Cinema

«Πέντε 5»: κριτική ταινίας

Η ταινία ανταποκρίνεται σε μια πραγματική ιστορική πραγματικότητα και αξίζει να τη δει κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την ιστορία των Ελλήνων, την ελευθερία και το τίμημα αυτής...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Η ταινία «Πέντε 5» είναι μια ιστορική δραματική ταινία που αφηγείται την ιστορία πέντε ανθρώπων και πως οι ζωές τους σημαδεύτηκαν κατά το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης τον Σεπτέμβριο του 1821.

Η ταινία εστιάζει στη ζωή τους πριν και μετά την επίθεση των Τούρκων έπειτα από την τολμηρή απόφαση της ανταρσίας στο μικρό νησί της Σαμοθράκης αλλά και στις διαφορετικές προσωπικότητες τους, εξερευνώντας τις αλλαγές που επιφέρει ο πόλεμος στους ανθρώπους.

Η υπόθεση του έργου

Ο Μιχάλης και η Μυρσίνη, δυο νέα παιδιά, ετοιμάζονται να κάνουν το σπιτικό τους έχοντας όνειρα για μια ειρηνική και όμορφη ζωή. Την ίδια στιγμή, οι 5 δημογέροντες της Σαμοθράκης αποφασίζουν να διώξουν τον Τούρκο φοροεισπράκτορα του νησιού και να συνταχθούν στο επαναστατικό κλίμα της εποχής. Ακολουθούν 3 μήνες ειρήνης, ωστόσο το νησί προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Έτσι δημιουργείται μια ομάδα ανθρώπων που κινεί τα νήματα, με τη συμμετοχή των 5 δημογερόντων, της οικογένειας Βισβίζη, ενός οπλαρχηγού από τη Σάμο κι ενός μυστηριώδη ξένου άντρα με το όνομα Αράν.

Στα τέλη Αυγούστου, η Σαμοθράκη κυκλώνεται από τουρκικά πλοία. Ο καθένας από τους ήρωες θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κακό που έρχεται. Ο μεγάλος αγώνας για επιβίωση ξεκινά…


Η ταινία διαθέτει μια εξαιρετική σκηνοθεσία και σενάριο. Η σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα δίνει έμφαση στην ατμόσφαιρα της εποχής και της ελληνικής κουλτούρας του τότε. Το σενάριο που έγραψε ο ίδιος, είναι πειστικό, με δυνατούς χαρακτήρες και μια συναρπαστική ιστορία που συνδυάζει την περιπέτεια, το δράμα και την ιστορία με επιτυχία.
Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι επίσης αξιοσημείωτες. Οι πέντε πρωταγωνιστές, εκφράζουν πειστικά με ευαισθησία τον πόνο, τη θυσία και τον αγώνα που έζησαν οι χαρακτήρες τους. Επίσης, οι ερμηνείες των δευτερευόντων ρόλων είναι επίσης πολύ καλές, προσθέτοντας βάθος και ποικιλία στον κόσμο της ταινίας.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett (Spartacus, Hobbit, Arrow) και τους Γιάννη Αϊβάζη, Βύρωνα Κολάση, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Καρμάτη, Μανώλη Σαββίδη, Αντώνη Σιώπκα, Κωνσταντίνο Καραθωμά και Σπύρο Μπιμπίλα.

Η ταινία έχει μια πολύ έντονη ατμόσφαιρα, εξερευνώντας την πίεση, τον φόβο και την αγωνία των ανθρώπων που ζούσαν σε μια εποχή πολέμου. Τα σκηνικά και τα κουστούμια εποχής συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας. Η αναπαράσταση της εποχής είναι πετυχημένη, καθώς η ταινία καταφέρνει να μεταφέρει τον θεατή πίσω στην εποχή εκείνη και να τον κάνει να αισθανθεί την ένταση της κάθε απόφασης που παίρνουν οι ήρωες του φιλμ.
Η ταινία ακόμη, εξερευνά τις επιπτώσεις που είχε η καταστροφή της Σαμοθράκης στη ζωή των ανθρώπων και στην κοινωνία, δείχνοντας τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου.

Συνολικά, η ταινία «Πέντε 5» είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία, που εξερευνά μια ξεχασμένη στιγμή της ιστορίας της χώρας μας. Το «Πέντε 5» έρχεται να ολοκληρώσει την τριλογία του σεναριογράφου – σκηνοθέτη για την ελληνική Επανάσταση, μετά τις ταινίες «Έξοδος 1826» και «Πολιορκία».

Η ταινία ανταποκρίνεται σε μια πραγματική ιστορική πραγματικότητα και αξίζει να τη δει κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την ιστορία των Ελλήνων, την ελευθερία και το τίμημα αυτής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: