Με ambassador τον αγαπημένο ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Χριστόφορο Παπακαλιάτη επιστρέφει η Αγορά του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη Αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης θα προωθήσει τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά και οι σειρές του αύριο, φροντίζοντας παράλληλα να επικοινωνήσει σε δημιουργούς, δημοσιογράφους, καθώς και στο ευρύ κοινό, τον κομβικό ρόλο της Αγοράς.
Υπεύθυνος του αναπτυξιακού τμήματος της Αγοράς του Φεστιβάλ αναλαμβάνει ο Θάνος Σταυρόπουλος, στέλεχος του φορέα, με πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση της κινηματογραφικής αγοράς, τόσο ως συνεργάτης του διεθνούς προγράμματος όσο και από τη θέση του ως συντονιστής της Αγοράς. Η Αγγελική Βέργου που ήταν έως σήμερα υπεύθυνη της Αγοράς, αναλαμβάνει Σύμβουλος της Αγοράς για διεθνείς συνεργασίες και ανάπτυξη. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ισχυροποιηθεί η Αγορά ακόμη περισσότερο ως ένα ιδανικό πεδίο συνάντησης για παραγωγούς, σκηνοθέτες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.
Η Αγορά (6-14 Νοεμβρίου), η οποία πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe-MEDIA, προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες για δικτύωση και συμπαραγωγές, σε ολόκληρο το πεδίο της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Οι δραστηριότητες της Αγοράς θα πραγματοποιηθούν σε υβριδική μορφή -σε φυσικούς χώρους και online- παρουσιάζοντας ένα πλούσιο φάσμα από δράσεις της βιομηχανίας, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις χώρες από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η Αγορά προσφέρει τον κατάλληλο χώρο δικτύωσης και ανταλλαγής know-how ώστε οι επαγγελματίες να μπορέσουν να βρουν την ομάδα και τον χαρακτήρα τους, αλλά και την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και τη δικτύωση και τη δημιουργική συνεργασία σε ολόκληρο το φάσμα της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ambassador της Αγοράς
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, γνωστός για τη δουλειά του στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση, θα συναντήσει στη Θεσσαλονίκη τους ανερχόμενους δημιουργούς που συμμετέχουν στην Αγορά και θα τους ενθαρρύνει στα επόμενα τους βήματα. Παράλληλα, θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους επαγγελματίες, τους καλλιτέχνες και το κοινό.
«Δέχτηκα με μεγάλη χαρά να είμαι φέτος ο ambassador της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιατί έχω περάσει από όλα τα στάδια που χρειάζονται για να γίνει μια ταινία ή μία σειρά. Θυμάμαι πάντα το άγχος του νέου δημιουργού που έχει μια ιστορία να πει αλλά δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει. Το φεστιβάλ είναι μια πολύ καλή αρχή. Είναι ο ιδανικός χώρος για να βρουν οι δημιουργοί καθοδήγηση, συνεργάτες και θάρρος. Θα είμαι εκεί για να υποστηρίξω τις προσπάθειές τους» σημειώνει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.
O Χριστόφορος Παπακαλιάτης ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός σε ηλικία μόλις 16 ετών και ήδη από τα 20 του, άρχισε να γράφει, να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτικές παραγωγές για το κανάλι MEGA. Το 2012, έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σε ταινία μεγάλου μήκους με το Αν…, μια δραματική ιστορία αγάπης, στην οποία υπήρξε και πρωταγωνιστής και σεναριογράφος. Η ταινία γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, παραμένοντας στις κινηματογραφικές αίθουσες για πάνω από τέσσερις μήνες, με τις εισπράξεις να ανέρχονται περίπου στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, Ένας Άλλος Κόσμος, σύστησε το έργο του σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην ταινία, μαζί με τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζ. Κ. Σίμονς. Το Ένας Άλλος Κόσμος έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της δεκαετίας και διανεμήθηκε σε 25 χώρες. Το 2019 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ Ένας Κόσμος, το οποίο γυρίστηκε στο Νεπάλ και στη Γκάνα. Το 2022, δημιούργησε την τηλεοπτική σειρά Μαέστρο, αρχικά για το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο MEGA. Η σειρά έγινε η πρώτη ελληνική τηλεοπτική σειρά που αγοράστηκε από το Netflix για παγκόσμια διανομή. Η σειρά μπήκε στην παγκόσμια λίστα των 10 κορυφαίων σειρών του Netflix για μη αγγλόφωνες τηλεοπτικές παραγωγές, αποτελώντας μια σημαντική στιγμή για την ελληνική τηλεόραση στη διεθνή σκηνή. Η τελευταία σεζόν του Μαέστρο θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της αποκλειστικά στο Netflix τον Δεκέμβριο του 2026, ολοκληρώνοντας έτσι την σειρά. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ετοιμάζει την επόμενη ταινία μεγάλου μήκους του, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στον κινηματογράφο ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Crossroads Co-production Forum
Φέτος, το 22ο Crossroads Co-production Forum θα δώσει την ευκαιρία σε 14 σχέδια ταινιών που προέρχονται από 15 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου να αναζητήσουν συμπαραγωγούς και χρηματοδότηση.
Τα σχέδια ταινιών είναι τα εξής: A PAIR OF SHOES IN THE DARK CORNER OF THE MOON Σκηνοθεσία: Ayman El Amir, Παραγωγή: Nada Riyadh – Felucca Films, Αίγυπτος, THE ARAB OF YOUR DREAMS Σκηνοθεσία: Patrick Tass, Παραγωγή: Annabella Nezri – Kwassa Films, Βέλγιο – Mediterranean Film Institute πρότζεκτ, A TOUCH OF PARADISE Σκηνοθεσία: Houcem Slouli, Παραγωγή: Sarra Ben Hassen – Instinct bleu, Khaled Henchiri – Upper Echlon, Τυνησία, BOYS OF SUMMER Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Αβραάμ, Παραγωγή: Μαρίνος Χαραλάμπους – Boycott Films, Τώνια Μισιαλή – Bark Like a Cat Films, Κύπρος, FUORISTAGIONE Σκηνοθεσία: Isabella Rinaldi, Παραγωγή: Joana de Freitas Ginori – Ulalà Film & Co., Ιταλία, IN THOSE DARKEST NIGHTS Σκηνοθεσία: Gözde Kural, Παραγωγή: Titus Kreyenberg – unafilm, Τουρκία, Γερμανία – Sofia Meetings πρότζεκτ, KOUKITSA Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουτσοσπύρου, Aran Hughes, Παραγωγή: Jacob Moe – Archipelago Network, Ελλάδα, LAVA LOVE Σκηνοθεσία: Στηβ Κρικρής, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Στέλιος Μαυροδόντης – Filmiki, Ελλάδα, PETROLI Σκηνοθεσία: Gemma Blasco, Παραγωγή: Mireia Graell Vivancos – Ringo Media, Ισπανία, RELIGION OF NIGHT WALKS Σκηνοθεσία: Nikola Ležaić, Παραγωγή: Siniša Juričić – Nukleus film, Συμπαραγωγή: Jelena Mitrovič – Baš Čelik, Κροατία, Σερβία, TETTIX Σκηνοθεσία: Στέλλα Σερέφογλου, Παραγωγή: Αλέξανδρος Τηλιόπουλος – OPEN BORDERS PRODUCTIONS, Συμπαραγωγή: Zorana Musikic, May Odeh – MAYANA Films, Ελλάδα, Γερμανία, THE LAST ANGEL OF BEIRUT Σκηνοθεσία: Valentin Noujaïm, Παραγωγή: Manon Messiant – Iliade et films, Γαλλία, THEY BLOOM AT DAWN Σκηνοθεσία: Angela Dimeska, Παραγωγή: Ognen Antov – Dream Factory, Βόρειος Μακεδονία – MIDPOINT Institute πρότζεκτ, THIS IS NOT A SET Σκηνοθεσία: Yumna Marwan, Παραγωγή: Rula Nasser – Imaginarium Films, Ιορδανία.
Τα βραβεία του Crossroads Co-production Forum που απονέμει η διεθνής κριτική επιτροπή είναι:
Βραβείο FRENEL Post Lab Post-Production Υπηρεσίες post-production εικόνας
Βραβείο CNC – Centre national du cinema et de l’image animée €8.000 για την ανάπτυξη σεναρίου
ArteKino International Award €6.000
Βραβείο Finos Film €3.000 σε ελληνικό πρότζεκτ
Βραβείο Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών Διαπίστευση για παραγωγό πρότζεκτ, προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network του Marché du Film.
MIDPOINT Consulting Award Διαδικτυακές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη σεναρίου με μία/έναν από τους ειδικούς του Ινστιτούτου MIDPOINT
Επίσης, στο πλαίσιο της Αγοράς απονέμονται τα εξής ανεξάρτητα βραβεία:
Onassis Film Award €10.000 σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Crossroads Co-production Forum ή AGORA Works in Progress).
Greener Screen Consultancy Award Συμβουλευτικές υπηρεσίες για βιώσιμες παραγωγές.
Βραβείο Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας Επιλογή ενός κινηματογραφικού σχεδίου και παρουσίασή του στην προσεχή διοργάνωσή τον Μάρτιο.
Βραβείο Γιώργος Καλογερόπουλος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου Υποτροφία για το πρόγραμμα Script 2 Film Workshops σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.
Βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship 2027 Υποτροφία για συμμετοχή παραγωγού στο EAVE Marketing Workshop με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η κριτική επιτροπή του φετινού Crossroads Co-production Forum απαρτίζεται από την Ιωάννα Μπολομύτη, παραγωγό και ιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής Αtalante (Ελλάδα), τον Fred Burle, παραγωγό της One Two Films (Γερμανία), την Linda Mutawi, παραγωγό της Fikra (Σουηδία) και τον Remi Burah, CEO του Arte France Cinéma (Γαλλία), μέλος της κριτικής επιτροπής για το Διεθνές Βραβείο Arte Kino.
FOCUS Sessions
Τα FOCUS sessions αποτελούν μια πρωτοβουλία της Αγοράς. Τρία πρότζεκτ θα φιλοξενηθούν στην Αγορά και θα λάβουν πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν να έχουν τη βέλτιστη παρουσίαση της ταινίας τους στις διεθνείς αγορές, αναζητώντας παράλληλα πιθανούς συνεργάτες και συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρότζεκτ.
Τα πρότζεκτ που θα συμμετάσχουν στα φετινά FOCUS sessions:
BEAST Σκηνοθεσία: Γιάννης Χαριτίδης, Παραγωγή: Κόνυ Ζήκου – Blinding Lights Productions, Ελλάδα, GRACELAND Σκηνοθεσία: Φαίδων Γκρέτσικος, Παραγωγή: Μαρίνα Δανέζη – Laika Productions, Ελλάδα, THE PASSED PAWN Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Τσιλιφώνης, Παραγωγή: Κατερίνα Κασκανιώτη – Central Athens Film Productions, Συμπαραγωγή: Alain De Levita – Levitate Film, Ελλάδα, Ολλανδία.
Agora Works in Progress
Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς επικεντρώνεται σε 11 ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο του post-production, οι οποίες συνδέονται με τις περιοχές της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Οι επιλεγμένες ταινίες θα παρουσιαστούν σε σημαντικούς παράγοντες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως sales agents, διανομείς, παραγωγούς, streaming πλατφόρμες και προγραμματιστές κινηματογραφικών φεστιβάλ. Ο στόχος είναι η παροχή υποστήριξης στα συγκεκριμένα πρότζεκτ προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, να προσελκύσουν sales agents, να πραγματοποιήσουν την πρεμιέρα τους σε φεστιβάλ, αλλά και να εγκαθιδρύσουν κομβικές συνεργασίες.
Οι ταινίες: 1970 Σκηνοθεσία: Darko Lungulov, Παραγωγή: Snezana van Houwelingen – This and That Productions, Σερβία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Κροατία, ΑΒΑΝΟΣ Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Χαραμής, Παραγωγή: Αλέξης Τσουκαλάς – Pan Entertainment, Ελλάδα, THE CROSSROAD Σκηνοθεσία: Mari Gulbiani, Παραγωγή: Kate Kalandarishvili – MIDIFILM, Γεωργία, HOW THE LIGHT GETS IN Σκηνοθεσία: Diego Llorente, Παραγωγή: Lara Lobo – Failo Cine, Συμπαραγωγή: Virginia Bogliolo – tarkiofilm, Rubén González-Báltico Media, Ισπανία, Ουρουγουάη, THE LAW OF THE FLIES Σκηνοθεσία: Tunahan Kurt, Παραγωγή: Zeynep Ekmekci – FARO, Τουρκία, THE LONGEST NIGHT Σκηνοθεσία: Ismet Sijarina, Παραγωγή: Leonora Lushtaku and Ismet Sijarina – Thumbs Up, Συμπαραγωγή: Dejan Iliev – DMF doo Production, Florenc Papas – Tunnelfilm Κόσοβο*, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία Με την υποστήριξη του: Kosovo* Cinematography Center (QKK), Albanian National Cinematography Center (QKK), and North Macedonia Film Agency. Αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του eQuinoxe Europe, MIGNON Σκηνοθεσία: Σοφία Γεωργοβασίλη, Παραγωγή: Αντιγόνη Ρώτα, Στέλιος Κοτιώνης – Foss Productions, Συμπαραγωγή: Irina Malcea-Candea – Luna Film, Ελλάδα, Ρουμανία, RÍO MASACRE Σκηνοθεσία: Sylvie Weber, Παραγωγή: Anouk Shad-Ripe GmbH, Συμπαραγωγή: Lukas Rinner – Nabis Filmgroup, Αυστρία, ΣΟΥΕΛ Εκτός Συναγωνισμού Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy), Παραγωγή: Διονύσης Σαμιώτης – Tanweer Productions, Γιάννης Ιακωβίδης – Black Orange, Συμπαραγωγή: ΕΚΚΟΜΕΔ, EΡT , Onassis Culture, Ελλάδα, ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Παραγωγή: Μαίρη Κολώνια – Lucid Dreamers Productions, Ελλάδα, ΓΙΑΝΝΗΣ Σκηνοθεσία: Κύρος Παπαβασιλείου, Παραγωγή: Κύρος Παπαβασιλείου- Drytree Films, Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού- Graal, Κύπρος, Ελλάδα.
Τα βραβεία του Works in Progress που απονέμει η κριτική επιτροπή είναι:
Βραβείο Δύο Τριανταπέντε (2|35) Υπηρεσίες post-production
Βραβείο 119 Marvila Studios Υπηρεσίες μίξης ήχου
AGORA Works in Progress Award by EKKOMED € 3.000 σε ελληνικό πρότζεκτ
Βραβείο Νεανικό Πλάνο Υπηρεσίες υποτιτλισμού
Βραβείο ERT Agora Works in Progress €2.000 σε ελληνικό πρότζεκτ
Επίσης, απονέμεται το ανεξάρτητο βραβείο:
Onassis Film Award: €10.000 σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (είτε στο Crossroads Co-production Forum είτε στο Agora Works in Progress)
Η φετινή κριτική επιτροπή του AGORA Works in Progress αποτελείται από την Μαρία Δρανδάκη, παραγωγό και ιδρύτρια της εταιρείας Homemade Films (Ελλάδα), τον Wouter Jansen, ιδρυτή και επικεφαλή πωλήσεων και αγορών της εταιρείας Square Eyes (Αυστρία) και την Gabriela Trujillo από την ομάδα του προγράμματος του Quinzaine des cinéastes / Directors’ Fortnight – Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (Γαλλία).
Agora Series
Το Agora Series επιστρέφει παρουσιάζοντας ένα τριήμερο πρόγραμμα με masterclasses, συζητήσεις επαγγελματιών, παρουσίαση case study και εκδηλώσεις δικτύωσης που θα φέρουν κοντά δημιουργούς, παραγωγούς, καθώς και φορείς και επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα.
Φέτος, η Αγορά διοργανώνει δύο συναρπαστικά masterclasses, ανοιχτά για το κοινό. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο Τομ Ρομπ Σμιθ, συγγραφέας του βιβλίου Παιδί 44 που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Τομ Χάρντι και Γκάρι Όλντμαν και σεναριογράφος της δημοφιλούς σειράς American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace και ο Ούγγρος σεναριογράφος Γκιόργκι Μπαράτι που διασκεύασε στην Ουγγαρία την διάσημη σειρά In Treatment. Όπως κάθε χρόνο, η Αγορά παρουσιάζει πρωτοποριακές δράσεις για τους επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
Και φέτος, το Agora Series παρουσιάζει το Agora Series Talents, μια νέα πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη νέων και καταξιωμένων σεναριογράφων σειρών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στο Agora Series Talents θα συμμετάσχουν φέτος οι Ματίνα Γαλατσιάνου, Γλυκερία Κακούρη, Δήμητρα Κατρανιά, Σελήνη Παπαγεωργίου, Γιώργος Σαμάρκος και Απολλωνία Τσαντά, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν μια σειρά από εργαστήρια, masterclass και συναντήσεις 1:1 για την ανάπτυξη των πρότζεκτ τους με tutor την Ολλανδή παραγωγό και δημιουργό Fleur Winters. Τέλος, θα γίνει ειδική παρουσίαση και των έξι ταλέντων στους παρευρισκόμενους επαγγελματίες της Αγοράς.
Thessaloniki Locarno Industry Academy
Φέτος, το Thessaloniki Locarno Industry Academy υποδέχεται δέκα νέους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ανάμεσά τους sales agents, διανομείς και επαγγελματίες new media. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο και το Locarno Pro, η Ακαδημία αποτελεί ένα αναγνωρισμένου κύρους πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που λειτουργεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο για δέκατη συνεχή χρονιά. Οι φετινοί συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε συζητήσεις, case studies, και συναντήσεις εργασίας με επικεφαλής κορυφαίους επαγγελματίες των κινηματογραφικών αγορών.
Οι επιλεγμένοι επαγγελματίες του Thessaloniki Locarno Industry Academy θα συμμετάσχουν αυτόματα στην πρωτοβουλία Launchpad, αποκτώντας δωρεάν διαπίστευση για τα εξής ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ: Λοκάρνο, Tallinn Black Nights, Ρότερνταμ και Κάρλοβι Βάρι.
Συμμετέχουν: Νίνα Μπενουά (Les Arcs Film Festival), Αλέγκρα Μπελ (European Film Market Berlinale, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Leeds και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Innsbruck Nature), Έλεανορ Ντεμπρό (Mirage), Αλίκη Κουτούρα (CineDoc, Anemon), Φάνι Λίμαν (Lucky Number), Έλενα Παπακωνσταντίνου (ZDF), Λουίζ Ρίτσαρντ (Playtime), Ράντεκ Κρόμτσακ Σέβτσικ (Split Screen), Σοφία Τοκάρ (Square Eyes), Fraser White (Φεστιβάλ του Ρότερνταμ).
Agora Short Film Lab
Το Agora Short Film Lab, το οποίο διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας και το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών του Κλερμόν-Φεράντ, ανακοινώνει τους ανερχόμενους σκηνοθέτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του 2026. Πρόκειται για ένα τριήμερο εργαστήριο που περιλαμβάνει συζητήσεις με έμπειρους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, το οποίο επικεντρώνεται στην καθοδήγηση των σκηνοθετών μικρού μήκους, καθώς πραγματοποιούν τη μετάβαση προς τη μεγάλου μήκους ταινία.
Στους φετινούς συμμετέχοντες βρίσκουμε ταλαντούχους σκηνοθέτες, των οποίων οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες έχουν κερδίσει αναγνώριση στα Φεστιβάλ Κλερμόν-Φεράντ και Δράμας. Ακόμη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας BRIDGE TO: AUSTRIA, στους φετινούς συμμετέχοντες προστίθενται δύο ανερχόμενα ταλέντα, τα οποία απέσπασαν το Αυστριακό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Vienna Shorts 2026.
Συμμετέχουν: Βίκυ Αναστασιάδου, Σαϊμά Αουαντέ, Λίλα Μπάρμπα, Τόμι Μπάρον, Νικόλας Κωστής, Αναστασία Γκίβαλου, Έμμα Χιτ, Τζεν Νι Λιμ, Τίνα Μάφλερ.
Bridge To Austria
Η Αγορά εγκαινίασε το 2023 μια νέα γέφυρα συνεργασίας που φέρνει κοντά τον νότο και βορρά της Ευρώπης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο μια διαφορετική προσκεκλημένη χώρα από τις περιοχές της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ επεκτείνεται πλέον σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και φέρνει στο προσκήνιο τις ευκαιρίες και δυνατότητες στους τομείς της χρηματοδότησης και των καλλιτεχνικών συνεργασιών, καλλιεργώντας παράλληλα γόνιμο έδαφος για συμπαραγωγές, συνέργειες και πολιτιστικές συναλλαγές. Φέτος με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την Αυστρία ως φιλοξενούμενη χώρα σε συνεργασία με το AUSTRIAN FILMS. Μια αντιπροσωπεία από Αυστριακούς παραγωγούς και εκπροσώπους κινηματογραφικών φορέων θα παρακολουθήσουν όλες τις δράσεις της Αγοράς. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, έχει επιλεγεί ένα αυστριακό πρότζεκτ για το AGORA Works in Progress και δύο ανερχόμενα ταλέντα τα οποία απέσπασαν το Αυστριακό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Vienna Shorts 2026 που συμμετέχουν στο Agora Short Film Lab.
Πρότζεκτ της Αγοράς στη λίστα των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου
Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ταινίες που έχουν περάσει από την Αγορά βρίσκονται στη βραχεία λίστα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Πρόκειται για τις ταινίες: Μαύρο χρήμα για λευκές νύχτες των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ, Κράτα με της Μυρσίνης Αριστείδου, Μετράω της Αλίνα Σερμπάν που προβάλλονται και στο πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Bugboy του Λουκά Παλαιοκρασσά που προβλήθηκε στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συγχαίρουμε, επίσης, τη Ζακλίν Λέντζου που είχε συμμετάσχει στην Αγορά με την ταινία της Σελήνη 66 Ερωτήσεις, της οποίας η νέα ταινία Μια Μέρα στη Ζωή της Τζο: Κεφάλαιο Φαίδρα, συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 67ου ΦΚΘ και είναι στη βραχεία λίστα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Συγχαίρουμε, επίσης, τους alumni της Αγοράς Αλεξάνδρα Ματθαίου και Νεριτάν Ζιντζιρία που είναι υποψήφιοι για τις μικρού μήκους ταινίες τους Free Eliza (Notes on an Anatomical Imperfection) και NOI. Και οι δύο έχουν παρουσιάσει την πρώτη μεγάλου μήκους τους στο Crossroads Co-production Forum, ενώ ο Νεριτάν Ζιντζιρία είναι φέτος BerlinAir Recipient.
