Culture

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης:«Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες»

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Μιχαήλ Καρίκης, Albert Barqué-Duran

‍Έργα που θα προκύψουν από τη ζωντανή διαδικασία των εργαστηρίων στα οποία συμμετέχουν 40 νέοι εικαστικοί, μαζί με αυτά των επικεφαλής, προσκεκλημένων καλλιτεχνών Μιχαήλ Καρίκη και Albert Barqué-Duran θα παρουσιαστούν στην ομότιτλη έκθεση στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) στη Θεσσαλονίκη, από τις 07 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Μέσα από μεθοδολογίες βασισμένες στις επιστήμες του μέλλοντος, οι οποίες διερευνούν πιθανά, εύλογα και εφικτά μέλλοντα, το Inspire Project 2023 με τίτλο «Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες» εστιάζει φέτος σε μελλοντικά σενάρια, όπως τα προσλαμβάνουν νέοι καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 07 Απριλίου 2023, στις 19:00, και στις 20:00 θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά οι περφόρμανς του Albert Barqué-Duran και του Γιώργου Γεωργίου.

Το Inspire Project, που ξεκίνησε το 2012 στην πρώτη του μορφή, επιστρέφει φέτος στους χώρους του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η διοργάνωση υπήρξε εξαρχής ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, και φέτος εκ νέου απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο. Στη φετινή, πανηγυρική του εκδοχή, με δύο παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια, το Inspire Project 2023 περιστρέφεται γύρω από τη θεματική του Μέλλοντος, σε προγραμματική συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project, τα οποία μοιράζονται με το Inspire Project και το MOMus το ίδιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με το Μέλλον.

InspireProject 2023 – Θεματικό πλαίσιο, προσκεκλημένοι καλλιτέχνες & συντελεστές

Καθώς ο άνθρωπος προγραμματίζει, σχεδιάζει, φαντάζεται, ονειρεύεται ή απελπίζεται, με άλλα λόγια σχηματίζει εικόνες ή ιδέες για το μέλλον, κάνει υποθέσεις εργασίες και πράττει ανάλογα, η συστηματική ενασχόληση με το μέλλον τόσο σε επίπεδο οργανισμών, όσο και σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο, επιβάλλεται ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη το παγκοσμιοποιημένο, ρευστό περιβάλλον πολυπλοκότητας και ραγδαίων αλλαγών μέσα στο οποίο ζούμε.

Η τέχνη είναι ο κρίσιμος εκείνος παράγοντας που επιτρέπει να διερευνηθεί με έναν νέο τρόπο όλη η προβληματική. Στο Inspire Project 2023, μέσα από τον άξονα της τέχνης, οι νέοι καλλιτέχνες εμπλουτίζουν τα κυρίαρχα και τα δευτερεύοντα αφηγήματα, προσφέρουν νέες προσωποκεντρικές και συλλογικές αφηγήσεις, δημιουργούν καλλιτεχνικό συλλογικό πλαίσιο σκέψης και δράσης για πολλά εναλλακτικά μελλοντικά σύμπαντα. Ο στόχος του Inspire Project 2023 είναι να ανακινηθούν πολλές διαφορετικές αφηγήσεις όχι μόνο για να φανταστούμε το μέλλον, αλλά και να κατανοήσουμε εμείς και το κοινό μας ότι τα οράματά μας για το μέλλον είναι δυναμικά και συχνά προκύπτουν από τη σύνθεση. Άλλωστε είναι αυτά τα οράματα που καθοδηγούν τις επιλογές μας στο παρόν και τελικά διαμορφώνουν το μέλλον.

Ο Μιχαήλ Καρίκης είναι ένας εικαστικός στοχαστής που συνομιλεί με τα μεγάλα, σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας. Το έργο του έχει πάντα μια άμεσα κοινωνική διάσταση, διαθέτοντας μάλιστα την έννοια του κατεπείγοντος. Η διεθνής του καριέρα την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακή, με διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Albert Barqué-Duran δημιουργεί δυναμικές εμπειρίες που ωθούν τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης, εξερευνά τις διαστάσεις της διάδρασης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής και χωρικής τέχνης και ασχολείται με κοινωνικά και υποθετικά σενάρια.

Το σημαντικό έργο και των δύο αποτελεί τη βάση για τη διάδραση με τους νέους καλλιτέχνες και για τη συνομιλία με τη θεματική του Μέλλοντος.

Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Επιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου, επιμελήτρια MOMus, με τη συνεργασία των Μιχαήλ Καρίκη, Albert Barqué-Duran και των συμμετεχόντων στα εργαστήρια

Βοηθός παραγωγής: Χριστίνα Βλάχου

Επιτροπή επιλογής συμμετεχόντων στα εργαστήρια: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου, επιμελητής & επιμελήτριες MOMus

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Μιχαήλ Καρίκης, Albert Barqué-Duran

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Nainti Shekine, Στέργιος Αδάμ, Χριστόφορος Αντωνιάδης, Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, Λεωνίδας Αργυρός, Μαρία Γεωργιάδου, Γεώργιος Γεωργίου, Χριστίνα Γιασεμίδου, Χριστόδουλος Γρηγοριάδης, Άγγελος, Ευαγγελία Δαναδάκη, Δημήτρης Δημητριάδης, Εριφύλη Δουκέλη, Στέφανος Ζαφειρίου, Ζωή Καλογιάννη, Δημήτρης Καπετάνου, Ειρήνη Καραμανλή, Σοφία Κιούση, Βαγγέλης Κοντός, Ακριβή Κούκουλη, Κωνσταντίνος Κιουτσιούκης, Ανθούσα Λέκκα, Κωνσταντίνα Μακρή, Ναταλία Μανιάκα, Νατάσα Μαυροματίδου, Δημήτρης Μέρτζος, Φοίβος Μίγγας, Ευαγγελία-Ναταλία Μπουτάση, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Μαρία Ξυνοπούλου, Γεώργιος Όθωνος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Μαρία-Ελένη Παπακυριάκου, Ελένη Περαντζάκη, Γεωργία Πιλάλη, Ευσταθία Σαββίδου, Σοφία Δαμουλή-Πλαΐνη, Μαρία Τσεσμελή, Ιουλία Φλωρέντζη, Χάρης Χιλίτσης


‍Παρασκευή 07 Απριλίου 2023
Εγκαίνια @19:00
Διαδοχικές περφόρμανς από τον Albert Barqué-Duran & τον Γιώργο Γεωργίου @20:00

Το Inspire Project, που ξεκίνησε το 2012 στην πρώτη του μορφή, επιστρέφει φέτος στους χώρους του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η διοργάνωση υπήρξε εξαρχής ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, και φέτος εκ νέου απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο.


‍Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Μιχαήλ Καρίκης, Albert Barqué-Duran
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Nainti Shekine, Στέργιος Αδάμ, Χριστόφορος Αντωνιάδης, Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, Λεωνίδας Αργυρός, Μαρία Γεωργιάδου, Γεώργιος Γεωργίου, Χριστίνα Γιασεμίδου, Χριστόδουλος Γρηγοριάδης, Άγγελος, Ευαγγελία Δαναδάκη, Δημήτρης Δημητριάδης, Εριφύλη Δουκέλη, Στέφανος Ζαφειρίου, Ζωή Καλογιάννη, Δημήτρης Καπετάνου, Ειρήνη Καραμανλή, Σοφία Κιούση, Βαγγέλης Κοντός, Ακριβή Κούκουλη, Κωνσταντίνος Κιουτσιούκης, Ανθούσα Λέκκα, Κωνσταντίνα Μακρή, Ναταλία Μανιάκα, Νατάσα Μαυροματίδου, Δημήτρης Μέρτζος, Φοίβος Μίγγας, Ευαγγελία-Ναταλία Μπουτάση, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Μαρία Ξυνοπούλου, Γεώργιος Όθωνος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Μαρία-Ελένη Παπακυριάκου, Ελένη Περαντζάκη, Γεωργία Πιλάλη, Ευσταθία Σαββίδου, Σοφία Δαμουλή-Πλαΐνη, Μαρία Τσεσμελή, Ιουλία Φλωρέντζη, Χάρης Χιλίτσης.


‍To Inspire Project 2023 συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και οργανώνεται σε προγραμματική συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: