Η αντίστροφη μέτρηση για το 8ο Φεστιβάλ Επταπυργίου ξεκίνησε

Η αντίστροφη μέτρηση για το 8ο Φεστιβάλ Επταπυργίου ξεκίνησε.

Η Θεσσαλονίκη έχει ήδη πλημμυρίσει από τις αφίσες της φετινής διοργάνωσης, οι στάσεις των λεωφορείων «ντύθηκαν» με τις  παραγωγές του Φεστιβάλ, οι πρόβες συνεχίζονται καθημερινά με πυρετώδεις ρυθμούς και το Επταπύργιο ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί περισσότερους από 330 καλλιτέχνες σε 7 μεγάλες παραγωγές και 16 μοναδικές βραδιές πολιτισμού.

Από τις 17 Ιουνίου έως τις 22 Ιουλίου, το ιστορικό φρούριο της πόλης μετατρέπεται και πάλι σε έναν ζωντανό πυρήνα τέχνης και δημιουργίας. Έναν χώρο όπου η μουσική, η ποίηση, η όπερα και οι σύγχρονες σκηνικές φόρμες συνομιλούν με τη μνήμη και την ιστορία του τόπου. Για ακόμη μία χρονιά, το Φεστιβάλ Επταπυργίου δεν αντιμετωπίζει το μνημείο ως απλό σκηνικό· το ίδιο το φρούριο γίνεται οργανικό κομμάτι κάθε παράστασης, μεταφέροντας τη δική του ενέργεια, τη δική του σιωπή και τη βαριά ιστορική του ανάσα σε κάθε καλλιτεχνική εμπειρία. 

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον έρωτα — στη δύναμη που επιμένει να ενώνει τους ανθρώπους σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Μέσα από τη μουσική, τον ποιητικό λόγο και το λυρικό θέατρο, το Φεστιβάλ αναζητά όλες τις αποχρώσεις του: τον έρωτα ως πάθος, ως μνήμη, ως απώλεια, ως συντροφικότητα, ως ανάγκη να ανήκουμε κάπου. 

Προπώληση εισιτηρίων και πληροφορίες από τη more.com

Το πρόγραμμα

Όπερα «Μποέμ » του Giacomo Puccini

17, 23, 25, 29 Ιουνίου & 1 Ιουλίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΘ

Η αγαπημένη όπερα του Giacomo Puccini «Μποέμ» αποτελεί την κεντρική παραγωγή του Φεστιβάλ Επταπυργίου, σε σκηνοθεσία Αθανάσιου Κολαλά, με τη συμμετοχή διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστών διεθνούς ακτινοβολίας. Αφηγείται τη ζωή τεσσάρων νεαρών καλλιτεχνών στο Παρίσι, που ισορροπούν ανάμεσα στα όνειρα και τη φτώχεια. Μέσα από τη μουσική του, ο Puccini αποτυπώνει με ευαισθησία τη χαρά της νιότης, τον έρωτα και την βίαιη ωρίμανση μέσα από την απώλεια.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Μουσική διεύθυνση Σκηνοθεσία-σκηνικά

Γιώργος Βράνος Αθανάσιος Κολαλάς

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου Κοστούμια Πένυ Ντάνη

Φωτισμοί Σαράντος Ζουρντός

Χορωδία ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μουσική Προετοιμασία Δημήτρης Νέπκας,

διεύθυνση Μαρία Μελιγκοπούλου Κωνσταντίνος Κατσούλης

Παιδική Χορωδία Ι.Ν.Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου διεύθυνση Ελπίδα Τσάμη Βοηθός ενδυματολόγου Κυβέλη Λυμπέρη Χατζώκου

Βοηθός μαέστρου Ruijun Ma

Rodolfo Dario Di Vietri Mimi Άννα Στυλιανάκη

Marcello Gangsoon Kim Musetta Μαρία Κωστράκη

Schaunard Danilo Paludi Colline Davide Procaccini

Benoît -Alcindoro Armando Puklavec Τελωνιακός Χρήστος Δημητρούδης

Parpignol Φοίβος Κατσάλης ΜαρκέτοςΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Νατάσσα Μποφίλιου-Μανώλης Φάμελλος «Δεν είδα μάτια»

20, 21 Ιουνίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μετά από χρόνια καλλιτεχνικής προσμονής, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Μανώλης Φάμελλος συναντιούνται στη σκηνή του Επταπυργίου, ενώνοντας δύο ξεχωριστές πορείες με κοινές ευαισθησίες. Μέσα από τραγούδια που τους συνδέουν και επιλογές από το προσωπικό τους ρεπερτόριο, δημιουργούν μια πιο εσωτερική μουσική αφήγηση. Δύο κιθάρες, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων αποκαλύπτουν τον ουσιαστικό πυρήνα των μελωδιών. Μια ζωντανή παράσταση που λειτουργεί ως νέα αφετηρία, φωτεινή και βαθιά ανθρώπινη, σαν όνειρο θερινής νύχτας.

Ερμηνεία – Καλλιτεχνική επιμέλεια Μανώλης Φάμελλος Ερμηνεία Νατάσσα Μποφίλιου Βιολί Κωστής Καριτζής

Βιολί Σταματέλλα Σπινούλα

Βιόλα Αριόνα Μουτσάι

Τσέλο Άρης Ζέρβας

Πιάνο Στέφανος Δανιηλίδης

Κιθάρα Κώστας Διαμαντόπουλος

Συναυλία Έντεχνης Μουσικής «Μέλα Γεροφώτη-Ψυχή μου, φως»

27 Ιουνίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου παρουσιάζει τη Μέλα Γεροφώτη στη συναυλία–παράσταση «Ψυχή μου, φως». Γνωστά και πρωτότυπα τραγούδια, διανθισμένα με ποίηση και λόγο, συνθέτουν ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο εικόνες και συγκίνηση. Μέσα από έργα σημαντικών και νεότερων συνθετών αναζητείται το εσωτερικό φως του ανθρώπου. Η ερμηνεύτρια υπογράφει μια ολοκληρωμένη σκηνική πρόταση, με τη συμμετοχή του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και εκλεκτών μουσικών της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της δράσης SKG – Δυναμώνουμε τη Δημιουργία.

Ερμηνεία – Καλλιτεχνική επιμέλεια Μέλα Γεροφώτη Συμμετέχει Πολυφωνικό φωνητικό σύνολο Συμμετέχει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής Σκηνοθετική επιμέλεια Ελευθερία Τέτουλα

Πιάνο – ενορχηστρώσεις Αστέρης Τσαλίκης

Βιολί Δέσποινα Σκέντζου

Κανονάκι – φλάουτο – φωνητικά Αναστασία Ζαχαριάδου

Κοντραμπάσο Τραϊανός Αλμπανούδης

Τύμπανα κρουστά Βαγγέλης ΚαλαμάραςΣΥΝΑΥΛΙΑ ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«Γιώργος Φωκάς-Όταν ο έρωτας Rockάρει…»

28 Ιουνίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου παρουσιάζει τον Γιώργο Φωκά και έξι μουσικούς σε μια συναυλία αφιερωμένη στη ροκ ως τρόπο έκφρασης και στάση ζωής. Το πρόγραμμα αναδεικνύει εμβληματικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής σκηνής μέσα από σύγχρονο ροκ ήχο, δημιουργώντας διάλογο μεταξύ γενεών. Από Νικόλα Άσιμο και Παύλο Σιδηρόπουλο έως Socrates Drank the Conium και Aphrodite’s Child, η παράσταση συνδέει τις επιρροές αυτές με αυθεντικές συνθέσεις του Φωκά, σχηματίζοντας ένα προσωπικό μουσικό αφήγημα.

Στο πλαίσιο της δράσης SKG – Δυναμώνουμε τη Δημιουργία.

Ερμηνεία – Καλλιτεχνική επιμέλεια-κιθάρα Γιώργος Φωκάς Πιάνο-πλήκτρα Σπύρος Ρασσιάς

Τύμπανα Νίκος Βαφείδης

Μπάσο Δημήτρης Γιαλαμάς

Πλήκτρα-programming Διαμαντής Καραγιαννακίδης

Σαξόφωνο Χάρης Καπετανάκης

Τρομπέτα Γιάννης Οικονομίδης

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»

07 & 08 Ιουλίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Οι βραδιές ποίησης και μουσικής του φετινού Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι αφιερωμένες στο έργο του Γιώργου Σεφέρη, έναν από τους κορυφαίους ποιητές του 20ού αιώνα, σε κείμενα και λογοτεχνική μελέτη Άννας Μυκωνίου.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Παντελής Θεοχαρίδης και η Ελένη Δημοπούλου ερμηνεύουν τα εμβληματικά μελοποιημένα ποιήματα ενώ ο Γρηγόρης Βαλτινός έχει αναλάβει τις αφηγήσεις και τις απαγγελίες. Ένα σεργιάνι στην ποίησή του∙ ένα πέρασμα μέσα από την αλμύρα των στίχων του, και τη διαχρονική γοητεία του λόγου του.

Κείμενα-λογοτεχνική μελέτη Ερμηνεία

Άννα Μυκωνίου Δημήτρης Ζερβουδάκης, Παντελής Θεοχαρίδης, Ελένη Δημοπούλου

Plaza ensemble Νέες μελοποιήσεις

Γιώργος Καζαντζής

Πιάνο-ενορχηστρώσεις Θανάσης Μπιλιλής

Αφήγηση-απαγγελία Βιολί Άκης Αρχοντής

Γρηγόρης Βαλτινός Ακορντεόν-ενορχηστρώσεις Κώστας Τσούγκρας

Κοντραμπάσο-μαντολίνο-ενορχηστρώσεις Γιάννης Πολυμενέρης

Χορωδία “Γιάννης Μάντακας” Α.Π.Θ. Διδασκαλία Εριφύλλη Δαμιανού Κλαρινέτο Οδυσσέας Καρύδης

Τσέλο Εύη Καζαντζή

Κρουστά Βίκη Χουζούρη

Συναυλία Έντεχνης Μουσικής

Αλκίνοος Ιωαννίδης «Προσωρινή Aθανασία»

12, 13, 14 Ιουλίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Με την κιθάρα του, ένα φλάουτο και τη δύναμη της τεχνολογίας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Επταπυργίου ένα νέο μουσικό πρότζεκτ, επιστρέφοντας στην πιο ουσιαστική μορφή της τραγουδοποιίας: το τραγούδι τη στιγμή που γεννιέται. Μαζί με το γυναικείο φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo, δημιουργεί μια ζωντανή σκηνική εμπειρία όπου οι φωνές γίνονται προέκταση της μουσικής του. Τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία και απρόσμενες διασκευές κινούνται ανάμεσα στην απλότητα και τη συλλογική συγκίνηση, αναζητώντας την αλήθεια της στιγμής και τη δύναμη της συνύπαρξης.

Ερμηνεία – Καλλιτεχνική επιμέλεια Αλκίνοος Ιωαννίδης Voci Contra Tempo

Διεύθυνση χορωδίας Σοφία Γιολδάση

Βιολί – φλογέρες Λένα Χατζηγρηγορίου

Συναυλία Έντεχνης Μουσικής

Θοδωρής Βουτσικάκης – Λίνα Νικολακοπούλου«Μ’ αυτόν τον έρωτα»

21, 22 Ιουλίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Θοδωρής Βουτσικάκης παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Επταπυργίου τη συναυλία «Μ’ αυτόν τον έρωτα», μια δίωρη μουσική παράσταση αφιερωμένη στη φλόγα του έρωτα και τη δύναμη της αγάπης.

Με τη σύμπραξη της Con Fuoco Orchestra και ενορχηστρώσεις του Γιάννη Πολυμενέρη, ο ερωτικός λόγος αποκτά συμφωνική πνοή. Τραγούδια, ποιήματα και κείμενα που απαγγέλλει η Λίνα Νικολακοπούλου υφαίνουν μια ενιαία μουσική αφήγηση, όπου η ερμηνεία του Θοδωρή Βουτσικάκη συναντά τη συγκίνηση και τον έρωτα.

Ερμηνεία Θοδωρής Βουτσικάκης Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θέρμης “Con Fuoco” Διεύθυνση ορχήστρας-ενορχηστρώσεις Γιάννης Πολυμενέρης Καλλιτεχνική επιμέλεια – Αφήγηση Λίνα Νικολακοπούλου

Πιάνο Χρήστος Θεοδώρου

Μπάσο Πέτρος Κρεμυζάκης

Ακορντεόν Θάνος Σταυρίδης

Μπουζούκι-μαντολίνο-τρομέτα Νικόλαος Σαμαράς

Τύμπανα Νίκος Σκομόπουλος

                     

 

Σχολιάστε