Interviews

Η σκηνοθέτης Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη αναλύει το φιλμ “Ηλεκτρικός Κύκνος”

"Η ταινία καταπιάνεται με την ελαστική αστάθεια της ταξικής πυραμίδας"

Με αφορμή το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την προβολή της ταινίας Electric Swan απόψε το βράδυ, συνομιλήσαμε με την σκηνοθέτη Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη για να μας δώσει μια κατεύθυνση μέσα στο φανταστικό σύμπαν του φιλμ της.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ 

Γιατί επιλέξατε το Μπουένος Άιρες αλλά και το συγκεκριμένο κτίριο για να πείτε μια ιστορία και γιατί ο χρόνος που εξελίσσεται το φιλμ είναι απροσδιόριστος;

Πήγα στην Αργεντινή τo 2016 με υποτροφία από το Ωνάσειο. Συνεργάστηκα με την Κινηματογραφική σχολή του Μπουένος Άιρες. Τελικά έμεινα δυο χρόνια εκεί. Ήταν λίγο για μένα όνειρο ζωής η Αργεντινή. Το σενάριο αυτό γράφτηκε όσο ήμουν εκεί. Τελείως αυθόρμητα. Μου φαινόταν αδύνατον να φύγω από τη χώρα αυτή χωρίς να φιλμάρω κάτι. Ότι υπάρχει στην ταινία έχει να κάνει με πράγματα που είδα και έζησα εκεί. Μουτζουρωμένα με τη δική μου λόξα φυσικά. Η Avenida Libertador είναι η λεωφόρος των μεγαλομεσαίων μπουρζουάδων. Είναι μια λεωφόρος τεράστια.  Φτάνει και τα 25 χιλιόμετρα και διασχίζει όλη την πόλη. Το κτίριο που φαίνεται στην ταινία, διάσημο στα 70’s, είναι ενός πρώην τηλεπαρουσιαστή ειδήσεων.

Στις δόξες του, οι τελευταίοι όροφοι ήταν φωτισμένοι με χρυσό φως τη νύχτα, και στην ταράτσα  είχε δυο ελικοδρόμια δίπλα στις πισίνες. Αργότερα το κτίριο ξέπεσε και αυτός έκτισε δυο άλλους πύργους, πιο πολυτελείς φυσικά. Το σπίτι μου ήταν δυο στενά πιο κάτω. Έβλεπα το κτίριο από το παράθυρό μου. Ήταν ένα αρχιτεκτονικό σύμβολο παρακμής, σαν παλιό χρυσό που ξεθύμανε.

Όλη η ταινία είναι γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές. Τι σας ώθησε σε αυτόν τον τρόπο για να πείτε την ιστορία σας;

Στην ταινία το κτίριο τρέμει. Γιατί τα ψηλά κτίρια είναι ασταθείς κατασκευές. Φτιάχνονται από ελαστικά υλικά που δεν σπάνε όταν λικνίζονται με τον αέρα. Όσο πιο ψηλά είσαι τόσο πιο πολύ κουνιέσαι. Υπάρχει όρος για αυτό : Μotion Sickness of a moving building.

Η ταινία καταπιάνεται με την ελαστική αστάθεια της ταξικής πυραμίδας. Ο φόβος και η εντροπία του πλούτου. Αυτοί που είναι στην κορυφή φοβούνται ότι θα πέσουν, αυτοί που είναι στον πάτο φοβούνται ότι θα πνιγούν. Ο Ηλεκτρικός Κύκνος είναι μια σουρεαλιστική μικρογραφία του Μπουένος Άιρες. Ένας διαβρωτικός μαγικός ρεαλισμός που ανοίγει ρωγμές ανάμεσα στις μεσοτοιχίες και διαπερνά τους ορόφους.

Τι σας ωθεί στο να γυρίζετε μικρού μήκους ταινίες; Υπάρχει στα άμεσα σχέδια σας η προοπτική για μια μεγάλου μήκους ταινία;

Η  ταινία αυτή είναι μεσαίου μήκους. Είναι 40 λεπτά, ένα φορμά ασυνήθιστο αλλά που μου άρεσε πολύ να δουλεύω. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζω την μεγάλου μήκους ταινία μου. Είμαι στο στάδιο της χρηματοδότησης. Ωστόσο αυτό δεν θα με απαγόρευε στο να επιστρέφω στη μικρή και μεσαία φόρμα.

Και γράφετε σενάρια και σκηνοθετείτε. Τι είναι αυτό που σας εξιτάρει περισσότερο;

Όταν δημιουργείς κάτι έχει μια αίσθηση μυστικισμού. Σαν να επικοινωνείς με το θείο ή με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που δεν βρίσκεται εδώ.

Ηλεκτρικός κύκνος
Electric Swan

Υποτίθεται πως τα κτίρια δεν κουνιούνται. Αλλά στη Λεωφόρο Λιμπερταδόρ 2050, ένα κτίριο κουνιέται. Μια περίεργη ναυτία εισχωρεί στους τοίχους και αποσυντονίζει τους κατοίκους. Αυτοί που ζουν στους ψηλούς ορόφους φοβούνται οτι θα πέσουν- αυτοί που μένουν από κάτω φοβούνται οτι θα πνιγούν.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη

Πρόγραμμα Προβολών στο 60οΦΚΘ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
08 Νοεμβρίου 2019 23:00
ID: 777

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: