Culture

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε έργα του σπουδαίου Γ. Ζογγολόπουλου

Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Στον φιλόξενο και άκρως ταιριαστό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενείται από χθες και θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 η μεγάλη έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τίτλο «Τα έργα ηχούν σαν μουσική».


Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα, στο Φουαγιέ του τρίτου ορόφου του Οργανισμού παρουσία εκατοντάδων Θεσσαλονικέων, οι οποίοι θαύμασαν από κοντά 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη που αγάπησε και αγαπήθηκε από τη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki, ενώ η επιμέλεια της φέρει την υπογραφή της Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγου κας. Κατερίνας Κοσκινά.


Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία ευγενώς ανέλαβε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου.


Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης, αναφέρθηκε στη σχέση της πόλης με τον Ζογγολόπουλο που εκτός από το γνωστό γλυπτό «Cor-ten» στη ΔΕΘ και τις «Ομπρέλες» στην παραλία της Θεσσαλονίκης έχει και άλλα έργα που την κοσμούν εδώ και χρόνια. Επίσης, ανέφερε ότι μετά από πολλά χρόνια χώροι του Μεγάρου αξιοποιούνται εναλλακτικά για άλλες μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική και η γλυπτική. «Εξ ορισμού», σημείωσε, «η Τέχνη είναι πολυδιάστατη. Δεν περιορίζεται στα όρια της μουσικής, δεν εκφράζει μόνο το θέατρο, αλλά επεκτείνεται στη γλυπτική, τη ζωγραφική και αποκτά μια σφαιρική και πολυσύνθετη μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανησυχίας και έκφρασης. Σε αυτήν τη λογική φιλοδοξούμε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει την πλατεία και τους χώρους κυριότητας του σε μια ανοιχτή δημόσια γλυπτοθήκη».


Ως «κονκισταδόρο της τέχνης» περιέγραψε τον Γ. Ζογγολόπουλο ο Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, εξηγώντας ότι διαρκώς αναζητούσε καινούργια πράγματα, μεθόδους και υλικά που στο τέλος τα κατακτούσε. «“Το νερό είναι το αίμα των έργων μου”, έλεγε και τα έκανε να κινούνται με το νερό», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Τόλμησε να κάνει έργα μεγάλης κλίμακας τα οποία δούλευε σε μικρές διαστάσεις αλλά με λεπτομερή σχέδια έχοντας πάντοτε στο μυαλό του το όραμα του μεγάλου έργου. Τα έβλεπε σαν αρχιτεκτόνημα που εντασσόταν στο τοπίο».
«Είμαι πολύ χαρούμενος που μια μεγάλη έκθεση με έργα του Γ. Ζογγολόπουλου φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης» ανέφερε από την πλευρά του ο Art Director της Art Thessaloniki κ. Παντελής Τσάτσης.


«Δεδομένου ότι πρόκειται για Τέχνη που διευρύνει τους αισθητικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, μιας και όπως έχει πει ο ίδιος ο καλλιτέχνης “τα κίνητρα που σου δίνει το έργο ηχούν σαν μουσική”, δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος από τον Οργανισμό μας να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα έργα» τόνισε από την πλευρά το Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Χρίστος Γαλιλαίας.
Ακολούθως το λόγο πήρε η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, κα. Κατερίνα Κοσκινά. Περιγράφοντας τα έργα που φιλοξενούνται στο φουαγιέ του 3ου ορόφου του κτηρίου Μ1 εξήγησε ότι η σημαντικότερη ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά και ο ποιητικός, σχεδόν, μουσικός τρόπος που έβλεπε τον κόσμο. «Τα έργα του Γ. Ζογγολόπουλου, μη παραστατικά ως επί το πλείστον, είναι αποστάγματα νοητικών και ποιητικών διεργασιών που αναφέρονται σε οικουμενικά ζητήματα και μεγέθη» είπε.
Αναφερόμενη στον σπουδαίο καλλιτέχνη επισήμανε οτι είχε «τη δυνατότητα να διασχίσει έναν αιώνα που άλλαξε την ιστορία του πλανήτη» και πως «ήταν σημαντικός διανοούμενος με μεγάλη συνείδηση του τι είναι ο άνθρωπος και ποια η σχέση του με τον κόσμο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: