Culture

Σεμινάριο για τον Ιερώνυμο Μπος από την Rembrandt & the Cat

«Ιερώνυμος Μπος: ο εικονογράφος του Παραδείσου και της πιο βαθιάς Κόλασης». Μια ξεχωριστή περιήγηση στον αινιγματικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου έρχεται με τον Τάσο Παπαδόπουλο την Τετάρτη 1 Ιουλίου στο Rembrandt and the Cat.

«Ιερώνυμος Μπος: ο εικονογράφος του Παραδείσου και της πιο βαθιάς Κόλασης». Μια ξεχωριστή περιήγηση στον αινιγματικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου έρχεται  με τον Τάσο Παπαδόπουλο την Τετάρτη 1 Ιουλίου στο  Rembrandt and the Cat.

“Παρά τη μεγαλοφυή, εμπεριστατωμένη και εν μέρει εξαιρετικά χρήσιμη έρευνα που είναι αφιερωμένη στο έργο της αποκωδικοποίησης του Ιερώνυμου Μπος, δεν μπορώ να σταματήσω να νιώθω ότι το πραγματικό μυστικό των μεγαλοπρεπών εφιαλτών και των ονειροπολημάτων του δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Έχουμε ανοίξει κάποιες τρύπες στην πόρτα ενός κλειστού δωματίου, αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν φαίνεται να έχουμε ανακαλύψει ακόμα το κλειδί”.
Έρβιν Πανόφσκι

Ποιος ήταν ο Ιερώνυμος Μπος;

Γύρω στο 1450 θα γεννηθεί στη μικρή μεσαιωνική ολλανδική πόλη του Χερτόχενμπος ο Ιερώνυμος φαν Άκεν. Οι ντόπιοι αποκαλούσαν το Χερτόχενμπος για συντομία Μπος, δηλαδή το δάσος. Αυτό το όνομα θα επιλέξει ο άνθρωπος που θα αλλάξει για πάντα την ιστορία της ζωγραφικής, ο Ιερώνυμος Μπος.

Κανένας δεν είχε ζωγραφίσει όπως ο Μπος νωρίτερα, ύστερα όμως από αυτόν πολλοί ακολούθησαν τα βήματα του. Από το “δάσος” του μυαλού του ξεπήδησαν τα πιο αποτρόπαια, βδελυρά και φρικτά πλάσματα που καμία γλώσσα δεν είναι ικανή να περιγράψει. Απεικόνισε την κόλαση σαν αυτόπτης μάρτυρας, σαν ένας ενορατικός διαβάτης που πέρασε στην άλλη όχθη και επέστρεψε για να εικονογραφήσει τα ακατονόμαστα μαρτύρια της. Η Κόλαση όμως του Μπος είναι αληθινή και όχι ένας φανταστικός τόπος. Είναι αληθινή γιατί βγαίνει μέσα από τους πιο σκοτεινούς εφιάλτες του ανθρώπινου υποσυνείδητου. Ό,τι φοβάσαι, ό,τι απεχθάνεσαι, ό,τι δεν καταλαβαίνεις και δεν θέλεις να γνωρίσεις είναι εκεί… αποτυπωμένο ανεξίτηλα στους πολύσημους πίνακες του.

Γνωρίζουμε ελάχιστα για τη ζωή του, όμως η επιρροή του υπήρξε τεράστια. Από τον Πίτερ Μπρέγκελ και τους Φλαμανδούς μέχρι τον Αντρέ Μπρετόν και τους υπερρεαλιστές του 20ου αι. Ο θάνατος του, τον Αύγουστο του 1516 στη γενέτειρα του, θα αποτελέσει και την αρχή μιας αναζήτησης για τους σκοπούς και τα νοήματα των έργων του, μιας αναζήτησης που κρατάει μέχρι τις μέρες.
Τον Ιερώνυμο Μπος, τον ίσως πιο αινιγματικό ζωγράφο όλων των εποχών, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε αυτήν την Τετάρτη, στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.

Τετάρτη 1 Ιουλίου, 20:00- 22:00, Πλατφόρμα Zoom
Συμμετοχή 6 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη των πολιτισμικών εταιριών Thessaloniki Walking Tours και Athens Walking Stories) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: