Culture

Ουμπέρτο Έκο: Διαδικτυακή αφήγηση για τον τελευταία Homo Universalis

Ένα νέο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Ουμπέρτο Έκο: Ο τελευταίος Homo Universalis» έρχεται την Τετάρτη 5 Μαΐου από την Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.

Ο Τάσος Παπαδόπουλος προσεγγίζει ίσως τη συναρπαστικότερη προσωπικότητα του 20ου αιώνα και έναν από τους πλέον πολυμαθείς ανθρώπους που έζησαν ποτέ.

«Ξαναμπήκαμε στην εκκλησία, βγήκαμε από τη βόρεια πύλη και καθίσαμε, επιτέλους, ευτυχείς στις πέτρινες πλάκες των τάφων. Ο υπέροχος αγέρας της νύχτας μου φάνηκε θείο βάλσαμο. Γύρω μας λάμπανε τα αστέρια, και τα οράματα της βιβλιοθήκης μου μοιάζαν μακρινά.

 -Τι ωραίος που είναι ο κόσμος και τι άσχημοι που είναι οι λαβύρινθοι! Είπα με ανακούφιση.

-Τι ωραίος που θα ‘ταν ο κόσμος αν είχε κανόνες για να τριγυρνάς στους λαβυρίνθους, αποκρίθηκε ο δάσκαλος μου…»

  Ουμπέρτο Έκο, Το όνομα του ρόδου, μτφρ. Ε. Καλλιφατίδη

Ένας αταξινόμητος άνθρωπος που καταπιάστηκε με σχεδόν όλες τις σφαίρες του επιστητού. Σημειωτική, φιλολογία, δημοσιογραφία, φιλοσοφία, ιστορία της τέχνης, θεολογία, θεωρίες συνωμοσίες, μεσαιωνολογία, σχολαστικισμός, ταξινομήσεις, διακειμενικότητα, αποκρυφισμός, μετακειμενικότητα, ιστορία των πολιτισμών, ακαδημαϊκή διδασκαλία, συλλογή σπάνιων βιβλίων, συγγραφή. Ο Ουμπέρτο Έκο ίσως υπήρξε ο τελευταίος οικουμενικός άνθρωπος της εποχής μας, ο τελευταίος homo universalis.

Μέγας θαυμαστής του Αριστοτέλη, ακάματος συντάκτης ετερόκλητων λιστών, συλλέκτης παράδοξων αφηγήσεων, ορθολογιστής ερευνητής της μεταφυσικής του μεσαίωνα, ο Έκο αποτέλεσε ένα παράδοξο κράμα σύγχρονου και αναγεννησιακού ταυτόχρονα ανθρώπου.

Συχνά καλεσμένος από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, έβρισκε τη γαλήνη περιπλανώμενος ακούραστα στις προσωπικές του βιβλιοθήκες που αριθμούν πάνω από 50.000 τόμους χειρογράφων, παλαιτύπων και νεότερων βιβλίων. Τα βιβλία του, ιδιαίτερα τα λογοτεχνικά, μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες, πουλώντας πολλά εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο.

Ο θάνατος του τον Φλεβάρη του 2016 αποτέλεσε, ίσως, τη δεύτερη καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όχι της Αιγύπτου αυτή τη φορά, αλλά της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αλεσσάντρια του Πεδεμοντίου, καθώς ο ίδιος ο Έκο υπήρξε σε όλη του η ζωή μια ζώσα οικουμενική βιβλιοθήκη.

Τη ζωή και το έργο του Ουμπέρτο Έκο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με την πυκνή αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου.

Ώρα: 19:00,  Πλατφόρμα Zoom,

συμμετοχή: 7 ευρώ

 κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας  Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: