Χωρίς κατηγορία

Ξεναγήσεις | Takis: «όλα είναι μυαλό και κίνηση»

Πέμπτη 12 & 19 Δεκεμβρίου 2019, 18:00

Τα Τηλεφώτα (Τélélumière), το Ηχητικό, τα Σινιάλα, τη σύνθεση Αγόρι-Κορίτσι, το γιγαντιαίο εκκωφαντικό Γκογκ, το Μουσικό τετράπτυχο είναι οι σταθμοί των δύο ειδικών ξεναγήσεων στο έργο του διεθνή Έλληνα εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης 1925-2019) που θα πραγματοποιηθούν στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης την Πέμπτη 12 & 19 Δεκεμβρίου 2019, στις 18:00, στους χώρους του μουσείου (εντός ΔΕΘ-HELEXPO).

Οι ξεναγήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν ως στόχο να αποτυπώσουν την ΣΤΑΣΗ –που είναι άλλωστε και το θέμα της φετινής διοργάνωσης- του καλλιτέχνη που συμπεριλήφθηκε στους διεθνείς πρωτοπόρους της κινητικής τέχνης, τον εφευρέτη που αποκάλυψε μέσα από το εικαστικό του έργο την αόρατη μαγνητική δυναμική και ενεργοποίησε τις σχέσεις της τέχνης με την επιστήμη και την τεχνολογία.


Κατά την περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου θα διερευνηθούν επίσης οι διαλεκτικές σχέσεις που αναπτύσσονται με άλλα έργα των συλλογών από τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα (Α. Απέργης, J. Tinguely, Γ. Ζογγολόπουλος, Φιλόλαος, Κ. Κουλεντιανός) με τους οποίους ο καλλιτέχνης συναντήθηκε στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Παράλληλα, θα γίνει αναφορά στην ακτιβιστική του δράση στη Νέα Υόρκη ως μέλος της AWC (Art Workers’ Coalition), εξετάζοντας πώς η κίνηση-δράση-στάση του καλλιτέχνη να μετακινήσει το έργο του από την έκθεση που διοργάνωσε το περίφημο ΜοΜΑ συνέβαλε στην αλλαγή της πορείας της ιστορίας της Τέχνης.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.

Ο Takis διεθνώς και στη Θεσσαλονίκη
Μόλις στις 27 Οκτωβρίου 2019, ολοκληρώθηκε η μεγάλη παρουσίαση του έργου του στην έκθεση «TAKIS Sculptor of Magnetism Light and Sound» που διοργάνωσε η ΤΑΤΕ Modern στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης. Παράλληλα το Centre George Pompidou τιμά τον καλλιτέχνη συμπεριλαμβάνοντας τα έργα του από τη συλλογή στην έκθεση «The Shape of Things» στη Σανγκάη. Ακολουθεί η έκθεση «TAKIS When energy is art» στη Βαρκελώνη από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 19 Απριλίου 2020, για να επιστρέψουν τα έργα στη χώρα μας σε μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Αθήνα).

Βρείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο thessalonikibiennale.g

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: