Interviews

Δέσποινα Σαρόγλου: «Η τέχνη που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να μιλάει σε μια γλώσσα που την καταλαβαίνουν»

Αυτή τη φορά συνομιλήσαμε με την Δέσποινα Σαρόγλου, που ζει και αναπνέει μέσα στον υπέροχο κόσμο του θεάτρου και είπαμε για την τελευταία συνεργασία της με την ομάδα της TheartAction με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η συνέντευξη με έναν άνθρωπο των Τεχνών είναι πάντα μια καλή ιδέα. Αυτή τη φορά συνομιλήσαμε με την Δέσποινα Σαρόγλου, που ζει και αναπνέει μέσα στον υπέροχο κόσμο του θεάτρου και είπαμε για την τελευταία συνεργασία της με την ομάδα της TheartAction με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και πως είναι να ανοίγεις ένα μαγικό παράθυρο στα παιδιά σήμερα βάζοντας τα σε έναν ονειρικό κόσμο μακριά από τηλεοράσεις και υπολογιστές. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει το επιτυχημένο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Εγώ ο Μότσαρτ», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου TheatrAction. Μιλήστε μου για αυτή την συνεργασία.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται δυο τέχνες, η Μουσική και το Θέατρο, με μελέτη και προσοχή έχοντας στόχο τη νέα γενιά. Η συνεργασία μιας συμφωνικής ορχήστρας που αποτελείται από πενήντα μέλη με ένα θεατρικό σχήμα είναι δύσκολη  και σύνθετη. Το μέτρο, η ισορροπία ανάμεσα στο λόγο, η μουσική, η έμφαση στα σημεία που πρέπει και άλλα πολλά τεχνικά ζητήματα, μας απασχόλησαν στη διάρκεια της προετοιμασίας.

Το αποτέλεσμα  βέβαια μας δικαίωσε απόλυτα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΟΘ και η αναζήτηση της Ζωής Τσόκανου πάνω σε αυτά, δίνουν σε χιλιάδες παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη μουσική με ποικίλους τρόπους. Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε μαζί της σε αυτόν το δρόμο μιας και η φιλοσοφία της ομάδας μας ταιριάζει απόλυτα με αυτές τις δράσεις. Η τέχνη που απευθύνεται σε παιδιά  πρέπει να  μιλάει σε μια γλώσσα που την καταλαβαίνουν. Πρέπει να οξύνει τη φαντασία τους και να τους δίνει φτερά. Να τους ανοίγει παράθυρα στον κόσμο διαφορετικά από εκείνα της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Να τα ταξιδεύει σε μέρη που με κανέναν άλλο τρόπο δε θα μπορούσανε να πάνε. Αυτό προσπαθήσαμε κι εμείς να κάνουμε!

Τι προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ Ο Μότσαρτ»; Σε τι ηλικίες απευθύνεται και τι ακριβώς θα δει το κοινό;

Η εκπαιδευτική πρόταση της Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου TheatrAction, τον προηγούμενο Απρίλη αγκαλιάστηκε θερμά και ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Μέσα από ένα ευφάνταστο κείμενο  που έγραψε η Μάρι Χεκιμιάν, ιδρυτικό μέλος της ομάδας, μετά από πολύ μελέτη και αναζήτηση, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart και να ακούσουν ζωντανά τις συνθέσεις του από την ΚΟΘ. Ο Μότσαρτ και η αδερφή του Νανέρλ παρουσιάζουν επί σκηνής κάποια από τα έργα του που έχουν χαρακτηριστεί σταθμοί στη μουσική του πορεία και αποκαλύπτουν στα παιδιά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν. Το ιστορικό πλαίσιο της εποχής δίνει το στίγμα του με μικρές χιουμοριστικές  αναφορές μέσα από σωματικό θέατρο και κινησιολογία που χορογράφησε  ο Τάσος Παπαδόπουλος. Τέλος τα ευρηματικά σκηνικά της Αγγελικής Κουρμουλάκη αλλά και τα κοστούμια  δίνουν στην παράσταση τη μυρωδιά της εποχής όπου έζησε ο σπουδαίος μουσουργός.
Ένα  μουσικό ταξίδι που συμβάλει στο να δημιουργήσουν τα παιδιά μία πρώτη εικόνα για τη μουσική αυτή ιδιοφυία ακούγοντας τις συνθέσεις του και μαθαίνοντας γι’ αυτόν και τη ζωή του.

Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου. Στο ρόλο του Μότσαρτ ο Βαγγέλης-Ραφαήλ Καλλίτσογλου και στο ρόλο της αδερφής του Νανέρλ η Μάρι Χεκιμιάν.
Κείμενο : Μάρι Χεκιμιάν 

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαρόγλου
Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Σκηνογραφική παρέμβαση: Αγγελική Κουρμουλάκη

Εγώ Ο Μότσαρτ

Μιλήστε μου για την εταιρεία θεάτρου TheatrAction;

  Η εταιρεία θεάτρου TheatrAction είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη από μία ομάδα καλλιτεχνών με μεγάλη εμπειρία στη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης, που θέλησαν να συμπορευτούν, υπερασπιζόμενοι το κοινό τους όραμα: την διάδοση της ιδέας της τέχνης. Πλαισιώνεται από αξιόλογους συνεργάτες (ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τεχνικούς θεάτρου και κινηματογράφου, φωτογράφους, σκηνογράφους, εικαστικούς) που με τη δουλειά τους, καθιστούν τους προορισμούς  και τα θεατρικά ταξίδια σε  σπουδαίες εμπειρίες για όλους όσους συμπορεύονται σε αυτά. Με παραστάσεις σε θεατρικούς ή εναλλακτικούς χώρους, με δράσεις, σεμινάρια, performances και εργαστήρια επιθυμεί να ανοίξει στους θεατές ένα παράθυρο στον κόσμο διαφορετικό από εκείνο του υπολογιστή.  Πιστεύοντας πως αν γίνει εφικτή η ευαισθητοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από τη θεατρική εμπειρία, αν ερεθιστεί ο ψυχισμός και το πνεύμα του, τότε θα διαμορφωθούν άτομα που θα αναζητήσουν μια διαφορετική κοινωνία, πολιτική και νοοτροπία για τον κόσμο. Μια κοινωνία που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.

 Η ομάδα από τα πρώτα της βήματα επένδυσε ιδιαίτερα στο παιδικό θέατρο. Με παραγωγές τέτοιας αισθητικής, που δεν υποτιμούν την παιδική νοημοσύνη και καλλιεργούν τη σπουδαία ανθρώπινη δεξιότητα, την εν συναίσθηση, επιδιώκουν να πλάσουν ένα θεατρόφιλο κοινό με θεατρική παιδεία και καλλιτεχνικό κριτήριο. Παράλληλα έδωσε βάση στη μουσική σκηνή με δυο παραγωγές, μια στην Ελλάδα και μια στο εξωτερικό. Φέτος προσδοκά να ανεβάσει και την πρώτη της παράσταση για ενήλικο κοινό.

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ:

 • Το κουαρτέτο των Χριστουγέννων (Δεκέμβριος 2015, 2016 & 2017)
 • Η Ειρήνη του Αριστοφάνη (Απρίλιος 2016)
 • Και οι λύκοι φοβούνται.. (Οκτώβριος 2016)
 • Ο Αι Βασίλης Σφήνωσε στην Καμινάδα (Δεκέμβριος 2016,2017,2018)
 • Για μιαν Ελένη (Σεπτέμβριος 2017-επαρχία)
 • Πίπη Φακιδομύτη (Οκτώβριος 2017)
 • Η Λουλού θέλει να της αγοράσουν άνθρωπο! (Φεβρουάριος 2018)
 • Το μήλο της Έριδας και Άλλες Jazz Ιστορίες (Οκτώβριος 2018)
 • Καρκατζέλια, Σκαλικαντζέρια! (Δεκέμβριος 2018,2019)
 • Εγώ, ο Μότσαρτ! (Απρίλιος 2019 σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης)
 • Στο Άπειρο και Ακόμη Παραπέρα! (Νοέμβριος 2019)
 • Το Δάσος της μελωδίας συνεργασία με την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ:

 • Μια ζωή την έχουμε (Μάρτιος 2017)
 •  Hommage a Melina Mercouri (Οκτώβριος 2018)

Είστε πολυτάλαντη. Παίζεται, διδάσκεται, σκηνοθετείτε. Τι σας συναρπάζει περισσότερο; Τι αγαπάτε πιο πολύ.

Από τα πρώτα χρόνια στη δραματική σχολή ονειρευόμουν να διδάσκω κάποια στιγμή στη ζωή μου θέατρο, να συμπορεύομαι με άλλους ανθρώπους, κυρίως παιδιά και εφήβους, να τους ταξιδεύω στον ανεξάντλητο κόσμο του θεάτρου, να τους μιλώ για τους ποιητές, τη μουσική, όλα αυτά τα μαγικά που συνθέτουν αυτή την τέχνη. Πίστευα πάντα πως η ενασχόληση με τον χώρο αυτό μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Να ανοίξει διάπλατα το οπτικό σου πεδίο, να σε κάνει πιο ανθρωπιστή και ονειροπόλο. Πολύ σύντομα λοιπόν μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω σε θεατρικά εργαστήρια σαν βοηθός και να υλοποιήσω το όνειρό μου. Ένα όνειρο που είκοσι χρόνια μετά μένει ζωντανό και τροφοδοτεί ανεξάντλητα την έμπνευσή μου. Σήμερα έχω τη χαρά να διευθύνω τα θεατρικά εργαστήρια της Δραματικής σχολής του Ανδρέα Βουτσινά. Το εργαστήρι αυτό αριθμεί 150 μαθητές, ανθρώπους όλων των ηλικιών, διαφορετικούς και ετερόκλητους, με τους οποίους οι συνεργάτες μου κι εγώ φτιάχνουμε κάθε χρόνο πολύ όμορφες θεατρικές στιγμές και παρέες που γράφουν ιστορία. Τα θεατρικά εργαστήρια και η διδασκαλία είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής μου ζωής. Πέρα από τη δημιουργία σχετίζομαι προσωπικά με κάθε μαθητή μου, δημιουργώντας έτσι ένα πεδίο γνώσης και συναναστροφής, που μου δίνει κίνητρο, ενθουσιασμό και γνώση επιβεβαιώνοντας την επιλογή μου να κάνω αυτή τη δουλειά.

Το θέατρο γενικά είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωή μου. Είναι αντικείμενο συνεχούς και βασανιστικής αναζήτησης της αλήθειας. Με ποικίλους τρόπους καθώς κινούμε σε διάφορα πεδία. Παρ’ όλ’ αυτά μπορώ να πω πως μου αρέσει ιδιαιτέρως η σκηνοθεσία. Η ελευθερία να δημιουργήσεις μια ιστορία, να συνθέσεις εικόνες, να μεταφράσεις σκέψεις, να μιλήσεις γι’ αυτό που σε καίει, να οραματιστείς έναν κόσμο και να τον πλάσεις μετά, είναι πολύ γοητευτικό, ενδιαφέρον και ζωογόνο.

Εγώ ο Μότσαρτ

Ποιες θεωρείται σαν τις πιο έντονες στιγμές στη δουλειά και στην καριέρα σας μέχρι τώρα;

Είμαι σχεδόν 24 χρόνια επαγγελματικά στο χώρο του Θεάτρου. Πέρασα από το ελεύθερο θέατρο ,έμεινα 16 χρόνια στο ΚΘΒΕ, δίδαξα 20 χρόνια σε ομάδες, σκηνοθέτησα, έγραψα, έπαιξα. Όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκα σε σπουδαίες θεατρικές στιγμές, γνώρισα ανθρώπους του χώρου, ταξίδεψα με παραστάσεις. Το όνειρό μου όμως πάντα ήταν η ομάδα. Μια ομάδα με συμπορευτές. Μια ομάδα με την οποία θα προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε έναν ομαδικό βηματισμό στην ουτοπία. Που θα δουλεύουμε σαν ensemble θα έχουμε κοινό όραμα. Θα μιλάμε μέσα από το βήμα που μας δίνεται χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στο όνειρο. Η συνεργία μου στη TheatrAction είναι για μένα ότι καλύτερο δημιούργησα μέσα σε αυτό το θεατρικό ταξίδι και ελπίζω να αντέξει στο χρόνο, στον πόνο και στην έκπτωση.

 Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Η TheatrAction μόλις έκανε πρεμιέρα στην επόμενη παραγωγή για  παιδιά 0-3 ετών σε μια δεύτερη συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. «Το Δάσος της μελωδίας» σε κείμενο Αγγελικής Κωστάκη. Ήδη τρέχει η παράσταση για παιδιά «Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα» της Μάρις Χεκιμιάν. Μια παράσταση για το σύμπαν και το ηλιακό μας σύστημα. Τέλος ετοιμαζόμαστε για δυο παραγωγές. Μια δουλειά βασισμένη σε  μια μελέτη πάνω στον ‘Αντον Τσέχωφ που θα είναι πιθανόν  συμπαραγωγή  και ένα πειραματικό project που αφορά στα «Τείχη-σύνορα και Ευρώπη».

ΤheatrAction

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.theatraction.gr  και στο Facebook https://www.facebook.com/theatraction.company/


«Εγώ ο Μότσαρτ»

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει το επιτυχημένο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα ‘Εγώ ο Μότσαρτ’, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου TheatrAction, με μία νέα οικογενειακή παράσταση, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00.

Μέσα από ένα ευφάνταστο κείμενο, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κορυφαίο συνθέτη απολαμβάνοντας ζωντανά μερικά από τα πλέον γνωστά έργα του.

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19:00
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-16:00, Παρασκευή 09:00-13:30)
και από το http://www.tsso.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: