Interviews

Μαριάνα Μποζαπαλίδου: «η κλασική μουσική είναι KAI ελληνική»

Με αφορμή την ανανέωση της συνεργασίας της με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η μουσικολόγος Μαριάνα Μποζαπαλίδου μίλησε στο notesfromlife για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την Κ.Ο.Θ.’. Ένα μουσικό ταξίδι που γίνετε με τα σχολεία της ελληνικής επικράτειας και τα συστήνει στην έντεχνη ελληνική μουσική δημιουργία μέσα από τον ήχο της συμφωνικής ορχήστρας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη δική της μουσική πορεία αλλά και για το τι την τράβηξε σε αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο και αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Μιλήστε μου για τη συνεργασία σας με την Κ.Ο.Θ. . Έχετε ξανά συνεργαστεί στο παρελθόν με την ορχήστρα. Τι νέο θα δώσει αυτή η σύμπραξη;

Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με έναν φορέα, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ο οποίος  έχει φέρει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια την αναγκαιότητα διαμόρφωσης εκπαιδευτικών και μουσικοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίησή τους, προσφέροντας έτσι δυναμικά και με έναν πολύ χειροπιαστό τρόπο στο κοινωνικό σύνολο και συγκεκριμένα στους νέους ολόκληρης της Ελλάδας και διαμορφώνοντας ενεργά το κοινό του αύριο.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η περιπέτεια του κορωνοιού, από την οποία ο πολιτισμός υπέφερε πολύ γενικότερα, είχε και ένα θετικό αντίκτυπο: την στροφή προς την εκμετάλλευση της τεχνολογίας για την επικοινωνία της τέχνης προς το ευρύ κοινό. Πρωτοπόρα προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στράφηκε προς την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσω live streaming, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον κάθε μαθητής, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από σχολεία της ομογένειας του εξωτερικού, μπορεί να έρθει σε επαφή με τον θαυμαστό κόσμο της κλασικής μουσικής και της συμφωνικής ορχήστρας. Θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος, στην εποχή του διαδικτύου, δεν υπάρχει ούτως ή άλλως η πρόσβαση αυτή; Η απάντηση είναι απλή: η πρόσβαση ναι, το ερέθισμα όχι. Για αυτόν τον λόγο και είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνηση όταν λαμβάνουμε μηνύματα από παιδιά που ζουν στα πιο ακριτικά νησιά, στο βορειότερο σημείο του νομού Έβρου και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές , τα οποία μας λένε πώς τους αποκαλύφθηκε ένας καινούριος, υπέροχος μουσικός κόσμος…

Για να έρθουμε στο «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την Κ.Ο.Θ.», την μουσικοπαιδαγωγική συναυλία που θα προβληθεί στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία όλης της Ελλάδας την Πέμπτη 7 Απριλίου, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καλεί τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την ενότητα του ελληνικού μουσικού πλούτου, και πώς τα πανέμορφα δημοτικά τραγούδια και οι χοροί της πατρίδας μας μεταμορφώνονται στα χέρια  σπουδαίων Ελλήνων συνθετών σε θαυμαστά έργα κλασικής μουσικής. Η ελληνική μουσική έχει και κλασική, λόγια θα λέγαμε, υπόσταση, και η κλασική μουσική είναι και ελληνική.

Το «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την Κ.Ο.Θ.» ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα, διότι τα παιδιά από διάφορες γωνιές της Ελλάδας συμμετέχουν με βίντεο, όπου μας τραγουδάνε δημοτικούς σκοπούς της ιδιαίτερης πατρίδας τους, ενώ ο χάρτης μας μας μεταφέρει, νοερά τουλάχιστον, από τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Ήπειρο, δίνοντας έτσι και μία γεωγραφική διάσταση και τονίζοντας την προέλευση του μουσικού υλικού που θα ακουστεί.

Οι σπουδές αλλά και οι ενασχολήσεις σας έχουν βάση τη μουσική. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι;

Είχα την τύχη όταν ήμουν μικρούλα να με πάνε οι γονείς μου στο ωδείο. Και αυτό που ήταν για άλλους μία ακόμη εξωσχολική δραστηριότητα, για μένα εξελίχθηκε στην πιο αγαπημένη απασχόληση, στις ώρες που αδημονούσα να έρθουν, σε ένα δεύτερο σπίτι. Έτσι λοιπόν, ήδη από πολύ μικρή, δεν είχα κανέναν δισταγμό και καμία αμφιβολία για το ποιον δρόμο θα ήθελα επαγγελματικά να ακολουθήσω. Βέβαια σε αυτό συνέβαλαν και κάποιοι άνθρωποι που με καθοδήγησαν και με ώθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικοί για μένα μέντορες, ήδη από τα χρόνια του Δημοτικού και του Γυμνασίου, όπως ο αείμνηστος Κάρολος Τρικολίδης και ο ταλαντούχος Σωτήρης Αλεβίζος, τους οποίους θα έχω πάντα στην καρδιά μου.

Έχετε πολλές ιδιότητες. Είστε πιανίστα, έχετε διδάξει μουσική, εργάζεστε ως μουσικολόγος, έχετε ασχοληθεί με την παραγωγή προγραμμάτων με βάση τη μουσική και πολλά άλλα. Τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί περισσότερο;

Στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και μουσικοπαιδαγωγικών προγραμμάτων έχω βρει ένα συγκλίνον πεδίο, όπου όλες οι ιδιότητες, όλες οι γνώσεις και οι δραστηριότητες που αναφέρατε συναντιόνται και αποδεικνύονται –κατά περίσταση- απαραίτητες. Κι αυτό γιατί, κατά την προσπάθεια επικοινωνίας ενός ολόκληρου κόσμου, αυτού της μουσικής, προς το κοινό, απαιτούνται μουσικολογικές γνώσεις, διαχείριση της έρευνας,  γνώση των παιδαγωγικών αξιών, μεταδοτικότητα, πολύχρονη σκηνική εμπειρία αλλά και η υπέρβαση της στιγμής που μόνο ένας καλλιτέχνης μπορεί να δώσει.

Επιπλέον, τόσο για τον τομέα των τηλεοπτικών αφιερωμάτων όσο και για τα εκπαιδευτικά πρότζεκτ, τα γοητευτικότερα κομμάτια της δουλειάς είναι η συνεχής, αναγκαστική θα λέγαμε, συλλογή και κατάκτηση νέων πληροφοριών και γνώσεων και η γνωριμία και συνεργασία με ενδιαφέροντες, ταλαντούχους ανθρώπους. Αυτά αποτελούν για μένα μία πηγή διαρκούς απόλαυσης, έναν φάρο που έχω την τύχη να φωτίζει συστηματικά την καθημερινότητά μου.

Υπάρχουν πράγματα και στιγμές στην καθημερινότητα στην πόλη που σας εμπνέουν και βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα στη δουλειά σας;

Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν αποτελούσε και πάντοτε θα αποτελεί αφετηρία έμπνευσης. Ο συνδυασμός της πολυσύνθετης ιστορικής και κατά συνέπεια και πολιτιστικής της ταυτότητας με τις ζυμώσεις και μικρές αλλά διαρκείς αλλαγές ενός ζωντανού παρόντος σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και του πολιτισμού διατηρούν μία αντίθεση και προσδίδουν μία γοητευτική αίσθηση τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες αυτής της πόλης.

Ωστόσο, η δική μου θεώρηση είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική. Πιστεύω ότι την διαφορά σε ένα μέρος την κάνουν οι άνθρωποι: οι άνθρωποι που αποτελούν την ψυχή των θεσμών και των ιδρυμάτων και την καρδιά της εξελισσόμενης καθημερινότητας. Όλοι αυτοί που, με τον καθημερινό τους αγώνα αφήνουν το δικό τους λιθαράκι στο μωσαϊκό μιας πόλης με πλούσιο παρελθόν, ζωντανό παρόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική στη χώρα μας;

Θα συμβούλευα έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί επαγγελματικά με ό,τι του δίνει χαρά, τον γεμίζει ενέργεια, τον κάνει να αισθάνεται ότι δεν εργάζεται, αλλά δημιουργεί. Είναι απολύτως βέβαιο ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πάθος με αυτό που κάνει, βρίσκει τον τρόπο να είναι ενεργός επαγγελματικά. Υπό αυτήν την έννοια, πάντοτε πίστευα ότι οι μουσικοί είναι από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, διότι ασχολούνται με αυτό που λατρεύουν.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν τον πολιτισμό, ανάμεσά τους κι εγώ, είναι βαθιά προνομιούχοι, κι αυτό γιατί η τέχνη, η αισθητική, οι καρποί του μεγαλείου του ανθρωπίνου πνεύματος και η επικοινωνία και μετάδοση αυτών βρίσκονται στην καθημερινή τους εργασιακή ατζέντα, αποτελούν το «εργασιακό τους περιβάλλον», θα λέγαμε. Η ενασχόληση με τη μουσική προσφέρει πνευματικότητα, συντροφικότητα και μία ψυχική πληρότητα και αυτάρκεια την οποία δύσκολα βρίσκει κάποιος αλλού.

Είναι γνωστή η ενασχόλησή σας με την εκπαίδευση μέσω της παραγωγής μουσικοπαιδαγωγικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έχετε σκεφτεί να δημιουργήσετε μία μουσική σχολή; Ένα φυτώριο δηλαδή για νέους μουσικούς να τους μεταλαμπαδεύσετε τη γνώση σας;

Η μεταλαμπάδευση της μουσικής γνώσης μέσα από μία μουσική σχολή είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα που φέρει βαριά ευθύνη και απαιτεί την αδιάλειπτη πνευματική και φυσική παρουσία αυτού που το επιχειρεί. Κατά συνέπεια είναι ένα εγχείρημα το οποίο οφείλει κανείς να υπηρετήσει κατ’ αποκλειστικότητα, πράγμα που, σε αυτήν τη φάση της προσωπικής μου πορείας τουλάχιστον, δεν θα ήταν εφικτό.

Ωστόσο, δεν μπορώ να παραμείνω ασυγκίνητη από την μεταμορφωτική δύναμη που θα είχε μία τέτοια εκπαιδευτική δομή σε ένα απομακρυσμένο γεωγραφικά μέρος, σε ένα νησί, ή κάπου γενικότερα όπου δεν υπάρχει παροχή μουσικής γνώσης. Αυτό θα ήταν κάτι το οποίο θα έκανε αληθινή διαφορά στην εκάστοτε τοπική κοινωνία και στις ζωές των ανθρώπων.

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την Κ.Ο.Θ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: