Cinema

Ένωση Σκηνοθετών: Ανοιχτή Επιστολή για το ΕΚΟΜΕ

Ανοιχτή Επιστολή εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, σχετικά με το ΕΚΟΜΕ και τις εξαγγελίες για τη δημιουργία νέου φορέα για τα οπτικοακουστικά.

Αναλυτικα η επιστολή:

Υ/Ο: κ. Κυριάκου Πιερρακάκη

Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

κας Λίνας Μενδώνη

Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού

 

κ. Λεωνίδα Χριστόπουλου

Γεν. Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

Αθήνα, 20.03.2023

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ για το ΕΚΟΜΕ

Αξιότιμη κυρία, αξιότιμοι κύριοι,

Εδώ και πολλούς μήνες η κινηματογραφική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό σχετικά με τα ζητήματα του ΕΚΟΜΕ. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη τον Νοέμβριο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σχετικά με την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα,έχουν πέσει στο κενό αφού τον τελευταίο καιρό ταινίες και σειρές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναβάλλουν ή ακυρώνουν τα γυρίσματα τους γιατί όλοι γνωρίζουν ότι τα χρέη του ΕΚΟΜΕ προς τις εταιρίες παραγωγής είναι τεράστια και ο οργανισμός δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. 

 

Παράλληλα, υπάρχει η εκφρασμένη πρόθεση από την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέαπου θα συγχωνεύσει τις αρμοδιότητες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και του ΕΚΟΜΕ καιπου θα μπορούσε να αποτελέσει θετική εξέλιξη, εφόσονπραγματοποιηθεί με σωστούς όρους, αλλά στις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΚ που όλοι αναγνωρίζουμε πως τα τελευταία χρόνια, παρά την υποχρηματοδότηση του, λειτουργεί ομαλά. Η πιθανότητα και μόνο να επωμιστεί το ΕΚΚ τις συνέπειες ενός υπερχρεωμένουΕΚΟΜΕ, θα ήταν, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε,καταστροφή για τον ελληνικό κινηματογράφο. 

Ως ΕΣΠΕΚ επιδιώξαμε και πραγματοποιήσαμε συναντήσεις τόσο με τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη, όσο και με τον Γεν. ΓραμματέαΨηφιακής Διακυβέρνησης κ. Χριστόπουλο, προκριμένου να ενημερωθούμε και να διασφαλίσουμε τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να προκύψει ο νέος φορέας.Επειδή φημολογείται ότι το πλαίσιο του νέου φορέα θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα, αισθανόμαστε την ανάγκη να παρουσιάσουμε γραπτά και δημόσια τις θέσεις μας:

• Ο σχεδιασμός του νέου φορέα θα πρέπει να γίνει έπειτα από ουσιαστική διαβούλευση με τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού πεδίου, ώστε να τεθούν σωστές βάσεις στην χάραξη μιας ενιαίας κινηματογραφικής πολιτικής. Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα γραφειοκρατικό τέρας είναι ορατός.

• Η διοικητική και οικονομική αυτονομία του ΕΚΚ θα πρέπει να είναι βασική προϋπόθεση, προκειμένουνα διαχωρίζεται και να διασφαλίζεται τόσο η χρηματοδότηση, όσο και ο εσωτερικός κανονισμός του.

• Η περίοδος μετάβασης στην νέα συνθήκη θα πρέπει να εξασφαλίζει απόλυτα την συνέχεια και των δυο οργανισμών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν, όπως στο παρελθόν, κενά και καθυστερήσεις.

• Ο νέος φορέας θα πρέπει να γίνει η αφορμή να λυθούν χρόνιες παθογένειες, όπως για παράδειγμα, η υποχρηματοδότηση του ΕΚΚ, ή η απορρόφηση των ξένων τιμολογίων στον ΕΚΟΜΕ καθώς και η έλλειψη βασικών κριτηρίων του τηλεοπτικού προϊόντος. 

• Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση την κληροδότηση των χρεών του ΕΚΟΜΕ στον νέο φορέα.

• Στη νέα κινηματογραφική πολιτική θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ρεαλιστικός σχεδιασμός για την εύρεση εγγυημένων, μόνιμων οικονομικών πόρων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών πηγών. Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται εκσυγχρονισμός ή εφαρμογή του νόμου για το 1,5% που αρνούνται να καταβάλουν διαχρονικά όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, εκτός της ΕΡΤ.

• Ο ελληνικός κινηματογράφος και συνολικά ο οπτικοακουστικός τομέας – για τον οποίο τόσο πολύ υπερηφανεύεται η πολιτεία – πρέπει επιτέλους να λάβουν την πολιτική που τους αξίζουν. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, είπε από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ότι «η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία θα λάβει τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση που της αξίζει».Αντί για αυτό, σήμερα, το τοπίο είναι θολό και όλα είναι στον αέρα.

Με τιμή,

Το ΔΣ της ΕΣΠΕΚ

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: