικού πολυχώρου δημιουργίας και εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποσκοπεί στη συσπείρωση, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση του κινήματος των δημιουργών. Με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και παρέχοντας πρόσβαση σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία, έχει ως στόχο να αναδείξει δημιουργικές και επιχειρηματικές προσπάθειες που μπορούν να είναι βιώσιμες αλλά ταυτόχρονα να έχουν και αντίκτυπο. Ανοίγουμε τη συζήτηση για την κοινωνική περιβαλλοντική καινοτομία, επαναπροσδιορίζοντας τις αντιλήψεις για την επανάχρηση, τον σχεδιασμό, και την ανακύκλωση υλικών με εφαλτήριο τους δημιουργούς της πόλης.

Ομιλητής: Νίκος Τσονιώτης – SKG Makers

Προβολή: Η συμμαχία της Νέας Ορλεάνης της Barbara Kopple / Q&A 
Κυριακή 5 Μαρτίου, 20:00
Ολύμπιον

Ένα instant classic διά χειρός μιας από τις επιφανέστερες σύγχρονες δημιουργούς ντοκιμαντέρ, που επιστρέφει στην παράδοση του direct cinema για να ανιχνεύσει τα πολλαπλά πρόσωπα του παρόντος της Αμερικής και να φανταστεί ένα άλλο, καλύτερο μέλλον για τη χώρα. Η πολυβραβευμένη ντοκιμαντερίστρια Μπάρμπαρα Κοπλ (που έχει ήδη διακριθεί με δύο Όσκαρ) ακολουθεί δύο οραματιστές εκπροσώπους της κοινωνικής δικαιοσύνης: ο Μαρκ Μόριαλ της ιστορικής οργάνωσης National Urban League και η Τζάνετ Μουργκία της ΜΚΟ UnidosUS προσπαθούν με μια συντεταγμένη, μικρής κλίμακας, εξαιρετικά «χειροποίητη» εκστρατεία, να ενδυναμώσουν τις αφροαμερικανικές και λατινοαμερικανικές κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών, άρα και να αποδυναμώσουν τον δομικό ρατσισμό της χώρας, ο οποίος έχει μια μακρά και οδυνηρή παράδοση. Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν το 2018, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, παραδομένες σε μια ακατάσχετη, επικίνδυνη αναζωπύρωση της πιο στυγνής έκφρασης της Λευκής Υπεροχής, και ακολουθεί τη συναρπαστική πορεία του κινήματος για τη φυλετική δικαιοσύνη, αλλά και της υγειονομικής κρίσης τα χρόνια που ακολούθησαν. Ένα δυνατό και δυναμικό τεκμήριο μιας εποχής που αλλάζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: